Prezident:  Inštitúcie EÚ potrebujú viac empatie pre dianie v členských krajinách

Prezident:  Inštitúcie EÚ potrebujú viac empatie pre dianie v členských krajinách

Bratislava 29. júna (TASR)

 

Európska únia nie je po referende vo Veľkej Británii v najlepšej kondícii a jej inštitúcie potrebujú viac taktu a empatie pre to, čo sa v jednotlivých krajinách deje. Prezident SR Andrej Kiska sa na tom dnes zhodol s poľskou hlavou štátu Andrzejom Dudom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska.

 Na snímke prezident SR Andrej Kiska
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Témou stretnutia, ktoré sa uskutočnilo v Prezidentskom paláci, bola aj aktuálna situácia v Európskej únii. „Je tiež veľmi dôležité, aby sme problémy, ktoré máme vo vnútri našich krajín, nehádzali len na Brusel a ak niekto kritizuje Európsku úniu, aby ju kritizoval konkrétne,“ uviedol na následnej tlačovej konferencii Kiska.

Reklama

Návšteva Dudu v Bratislave sa uskutočňuje v predvečer začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ. V rovnakom období prevezme Poľsko predsedníctvo v rámci krajín Vyšehradskej štvorky. Obaja politici vnímajú, že V4 môže zohrať dôležitú úlohu pri hľadaní spoločných európskych riešení. Duda vysvetlil, že sa so slovenským partnerom zhodli, že po rozhodnutí britských voličov o vystúpení z EÚ je potrebné zachovať pokoj.

„Keď sa pozerám na Európsku úniu z hľadiska referenda, tak občania chcú takú úniu, ako bola postavená na začiatku. Úniu, ktorá pomáha a poskytuje slobodu, nie úniu, ktorá prekáža a prikazuje,“ vysvetlil poľský prezident s tým, že jeho krajina sa nebude snažiť posilňovať spoluprácu v politickej alebo ideologickej oblasti.

Reklama

Ohľadom blížiaceho sa summitu NATO, ktorý sa uskutoční o dva týždne vo Varšave, Kiska uviedol, že aliancia musí reagovať na obavy obyvateľov členských krajín po ilegálnej anexii Krymu. „Aj keď obyvatelia tu na Slovensku vnímajú ohrozenie inak ako Poliaci a obyvatelia pobaltských krajín, obavám našich spojencov plne rozumieme,“ priblížil. Slovensko chce podľa hlavy štátu prispieť k zvýšeniu ich bezpečnosti, a to tým, že si bude plniť svoje záväzky.

Prezidenti hovorili aj o situácii na Ukrajine. Vyjadrili znepokojenie, že sa táto krajina stratila z hľadáčika Európskej únie a Európy. „Na Ukrajinu nesmieme zabúdať. Musíme pri každej jednej možnosti dávať signály ľuďom z Ukrajiny, ktorí k nám chcú, že my v tejto časti Európy spravíme všetko pre to, aby po uskutočnení reforiem tú reálnu možnosť mali,“ doplnil Kiska.

Popoludní prijme poľského prezidenta na Bratislavskom hrade podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár. V podvečer sa Duda s Kiskom prejdú po Starom Meste a večer podáva hlava štátu na počesť poľského hosťa slávnostnú večeru. Oficiálna návšteva poľského prezidenta bude pokračovať vo štvrtok (30.6.).

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali