Prezident Trump podpísal prvé dokumenty vrátane výnimky pre šéfa Pentagónu

Prezident Trump podpísal prvé dokumenty vrátane výnimky pre šéfa Pentagónu

Washington 20. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Win McNamee/Pool Photo via AP)

 

Nový americký prezident Donald Trump dnes už krátko po svojej inaugurácii podpísal prvé oficiálne dokumenty.

Bola medzi nimi legislatíva, ktorá umožní novému šéfovi Pentagónu Jamesovi Mattisovi ujať sa funkcie.

Reklama
Na snímke americký prezident Donald Trump
Na snímke americký prezident Donald Trump

Ďalej signoval niekoľko nominácií, ktoré predloží americkému Senátu, a tiež deklaráciu k Národnému dňu vlastenectva.

Na to, aby sa Mattis na uvedenú pozíciu vôbec mohol kandidovať, museli minulý týždeň schváliť obe komory Kongresu výnimku zo zákona z roku 1947. Tento zákon totiž vyžaduje, aby v prípade obsadenia postu ministra obrany bývalým príslušníkom armády uplynulo od jeho odchodu do výslužby najmenej sedem rokov. Mattis pritom odišiel z armády len v roku 2013.

Reklama

Senát by mal podľa agentúry AP o Mattisovej nominácii hlasovať ešte dnes. Senátny výbor pre ozbrojené sily odobril Mattisovu nomináciu už v stredu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

19:10

Slovensko je znepokojené, že získa menej financií za odovzdanie lietadiel Mig-29 Ukrajine než pôvodne očakávalo. Uviedol to v pondelok šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

19:01

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok večer zúčastnil na koncerte, ktorý sa na Červenom námestí v centre Moskve konal pri príležitosti 10. výročia „pripojenia“ Krymského polostrova a mesta Sevastopol k Rusku. Na tribúne po boku Putina stáli všetci jeho traja protikandidáti z prezidentských volieb, ktorí však sú lojálni Kremľu.

18:49

Gruzínsko sa rozhodlo bojovať proti „propagande LGBT“.

Poslanci parlamentu z vládnucej strany Gruzínsky sen – Demokratické Gruzínsko plánujú tento týždeň zaregistrovať návrh zákona proti propagande LGBT.

Oznámil to Mamuka Mdinaradze, líder parlamentnej väčšiny a výkonný tajomník Gruzínskeho sna.

Predtým sa objavila správa, že skupina mužov v Kyjeve zbila muža kvôli jeho tolerantnému postoju k LGBT.

18:42

Ruské nezávislé hnutie Golos (v preklade Hlas), ktoré monitoruje dodržiavanie práv voličov a volebných pravidiel, označilo prezidentské voľby v Rusku za „najpodvodnejšie a najskorumpovanejšie v histórii krajiny“. Za ich víťaza bol vyhlásený úradujúci šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý získal takmer 90 percent odovzdaných hlasov.

18:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že rýchle rozhodnutie amerického Kongresu o miliardách dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine je „životne dôležité“. Vyhlásil to v Kyjeve na stretnutí s americkým republikánskym senátorom Lindseyom Grahamom.

18:40

Aktuálne protesty časti farmárov, ktorí od rezortu pôdohospodárstva požadujú rýchle splnenie viacerých požiadaviek, sú podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) politicky motivované. Svedčiť o tom má prítomnosť niektorých opozičných politikov na pondelkovom proteste pred budovou ministerstva.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali