Hrozno a jeho účinky na zdravie

Hrozno a jeho účinky na zdravie
  • 23.09.2016
  • Lucia Hausknechtová

Počas jesenného obdobia dozrievajú v našich záhradách rôzne druhy ovocia a zeleniny. Jedným z nich je aj hrozno, ktoré je v týchto dňoch na vrchole svojej sezóny. Jeho malé bobuľky zelenej alebo tmavomodrej farby so šťavnatou dužinou obsahujú množstvo vitamínov a minerálov potrebných pre ľudský organizmus. Strapec hrozna posilní imunitu, regeneruje pokožku a pomôže pri bolestivej menštruácií.  

 Rýchly zdroj energie

Hrozno obsahuje viac ako 80%  vody a v priemere 18% hroznového cukru. Ten slúži ako výborný zdroj rýchlo dostupnej energie, ktorá na rozdiel od rafinovaného cukru nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Tým zabraňuje prudkým návalom hladu. Neodporúča sa konzumovať diabetikom a ani ľuďom s nadváhou, pretože ak nespálite energiu dodanú z cukru, uloží sa do tukových zásob. 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Hrozno a jeho účinky na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahujú bobule hrozna?

Hrozno obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý  posilňuje imunitný systém, zvyšuje odolnosť proti nachladeniu a považuje sa za účinný antioxidant. Z minerálnych látok sa v hrozne nachádza najmä draslík, fosfor, horčík a mangán.

Jedenie hroznových bobúľ pomáha pri liečbe zápchy, žlčových a obličkových kameňov, zmierňovaní bolesti pri menštruácii a čistení tráviacej sústavy. Vďaka obsahu kremíka v hrozne, posilňuje nechty, vlasy, regeneruje pokožku a má omladzujúce účinky.

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Hrozno a jeho účinky na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

 Nadýchaný hroznový koláč

Recept:

  • 300 g čerstvého hrozna
  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g rozpusteného masla
  • 150 ml mlieka
  • 120 ml oleja
  • 1 a ½  čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Najskôr v miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Potom pridáme roztopené maslo, mlieko, olej a všetko dobre premiešame. Pomaly primiešame múku s kypriacim práškom a soľou. Cesto vlejeme do tortovej formy a navrch poukladáme umyté bobuľky hrozna. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Hrozno a jeho účinky na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

Gabriela Vrabľová 23.09.16 10:23

GV
karma
85.00

uz sa tesim ako si dam po praci domace hrozienko

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 23.09.16 12:47

IM
karma
100.00

mnam niet nad to domáce bez chémii

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 24.09.16 06:20

LK
karma
100.00

Hrozienko treba papať :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 24.09.16 22:43

SK
karma
114.00

ráno pôjdem do záhrady a hneď si jedno odtrhnem

  • 0
Odpovedať

Patrícia Paškanová 26.09.16 08:19

PP
karma
91.00

My doma milujeme hrozno a najmä moje detičky :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Lapuniková 26.09.16 13:38

LL
karma
-1.00

Milujem hrozno, najradšej mám však biele.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 01.10.16 07:11

MR
karma
109.00

hrozno je dobrá varianta deťom na desiatu namiesto sladkosti

  • 0
Odpovedať

Marián Pjatak 06.10.16 00:02

MP
karma
-1.00

Super recepti, použijem niejaky a potom sa vyjadrim či aj chutilo,nielen vyzeralo.

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 18.10.16 21:25

ŽM
karma
115.00

Zjem aj koláč, ale čerstvé je úžasné. Mám rada aj také s malými bobuľami, ktoré niektorí označia ako kyslé.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 20.10.16 11:09

MC
karma
109.00

Domáca úroda hrozna sa už minula.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 14:17

MZ
karma
-1.00

No u nás je hrozno veľmi často na tanieri :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:42

JS
karma
-1.00

Domáce najlepšie

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:43

JS
karma
-1.00

Dobré tipy

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:43

JS
karma
-1.00

Dobre vedieť

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 08.08.18 15:03

BS
karma
100.00

My máme hrozno biele aj čierne v záhrade, takže keď mi zachutí, stačí si ísť odtrhnúť a vychutnať si ho, je vynikajúce, plné vitamínov:))

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.09.18 21:58

JK
karma
100.00

Mňamký hrozno mám rada kupujm ho čadto

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní