Príslušníci bataliónu Ajdar sa vyhrážajú ukrajinským politikom

Príslušníci bataliónu Ajdar sa vyhrážajú ukrajinským politikom

Ukrajina 2. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Ruský dopisovateľ Anton Orlovský sa na serveri rusvesna.su venuje uväzneniu a odsúdeniu Valentina Licholita s prezývkou “Baťa”, bývalého veliteľa bataliónu Ajdar. Licholit sa smutne preslávil banditizmom a vraždením civilného obyvateľstva na východe Ukrajiny. Záujemci o presné znenie článku sa môžu pozrieť tu.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Orlovský upozorňuje na skutočnosť, že Valentin Licholit je bývalým veliteľom Nadeždy Savčenkovej. Pripravovaný súd s jeho osobou rozdráždil členov Ajdaru, ktorí sa obávajú, že môže prísť aj k ich uväzneniam a prenasledovaniu zo strany ukrajinskej polície.

Reklama

Momentálne sa Licholit nachádza v cele predbežného zadržania a pripravuje sa jeho súdny proces, pričom je bývalý ex-veliteľ Ajdaru obvinený z viacerých vrážd, banditizmu, brania rukojemníkov, týrania, výpalníctva a ozbrojených lúpeží. Obvinil ho Pečerský súd v Kyjeve.

Generálna prokuratúra v Kyjeve okrem Baťu obvinila za podobné prečiny aj jeho dvoch blízkych spolupracovníkov. Príslušníci Ajdaru tieto obvinenia samozrejme popierajú.

Reklama

Orlovský poukazuje na skutočnosť, že až doteraz súd v Kyjeve neriešil obvinenia príslušníkov dobrovoľníckych trestných bataliónov, ktorých sa členovia ukrajinských kománd dopustili na Donbase v rámci operácie ATO. Nad násilnou činnosťou bataliónov Kyjev nielenže prižmuroval oči, ale tieto operácie voči ruskojazyčnému obyvateľstvu aj priamo podporoval.

Momentálne sa príslušníci Ajdaru v Kyjeve zaktivizovali a začali s blokovaním Pečerského súdu. Násilníci z Ajdaru a ich druhovia z iných bataliónov sa začali vyhrážať sudcom a žiadajú prepustenie obvinených. Uväznenie označujú za špinavé kroky prokuratúry a ukrajinskej vlády, ktorá sa obáva skutočných ukrajinských patriotov, pričom v zatknutí členov Ajdaru vidia viacerí aj skrytú ruku Kremľa.

Na facebooku prilial benzín do ohňa známy ukrajinský radikálny aktivista Igor Mosijčuk, ktorý otvorene povedal, že Ajdar podporujú aj členovia iných “trestných bataliónov” a ak sa im nevyhovie, môžu protesty prerásť do násilia a nového Majdanu. Ten zmetie skorumpované ukrajinské politické elity a nastolí na Ukrajine novú éru.

K tomu len toľko, nová éra na Ukrajine nastala už v roku 2014. Táto éra sa prejavuje totálnym rozkladom ukrajinskej štátnosti, nárastom extrémizmu, nesie sa v znamení katastrofálneho ekonomického úpadku, zombifikovním obyvateľstva a totálnej servility voči USA.

Známy ruský analytik Pjakin už v minulosti niekoľko krát upozornil na skutočnosť, že predstavitelia kyjevskej chunty sa budú musieť vysporiadať s “neobanderovskými besnými psami ukrajinskej revolúcie”, ktorí sa sústreďujú práve v dobrovoľníckych “trestných práporoch” a v Pravom Sektore. Najideálnejšie riešenie pre momentálne ukrajinské politické elity by bolo vrhnúť tieto batalióny do bojov na východe, kde by ich zničili jednotky DNR a LNR.

Reklama

Problém je však v tom, že väčšina  ukrajinských “trestných bojových bataliónov” a Pravý sektor majú mizivú vojenskú hodnotu, podobne ako to bolo v prípade ukrajinskej divízie SS Halič. Ukrajinská SS divízia Halič, ktorú Nemci budovali cca 1 rok dokázala odolávať v roku 1944 na severnej Ukrajine sovietskym vojskám približne 4 hodiny. Divízia utrpela katastrofálnu porážku a malé množstvo jej členov, ktorí prežili sa rozutekalo.

Podobné bojové vlastnosti majú aj ukrajinské trestné batalióny, ktoré dokážu maximálne týrať neozbrojené civilné obyvateľstvo, pri Ilovajsku (2014) a Debalceve (2015) však utrpeli katastrofálnu porážku a utiekli zo svojích pozícii. Týmto útekom sa výraznou mierou podpísali na rozpade celého frontu a umožnili obkľúčenie ukrajinských vojenských jednotiek. Pripomínam, že členov Pravého sektoru a “karateľných batalionov” vojaci LNR a DNR necítia potrebu veľmi brať do zajatia.

Takže aby som to zhrnul – členovia ukrajinských “dobrovoľníckych bataliónov” si na frontovej línii dávajú veľký pozor, aby sa nedostali do problémov a do bojov sa veľmi nehrnú. Zato sú prví pri rabovaní a často sa dostávajú aj do konfliktov s ukrajinskou Národnou Gardou a armádnymi jednotkami (pomerne podrobne sú na webe zmapované prípady vzájomného ostreľovania členov karateľných bataliónov s armádou a NG).

Kyjevu sa tak stále nedarí variant s likvidáciou týchto “karateľných jednotiek” na fronte, preto musel prikročiť k oslabovaniu potenciálu týchto bataliónov pomocou ukrajinskej prokuratúry a polície. To však so sebou nesie riziko eskalácie politického napätia, ktoré môže vyústiť naozaj do násilností.

Čím skôr by tieto násilnosti medzi ukrajinskou políciou a príslušníkmi “karateľných bataliónov” vypukli, tým lepšie. Osobne vítam možnosť, keď by v zájomnom zápase vyčerpali svoje sily predstavitelia kyjevskej chunty a banditi z trestných bataliónov. Ušetrili by sa tak životy vojakov LNR a DNR v ich prípadnej ofenzíve.

Reklama

 

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali