Privatizácia odpadu v Košiciach?

Privatizácia odpadu v Košiciach?

Košice 29. marca 2017 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: TASR – František Iván)

 

V roku 2001 vznikla v Košiciach na základe projektu spoločnosť Kosit, ktorej majoritným akcionárom sa stala talianska spoločnosť 4Italy. Mesto má vo firme, ktorá vyváža odpad, 34-percentný podiel. V súčasnosti, kedy sa mesto pripravuje na 29-percentnú privatizáciu svojho podielu, je majoritným akcionárom spoločnosti Wood Waste Management Limited.

Na snímke vozový park spoločnosti KOSIT, a. s.
FOTO TASR – František Iván

Voči postupom vedenia mesta Košice namietajú poslanci košického zastupiteľstva Jaroslav Polaček a poslanec župy Rastislav Trnka. Podľa ich slov si „zástupcovia mesta Košice, dlhodobo neplnia svoje povinností, ktoré im vyplývajú z verejných funkcií. Cena za likvidáciu odpadu by sa v prípade kvalifikovanej práce primátora a zástupcov mesta v spoločnosti Kosit mohla znížiť o desiatky percent!”

Reklama

“Kosit zarába hlavne na Košičanoch v prepočte na obyvateľa, ale prečo je tomu tak? Aký je skutočný záujem volených predstaviteľov mesta (Raši, Jakubov, Petruško), keď to dopustili? Prečo znášajú všetky náklady Kositu Košičania? A prečo dovoľujú Kositu si veselo zarábať za dumpingové ceny v iných mestách, hoci Kosit je tu primárne pre Košičanov?“, pýtajú sa poslanci.

Poláček a Trnka zároveň v súvislosti s cenami Kositu informovali o poplatkoch za komunálne odpady v iných mestách. V Moldave n. Bodvou je výška poplatku na jedného obyvateľa 20,70 eur. V Čiernej n. Tisov 18 eur, v Prešove 20,04 eur. Obyvatelia mesta Košíc však na obyvateľa zaplatia až 31 eur.

Reklama

Poslanci taktiež disponujú informáciami, že Kosit v rámci svojej “obchodnej politiky” ponúkol cenu za 1 tonu v spaľovni Michalovciam 40 eur bez DPH, Prešovu 54 eur bez DPH, pričom Košice platia Kosituu 72 eur/tona bez DPH.

V súvislosti s cenami likvidácie odpadu Trnka uviedol: „Je absurdné, keď okolité mestá majú od spoločnosti Kosit a.s. ponuky na nižšie ceny za likvidáciu odpadu ako samotní Košičania, keď ide v podstate o našu firmu.”

„V porovnaní s ponukou Kositu mestu Prešov majú Košičania vyššie ceny za likvidáciu o cca 25%. Primátor mesta nezabezpečil pre mesto zníženie ceny za triedený zber, ktorý v zmysle zákona preplácame o jeden milión eur, tzv. zníženie prostredníctvom OZV (dopad na cenu pre obyvateľa -13%). A v neposlednom rade primátor mesta Košice a zástupcovia mesta v orgánoch Kositu nezabezpečili zníženie ceny za likvidáciu odpadu, ktorú mal urobiť v zmysle Dodatok č. 4 k Zmluve o dielo č. 2001/00539/IZM/41 čl. III, b. 5 k zmluve s Kositom k 1.1.2017 z dôvodu  dodávania tepla a elektrickej energie do energetických sietí vo výške približne 1,8mil. eur – dopad na cenu pre obyvateľa -23%,“ dodal.

Poslanec tiež vysvetli, že „ak by sme teda premietli všetky tieto položky do ceny pre obyvateľa, výsledná cena by mohla byť nižšia pre obyvateľov Košíc až o polovicu menej, čiže nie súčasných 31 eur/obyvateľ, ale 15,5 eura/obyvateľ. Košičania by boli určite vďační už aj za 23%-né alebo 36%-né zníženie poplatkov za odpady. Taktiež z toho vyplýva, že zástupcovia mesta v Kosite (Petruško, Jakubov) na čele s primátorom Rašim chcú docieliť, aby konečný poberateľ výhod bol už len súkromník, nie obyvatelia Košíc. Zásadne s tým nesúhlasíme a požadujeme kompetentné riadenie nášho majetku, v podobe znižovania cien za odpad a nie odpredávanie nášho podielu.”

Rovnaký postoj ako Trnka má aj mestský poslanec Polaček. „Aj to je dôkaz, že verejný funkcionári nehája verejné záujmy obyvateľov, ide o zanedbanie povinností týchto vyššie spomenutých zástupcov ľudí ako volených predstaviteľov, keďže teraz je pre nich už len jediná možnosť, a to predať zvyšný podiel! Na tomto pracovali 5 rokov? Nebol náhodou predvolebný sľub primátora Rašiho znížiť ceny za odpad pre Košičanov v 2010?“, vysvetlil.

Reklama

 

Veľké investície a arbitráž?

Mesto svoje rozhodnutie o predaji podielu v spoločnosti Kosit obhajuje veľkými investíciami vo výške 60 miliónov eur a arbitrážou. Trnka však vysvetlil, že „v minulosti (rok 2010) sa však tento problém riešil pôžičkou od majoritného majiteľa (4Italy), tak že sa bude toto navýšenie splácať z budúcich ziskov menšinového akcionára mesta Košice. Nerozumiem prečo sa teraz tvária, že sa to nedá? Vidím v tom špeciálne zaobchádzanie s novým väčšinovým majiteľom Wood & Company (podiel kúpili od Talianov), zhodou okolností majitelia EEI.”

Poláček vysvetli, že hrozba arbitráže je nezmysel. „Hrozba arbitráže, je podľa našich informácií nezmysel, máme informácie, že havária turbíny je dávno preplatená z poisťovne, žiadame preto, aby boli zverejnené všetky dokumenty týkajúce sa tohto poistného vzťahu, aj dokumenty o prebiehajúcej arbitráži,“ uviedol.

 

Reklama

Výzva občanom

Keďže táto téma je príliš široká a súvisí s mnohými ďalšími skutočnosťami, poslanci preto žiadajú Košičanov, aj obyvateľov iných miest, aby im posielali svoje skúsenosti so spoločnosťou Kosit. Vyzývajú k spolupráci formou zasielania príbehov, návrhov, informácií v súvislosti so zverejnenými faktami a hlavne svoj postoj k výške poplatkov, ktoré platia. Svoje informácie a návrhy môžu zasielať na email “odpad@zastavmeich.sk”.

 

Vedenie mesta Košíc odmieta tvrdenia poslancov

V súvislosti s vyjadreniami oboch poslancov mesto Košice vydalo vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že “súčasné vedenie mestá Košice má tak ako doteraz záujem na tom, aby aj v nasledujúcich rokoch ostali rovnaké ceny za zber, prepravu, zhodnocovanie a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov, ktoré vznikajú na území mesta Košice.”

“Pre Košičanov by to znamenalo nezmenené poplatky za odpad. Bude záležať na výsledkoch verejnej obchodnej súťaže, do akej miery sa mestu podarí tento cieľ dosiahnuť. Spôsob, akým počas trvania verejnej obchodnej súťaže poslanci Trnka a Polaček z osobných dôvodov o tejto problematike informujú, môže výsledky verejnej obchodnej súťaže negatívne ovplyvniť a skomplikovať dosiahnutie tohto cieľa, ktorý je vo verejnom záujme všetkých obyvateľov Košíc,” uvádza sa ďalej v stanovisku.

Podľa poslancov Trnku a Polačeka mesto Košice prerába ročne 2 milióny eur tým, že neznížilo cenu za likvidácie tony odpadu, ako to umožňuje dodatok č. 4 k zmluve mestom Košice a spoločnosťou Kosit. Mesto ale tvrdí, že príslušné ustanovenie zmluvy, týkajúce sa ceny za energetické zhodnotenie odpadu, nehovorí o znižovaní cien, ale o možnosti spoločnosti Kosit každoročne otvoriť rokovanie o cene s ohľadom na jej reálne náklady. “Čiže tento dodatok neumožňuje znižovanie ceny, ale jej valorizáciu,” vyhlásilo mesto.

“Vzhľadom na kumulovanú výšku inflácie a každoročný nárast miezd takéto rokovanie o cene mohlo mestu a jeho obyvateľom priniesť iba jej zvýšenie. Napriek tejto klauzule v zmluve dokázalo súčasné vedenie mesta na čele s primátorom Richardom Rašim od roku 2010 zafixovať jednotkové ceny za likvidáciu odpadu so spoločnosťou KOSIT a zabrániť medziročnému zvyšovaniu cien. Aj aktuálne ceny na rok 2017 ostávajú na rovnakej úrovni napriek očakávanému zníženiu podielu mesta Košice v spoločnosti Kosit, a.s.”

Poslanci Trnka a Polaček kritizujú, že Košice platia za likvidáciu odpadu vyššie ceny ako okolité mestá. Vedenie mesta Košice je však toho názoru, že poslanci si neuvedomujú, alebo si nechcú uvedomiť, že likvidácia tuhého komunálneho odpadu v spaľovni je ekonomicky náročnejšia. “V krátkom čase sa stane práve využívanie spaľovne v likvidácii odpadu v porovnaní s ostatnými mestami (okrem Bratislavy, ktorá využíva takisto spaľovňu) pre Košice veľkou výhodou. Súčasné ceny za skládkovanie odpadu, ktoré využívajú ostatné mestá na Slovensku, sú hlboko pod európskou normou a Európska únia bude vyžadovať ich valorizáciu. Bude to znamenať prudké zvýšenie cien za skládkovanie odpadu, ktoré Košice neovplyvní,” tvrdí vo svojom stanovisku mesto Košice.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali