Matovič považuje obžalobu za šikanu a trest za to, že v politike hľadá pravdu

Matovič považuje obžalobu za šikanu a trest za to, že v politike hľadá pravdu

Bratislava 5. októbra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava obžaloval poslanca Národnej rady (NR) SR Igora Matoviča (OĽaNO) z prečinu ohovárania v prípade údajného účtu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v daňovom raji v Belize. Pre TASR to povedal hovorca KP BA Michal Šúrek.

Na snímke Igor Matovič

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal dňa 14.09.2017 obžalobu na obvineného Mgr. Igora M. na Okresný súd Bratislava I pre prečin ohovárania,“ povedal Šúrek pre TASR.

Reklama

Polícia ukončila vyšetrovanie tohto prípadu v lete tohto roka a navrhla poslanca obžalovať.

S informáciou o Ficovi vyrukoval Igor M. v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke. Podľa anonymu si mal Fico s manželkou ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť podľa Igora M. 674 miliónov dolárov. Premiér Fico označil tieto vyhlásenia za hlúposti.

Reklama

Polícia informácie Igora M. preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

 

Matovič: Národná kriminálna agentúra (NAKA) ani generálna prokuratúra neurobili ani jeden jediný krok na preverenie, či Robert Fico vlastní na Belize schránkovú firmu

Premiér Robert Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (obaja Smer-SD) priamo ovládajú políciu aj prokuratúru, takže podanie obžaloby očakával. Pre TASR to v reakcii na podanú obžalobu z ohovárania v prípade údajného účtu na Belize, povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Igor M. (OĽaNO).

„Najprv zverili vyšetrovanie svojmu dvornému vyšetrovateľovi na NAKA, ktorý štandardne šikanuje opozičných politikov a kauzy koaličných zametá pod koberec. Po tom, ako uzavrel vyšetrovanie, mu môj dozorujúci prokurátor zmietol jeho snahu obviniť ma zo stola,“ uviedol Igor M.

Reklama

Potom podľa neho „vstúpil do deja priateľ Roberta Fica“, prokurátor Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky, ktorý podľa Igora M. „zakázal môjmu dozorujúcemu prokurátorovi vlastný názor a prikázal mu osvojiť si jeho.“ Vtedy bolo podľa poslanca zrejmé, že obžaloba bude podaná a skončí na súde.

„Zároveň je veľmi zaujímavé, že do dnešného dňa Národná kriminálna agentúra (NAKA) ani generálna prokuratúra neurobili ani jeden jediný krok na preverenie, či Robert Fico vlastní na Belize schránkovú firmu so 700 miliónmi eur na účte,“ doplnil Igor M.

Národnej kriminálnej agentúre podľa neho stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že na Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na jeho meno. „To je, samozrejme, blud, lebo žiadny vlastník schránkovej firmy nemá schránkovú firmu a jej účet vedený na svoje meno, ale meno bieleho koňa. Presne takto vyzerá boj proti korupcii v réžii Roberta Fica,“ dodal poslanec.

Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave dnes na otázku TASR uviedla, že prokurátor podal dňa 14.09.2017 obžalobu na obvineného Igora M. na Okresný súd Bratislava I pre prečin ohovárania.

Mgr. Peter Šufliarsky, námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek sa k veci vyjadril takto: „Dnešné vystúpenie dotyčných politikov nemožno inak chápať ako snahu o ovplyvňovanie činnosti prokuratúry a súdov, ktorí (rozumej politici) s ľahkosťou zneužívajú mediálny priestor, na rozdiel od bežných občanov, ktorí takúto možnosť nemajú. Ďakujem za poskytnutie priestoru na vyjadrenie sa k trestnej veci, avšak vzhľadom na to, že sa začalo súdne konanie, ktoré nie je skončené, nebudem sa k trestnej veci vyjadrovať. Zároveň  v tejto súvislosti sa natíska rečnícka otázka : „platia zákony a rovnosť pred nimi len pre politikov, alebo pre všetkých občanov Slovenskej republiky?“

Reklama

Prípad sa týka výrokov Igora M. o Ficovi ešte v roku 2015, kedy Igor M. tvrdil, že Fico s manželkou si ešte v roku 2008 mali založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť 674 miliónov dolárov. Obvinený mal vychádzať z anonymných informácií.

Premiér Fico označil tieto vyhlásenia za hlúposti.

 

Matovič považuje obžalobu za šikanu a trest za to, že v politike hľadá pravdu

Táto obžaloba nie je o mne, je to zdvihnutý prst všetkým ľuďom na Slovensku. Vyhlásil Matovič. Líder opozičného hnutia na tlačovej konferencii v parlamente uviedol, že obžaloba ho neprekvapila. „Žijeme v štáte, kde niektorí ľudia si myslia, že vlastnia pravdu, lebo vlastnia políciu a prokuratúru,“ kritizoval s tým, že ak ho takýto “právny štát” nakoniec odsúdi, je pripravený nastúpiť na výkon trestu. „Bude to trest za to, že som v politike vždy hľadal a budem hľadať pravdu,“ vyhlásil.

Poslanec deklaroval, že aj dnes by konal rovnako a zverejnil by anonymné informácie týkajúce sa premiéra Fica a jeho manželky, pričom by to znovu považoval za svoju občiansku povinnosť. Tiež necíti potrebu sa premiérovi a jeho manželke ospravedlniť. Vyhlásil, že obžaloba ho nezastraší a neodradí od ďalšieho pôsobenia v politike.

„Nechcem nariekať nad tým, že ma obžalovali, dalo sa to čakať. Robert Kaliňák de facto vlastní políciu a Robert Fico de facto vlastní prokuratúru, keďže si tam dosadil svojho spolužiaka za generálneho prokurátora. Celé obvinenie v kauze Belize bolo o týchto dvoch ľuďoch. O tom, že Robert Kaliňák na svojom ministerstve robí kšefty a provízie z týchto kšeftov končia na účte Roberta Fica niekde na Belize, ktoré by mal napísať na schránkovú firmu,“ vysvetlil.

Igor Matovič kritizoval, že orgány činné v trestnom konaní nepreverili informácie z anonymu, ani doklady, ktoré im predložil a uspokojili sa s potvrdením úradov z Belize, že premiér nemal v Belize firmu ani účet na svoje meno. „To je tak absurdné, ako keby, že niekto obviní Roberta Fica, alebo kohokoľvek z vás, že ste ukradli jablká a vy donesiete na políciu potvrdenie, že ste neukradli hrušky,“ argumentoval.

Právny zástupca poslanca Daniel Lipšic vníma ako najväčší problém stíhania poslanca Igora Matoviča fakt, že orgány činné v trestnom konaní majú úplne iné pravidlá pre jeho klienta a pre samotného premiéra. Pripomenul výroky Fica na adresu bývalej premiérky Ivety Radičovej, že je podozrivá z korupcie, alebo výroky na adresu súčasného prezidenta Andreja Kisku, že sa dopustil daňových podvodov.

„Ja považujem za zarážajúce, ak pre časť verejne činných osôb majú platiť pravidlá gréckorímskeho zápasenia a pre časť politického spektra pravidlá voľného štýlu. To je nepredstaviteľné,“ domnieva sa Lipšic. „Takéto šikanovanie v spoločnosti cez trestné právo presahuje všetky rozumné hranice a v týchto prípadoch ide o také flagrantné zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politický boj, že ak by sa to dialo v Poľsku alebo v Maďarsku, tak mnohé slovenské médiá už sú v stave pohotovosti,“ uviedol.

Reklama

Lipšic zároveň kritizoval, akým spôsobom bolo vedené vyšetrovanie, najmä to, že po tom, ako dozorujúci prokurátor zrušil obvinenie Igora Matoviča, do prípadu zasiahol námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Lipšic upozornil, že sa tak stalo okamžite po ich tlačovej konferencii 14. decembra 2016, keď bol spis do dvoch hodín expedovaný na krajskú prokuratúru. „Tak rýchle konanie pri prečine ohovárania som nezažil. To boli minúty,“ skonštatoval.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali