Prezident Kiska otvoril nový školský rok na kežmarskom gymnáziu i ZŠ v Huncovciach

Prezident Kiska otvoril nový školský rok na kežmarskom gymnáziu i ZŠ v Huncovciach

Kežmarok/Huncovce 2. septembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Okrem toho považuje hlava štátu tieto gymnáziá za výberové školy, kde sa často rozhoduje, či bude na Slovensku veľké, alebo malé percento nezamestnaných

Prezident SR Andrej Kiska dnes otvoril nový školský rok na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Kežmarku i Základnej škole (ZŠ) v neďalekých Huncovciach. Obe školy si vybral zámerne, keďže práve z tohto regiónu pochádza. “To však nie je jediný dôvod, gymnázium v Kežmarku má veľmi dlhú históriu, počas socializmu bolo vedenie školy ochotné prichýliť aj pre režim problémových študentov, ktorých v Poprade na gymnázium nechceli prijať a zároveň je tu najlepší slovenský stredoškolský časopis Stretnutia,” zdôvodnil Kiska.

Reklama
Slovenský prezident Andrej Kiska

Okrem toho považuje gymnáziá za výberové školy, kde sa často rozhoduje, či bude na Slovensku veľké, alebo malé percento nezamestnaných. Na príchod prezidenta sa na kežmarskom gymnáziu nijako zvlášť nepripravovali, bola to však česť ho privítať na pôde školy. “Je to môj prvý začiatok školského roka, vo funkcii som len dva mesiace a hneď je to za účasti prezidenta, takže som trošku v strese, ale ono to patrí k tomu. Začiatok školského roka je ako každý iný, aj keď s takouto krásnou pridanou hodnotou, ako je návšteva prezidenta. Prezidentská kancelária si vybrala nás, na čo sme veľmi hrdí a teším sa z toho,” konštatovala riaditeľka gymnázia Daniela Mihoková. Do nového ročníka tu nastúpi 52 prvákov, dohromady bude školu v školskom roku 2014/2015 navštevovať 280 študentov. Väčšina z nich o príchode prezidenta vedela a rovnako sa podľa slov riaditeľky tešili.

“Čo sa týka ZŠ v Huncovciach, tá je typickým príkladom základnej školy na východe Slovenska, kde je viac ako 50 percent rómskych detí. Práve v tejto škole však môžeme vidieť, že tu s tým nie je problém. Rodičia, deti a učitelia spolu chápu, že vyučovací proces je nesmierne dôležitý,” zdôraznil Kiska. Vo svojom príhovore vyzval rodičov, aby pomohli učiteľom pri vzdelávaní svojich detí, aby aj z nich raz mohli vyrásť úspešní ľudia. Aj blízka priateľka prezidenta je Rómka, ktorá vyšla z kolónie, skončila vysokú školu a stala sa z nej veľmi úspešná žena. “Keď som sa jej pýtal, ako je možné, že sa z takého prostredia dostala a stal sa z nej úspešný človek, jej odpoveď bola, že je to vďaka učiteľke základnej školy, ktorá ju podchytila a vzbudila v nej záujem o vzdelanie. To, čo z týchto detí vyrastie, v mnohom rozhodnú aj učitelia a ja im v tom držím palce,” dodal prezident.

Reklama

Ešte aj dnes si vie spomenúť na učiteľov z prvých ročníkov základnej školy i na to, ako stáli na školskom dvore v prvý školský deň. “Moja dcéra ide do 4. triedy, syn chodí ešte do škôlky, do školy pôjde až na budúci rok. Išli dnes ráno spolu, ja som ich vyprevadil, rozlúčil sa s nimi a šiel som navštíviť deti týchto dvoch škôl pod Tatrami,” uzavrel Kiska.

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali