Rozhovor s primátorom Nitry Jozefom Dvončom: „Príchod automobilky Jaguar Land Rover pomôže k ešte väčšiemu rozvoju mesta“

Rozhovor s primátorom Nitry Jozefom Dvončom: „Príchod automobilky Jaguar Land Rover pomôže k ešte väčšiemu rozvoju mesta“

Nitra 28. februára 2016 (HSP/Foto: HSP – Ľudmila Synaková)

 

Primátor Nitry Jozef Dvonč stojí na čele mesta, ktoré sa v posledných mesiacoch často skloňuje vo všetkých médiách, a to v súvislosti s príchodom najväčšej investície v strednej Európe – automobilky Jaguar Land Rover

Vo funkcii primátora pôsobí od roku 2006 a v minulých komunálnych voľbách získal dôveru voličov po tretíkrát. Príchod automobilky do mesta pod Zoborom možno zaradiť aj k jeho osobnému úspechu. Poskytol nám rozhovor o tom, čo pre mesto pod Zoborom znamená táto ďalšia investičná akcia.

Reklama
Na snímke primátor Nitry Jozef Dvonč
Na snímke primátor Nitry Jozef Dvonč

Mimoriadne pozitívna správa z 11. decembra pre mesto Nitru a okolie je príchod strategického investora – automobilky Jaguar Land Rover. Boli ste jedným z tých, ktorí podpisovali zmluvu. Občania Nitry si zrejme nevedia predstaviť, čo táto investícia pre Nitru prinesie, mohli by ste konkretizovať podrobnosti?

Investičná zmluva, podpísaná s britskou automobilkou Jaguar Land Rover za takmer 1,5 miliardy eur, podporí ďalší rozvoj Nitry a Slovenska vznikom nových pracovných miest nielen v automobilke, ale aj v ďalších subdodávateľských firmách. V priemyselnom parku Sever sa rozhodnutím vlády buduje štátny strategický park, kde na rozlohe približne 350 hektárov vyrastie nový závod. S výrobou sa má začať od roku 2018. Dovtedy sa musí tomu prispôsobiť celé školstvo, nielen základné, ale aj stredné a vysoké. V Nitre získame 4 000 až 5 000 pracovných miest. Ide o najväčšiu priamu investíciu v rámci Európskej únie za posledných sedem rokov.

Reklama
Príchod automobilky Jaguar Land Rover pomôže k ešte väčšiemu rozvoju mesta
Príchod automobilky Jaguar Land Rover pomôže k ešte väčšiemu rozvoju mesta

Príchod automobilky Jaguar Land Rover znamená, že Nitru čaká mimoriadne pozitívne obdobie, že bude dosť práce, predovšetkým pre mladých ľudí. Budú sa pre nich stavať nájomné byty? Pribudnú materské školy?

Nájomné byty, najmä pre mladých, sme stavali a odovzdávali aj v uplynulom volebnom období a chceme v tom pokračovať. Máme ešte budovy v meste, ktoré by sa dali prestavať na nájomné byty, sú v majetku mesta, v tomto chceme pokračovať. Na zmluve medzi automobilkou Jaguar Land Roverom a štátom je podpísané aj Mesto Nitra, a preto budeme participovať na niektorých veciach, ktoré sa dotýkajú tejto investície. Máme vytvoriť 400 miest na predškolskú výchovu. V Nitre vzniknú do roku 2018 tri nové škôlky, vtedy by mal Jaguar začať vyrábať. Jednu zriadi štát v priemyselnom parku, druhú vytvorí mesto s pomocou eurofondov v areáli bývalých zoborských kasární a tretiu z vlastných zdrojov v budove bývalého Krajského stavebného úradu na Lomnickej ulici v Nitre. Okrem toho má mesto aj priestor na rozšírenie kapacity existujúcich škôlok.

Vo funkcii primátora ste tretie funkčné obdobie. Ako hodnotíte prvý rok od volieb?

Za najvážnejšie som považoval vyriešenie stratégie na nasledujúce štyri roky aj v nadväznosti na pripravovaný program EÚ na roky 2014 až 2020, a to je Trvalo udržateľný rozvoj miest. Z neho by sa pre Mesto Nitru a deväť okolitých obcí dalo čerpať približne 53 miliónov eur. Pripravujeme projekty a zámery tak, aby sme v spolupráci s NSK urobili dobrú stratégiu a mohli čerpať tieto prostriedky. Mesto sa v súčasnosti nachádza v takej situácii, že po vyčerpaní prostriedkov získaných z európskych fondov, dofinancovaní projektov z mestského rozpočtu a po rozsiahlej rekonštrukcii  ciest, ktorú sme urobili v predchádzajúcom období dodávateľským úverovým spôsobom so spoločnosťou GRANVIA, nám prostriedky na rozsiahlejšie investície nezostali. Momentálne robíme všetko preto, aby sme mali správnu stratégiu, územný rozvoj mesta a pripravili sa na čerpanie prostriedkov v nasledujúcich rokoch – až do roku 2020. V mestskom zastupiteľstve bol 17. decembra schválený návrh viacročného rozpočtu Mesta Nitry na rok 2016 až 2018.

V uplynulom roku sa mesto podieľalo na realizácii viacerých investícií. Ako hodnotíte ich realizáciu?

Reklama

Podarilo sa nám pomôcť pri riešení bývania pre mladé rodiny – zateplením Bytového domu Olympia, ktorý patrí mestu a rovnako pri riešení bývania dôchodcov – zrekonštruované boli dve budovy Dom opatrovateľskej služby na Ulici J. Kráľa, zrekonštruovaná bola bývalá zoborská škola na komunitné centrum. A hlavne, čo ma teší, zdarne sa rozvíja nitrianske školstvo. V uplynulom roku sme pokročili v rekonštrukciách základných škôl – zoborskej ZŠ kráľa Svätopluka, ZŠ na Škultétyho, rekonštruovali sme aj MŠ na Baničovej ulici. Pokračujeme vo výstavbe azylového domu, ktorý potrebujeme pre ľudí, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii. Pozitívne hodnotím rekonštrukciu zimného štadiónu, pretože sme na túto akciu získali finančné prostriedky od štátu a za štyri mesiace sa tam urobilo veľa roboty.

Čo plánujete zrealizovať v Nitre v tomto programovacom období?

Tu si občania musia uvedomiť, že všetky investície sú limitované finančnými prostriedkami. Ak by sme ich mali dosť, vedeli by sme určite zrealizovať v priebehu roka viac investičných akcií. Dôležitá je však aj ďalšia činnosť Mesta Nitry. Narastajú nám výdavky na sociálne zabezpečenie, sociálnu oblasť a na školstvo. Znamená to, že je tu veľa vecí, ktoré je treba riešiť a v mestskom rozpočte – aj vzhľadom na to, že sme v predchádzajúcich dvoch – troch rokoch pomerne veľa prostriedkov investovali do opráv miestnych komunikácií, sa ďalší rozvoj mesta snažíme riešiť peniazmi z európskych fondov.

Na snímke Uzemný plán mesta Nitra s vyznačením lokality záujmového územia
Na snímke Uzemný plán mesta Nitra s vyznačením lokality záujmového územia

Veľký potenciál je pripravený v rámci integrovanej rozvojovej stratégie v rokoch 2014 až 2020. Mohli by ste ho občanom predstaviť?

Máme pripravené celé programovacie obdobie na roky 2014 – 2020 v štyroch integrovaných oblastiach a to: „Vzdelané mesto“ – pôjde o opravy budov ďalších základných a materských škôl, a to najmä smerom k posilneniu elektronizácie ZŠ a MŠ, budovanie laboratórií, knižníc. Ide nám o to, že v školách máme interaktívne tabule, používajú sa počítače…, pritom elektrické vedenia v ZŠ a MŠ nestačia a musíme postupne vymeniť elektroinštaláciu. Čaká nás ešte dokončenie dvoch pavilónov a výstavba telocvične ZŠ J. Kráľa a rekonštrukcia ZŠ na Ulici Fraňa Mojtu. Ďalším okruhom je „Mesto bez bariér“. Tu sme vstúpili do projektu s partnermi – Centrom poradenských služieb Budúcnosť a združením STORM, ktorí aktívne vyhľadávajú drogovo závislých a gamblerov… Tento projekt sa dotýka sociálnej oblasti. V oblasti „Kreatívne mesto“ máme pripravené určité investície v zoborských kasárňach, vybudovanie kreatívneho centra – materskej školy, s realizáciou určitých kreatívnych prvkov pre návštevníkov. V rámci „Zeleného mesta“ chceme podporiť bezmotorovú dopravu s určitým stupňom zavádzania elektromobility, budovaním cyklotrás a cyklistických ciest, zazeleňovanie parkov a parkovísk, riešenie Rolfesovej bane, integrovanej dopravy a vzdelávania v bezmotorovej doprave. V časti „Životné prostredie – pôjde o výsadbu parkov. Toto je časť, ktorú by sme mali riešiť v rámci územného rozvoja mesta. Do roku 2020 plánujeme využitie finančných zdrojov z eurofondov v 46 projektoch s odhadovaným čerpaním cez 53 mil. eur. Rozvoju Nitry i regiónu by mala pomôcť aj podpora vlády na investičné akcie v sociálno-ekonomickej oblasti v hodnote 2,49 mil. eur a 5,4 mil. eur zlepší v regióne a meste situáciu mladých nezamestnaných ľudí prostredníctvom národného projektu Praxou k zamestnaniu. To je výsledok výjazdového rokovania vlády SR v Nitre v minulom roku.

Reklama

Čo je podľa vás pre Nitru najdôležitejšie?

Jednoznačne sem patrí vybudovanie kúpaliska s celoročným využitím, prestavba futbalového štadióna FC Nitra a sfinalizovanie rekonštrukcie zimného štadióna, dokončenie štadióna na Čermáni a výmena 1300 svietidiel z prostriedkov EÚ. Dotýka sa to každej mestskej časti. Chceme pokračovať v realizácii kultúrno-spoločenských aktivít, aj v aktivitách v oblasti športu. Záverom sa chcem poďakovať všetkým občanom za spoluprácu v uplynulom roku. Verte mi, že niektoré veci bez spolupráce s občanmi najmä v oblasti životného prostredia, nie je možné uskutočniť.

Mohli by ste prezradiť svoje ďalšie plány ?

Čo najskôr chceme začať plniť ďalšie časti volebného programu, čomu predchádza prijatie základných dokumentov mesta. Intenzívne sa preto budeme zaoberať najmä plánom hospodárskeho a sociálneho rozvoja. V našom záujme je dostať ho do podoby, ktorá zaručuje efektívne čerpanie eurofondov. Je mimoriadne dôležité, aby sme z týchto dôležitých zdrojov vedeli vyčerpať maximum.

Ľudmila Synaková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali