Prípad Marca zamestnal ľudskoprávny výbor, výsledok zatiaľ nedosiahli

Prípad Marca zamestnal ľudskoprávny výbor, výsledok zatiaľ nedosiahli

Bratislava 24. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Prípad malého Marca, ktorého približne v polovici mája odviezla jeho matka z obce Brehy v okrese Žarnovica do Švajčiarska, zamestnal aj poslancov z Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Rokovanie, ktoré iniciovala opozícia, zatiaľ skončilo bez výsledku.

Na snímke poslankyňa Erika Jurinová (OĽANO-NOVA)
Na snímke poslankyňa Erika Jurinová (OĽANO-NOVA)

 

Reklama

Pozvanie na výbor prijali aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš (Smer-SD), štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd), verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová či detská ombudsmanka Viera Tomanová. Kauze sa venuje aj parlamentný sociálny výbor.

Predsedníčka ľudskoprávneho výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) navrhovala, aby výbor v uznesení konštatoval, že došlo k pochybeniam a hrubému porušeniu predpisov zo strany vyššieho súdneho úradníka a k nečinnosti kolíznej úradníčky. Výbor mal tiež upozorniť, že takéto prípady nie sú výnimočné, odporučiť Tomanovej konať z vlastného podnetu či odporučiť Žitňanskej navrhnúť taký systém, ktorý by smeroval k lepšej koordinácii úloh.

Reklama

Rozsiahly návrh uznesenia sa nepáčil niektorým koaličným poslancom, napr. Martinovi Glváčovi (Smer-SD) či Edite Pfundtner (Most-Híd). S Jurinovou sa preto dohodli na prerušení výboru a spoločnom vypracovaní uznesenia, ktoré by mohlo prejsť naprieč politickým spektrom.

“Vyšší súdny úradník, ktorý robil daný výkon, už na okresnom súde nepracuje. Predseda daného súdu prijal opatrenia pre ďalšie takéto výkony, predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici zvoláva poradu, kde budú všetci sudcovia a zamestnanci súdov, ktorých sa to týka, upozornení na dôsledné dodržiavanie právnych predpisov,” avizovala Žitňanská. Zároveň sudcovia by mali pri rozvrhoch práce dávať podľa jej slov dôraz na to, aby výkon rozhodnutia robili ľudia, ktorí sa na to špecializujú.

Ministerka zároveň zdôraznila, že prebiehajúce súdne konanie o zverení Marca je v kompetencii súdu a ministerstvo spravodlivosti do toho nemôže vstupovať. “Od 1. júla začne platiť nová právna úprava a sú tam zmeny týkajúce sa aj výkonu rozhodnutia u maloletých.

Zásadná zmena je, že podľa nového Civilného mimosporového poriadku súd bude môcť odložiť výkon rozhodnutia v takomto prípade. Aktuálny stav to neumožňuje,” vysvetlila.

Ondruš uviedol, že je osobne otrasený z toho, ako bol Marco vrátený matke. Otrasený je však aj z neustále pokračujúceho zasahovania do súkromia malého chlapca, ktoré považuje za neetické a neprimerané. “Považujem za strašné, ak sa pred 5,5 miliónom ľudí medializuje, či dieťa bolo, alebo nebolo chcené,” vyhlásil.

Reklama

Predstava rezortu práce je, aby sa posilnila spoluúčasť úradu práce na príprave výkonu a na jeho kontrole. “Aby sa sociálny pracovník aktívne zaujímal o prípravu výkonu, aby mal možnosť vstúpiť do scenára a uplatniť pripomienky tak, aby došlo k čo najmenšiemu zásahu do práv dieťaťa,” uviedol Ondruš.

Tomanová informovala, že už požiadala predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka o prípravu štúdie o právnej ochrane detí. “Aby sme mohli navrhnúť efektívny systém kontroly. Malý Marco nie je jediný prípad, máme ešte päť podnetov,” informovala.

Dubovcová tvrdí, že na prípade Marca bolo jasne vidieť, že systém ochrany práv dieťaťa na Slovensku nie je dobre nastavený. “Dieťa bolo predmetom, nie subjektom konania. Je to pravdepodobne nastavené v rozpore s dohovorom o právach dieťaťa,” dodala.

O prváka Marca sa celý život starali starí rodičia. Po čase sa však jeho matka rozhodla, že by mal bývať s ňou. Súd preto začal riešiť, do koho starostlivosti sa malý chlapec dostane. Stará mama chlapca však požiadala o predbežné opatrenie, aby mohli naďalej vychovávať malého Marca. Matka chlapca sa však voči rozhodnutiu príslušného súdu vo veci predbežného opatrenia odvolala, príslušný súd následne toto rozhodnutie o dočasnej starostlivosti malého chlapca u jeho babky zrušil. Po malého chlapca 13. mája prišla sociálna pracovníčka spolu so súdnym úradníkom a odviedli ho násilím z triedy i zo školy a jeho matka ho následne odviezla do Švajčiarska. Súd o celkovom zverení malého chlapca do opatery však ešte nerozhodol.

Základnú školu dnes s ospravedlnením navštívil predseda Krajského súdu

Reklama

Riaditeľke a učiteľke sa dnes prišiel ospravedlniť  predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Milan Ďurica  za nevhodný výkon rozhodnutia zo strany vyššieho súdneho úradníka Okresného súdu Žiar nad Hronom v prípade Marca. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa súdu Adriána Vašková.

Ako ďalej podotkla, predseda krajského súdu už pred časom vo svojom vyhlásení konštatoval nesprávny a nevhodný výkon predbežného opatrenia vo vzťahu k maloletému chlapcovi. Prijal tiež opatrenia, aby k takým pochybeniam už nedochádzalo. Zároveň však považoval za potrebné svoje stanovisko tlmočiť na pôde školy aj osobne.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali