Premiér: Vláda na seba preberie väčšiu zodpovednosť za duálne vzdelávanie

Premiér: Vláda na seba preberie väčšiu zodpovednosť za duálne vzdelávanie

Kostolné Kračany 20. apríla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vláda má záujem prebrať na seba väčšiu zodpovednosť za duálne vzdelávanie a odbremeniť firmy. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po dnešnom pracovnom výjazde v okrese Dunajská Streda.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Premiér v rámci výjazdu absolvoval prednášku pre študentov gymnázia v Šamoríne, stretol sa so starostami a primátormi obcí z tohto regiónu a navštívil dve firmy pôsobiace v obci Kostolné Kračany.

Reklama

„Zhodli sme sa na tom, že je absolútne nevyhnutné pokračovať v projekte duálneho vzdelávania a naznačil som predstaviteľom obidvoch spoločností, že vláda má záujem prebrať na seba určitú mieru zodpovednosti za duálne vzdelávanie, aby náklady s touto formou prípravy mladých ľudí neboli vždy len na pleciach konkrétnych firiem,“ uviedol Fico na tlačovej konferencii v Kostolných Kračanoch.

Práve vysoké náklady pre zamestnávateľov označil za jeden z dôvodov, prečo sa duálne vzdelávanie nerozbehlo takým tempom, ako vláda pôvodne očakávala. „V týchto okamihoch nastavujeme určité parametre, čo by štát mohol na seba prevziať, aby to bolo pre firmy atraktívnejšie – prísť do strednej školy a ponúknuť študentom tento typ vzdelávania sa priamo na pracovisku,“ priblížil premiér.

Reklama

Dodal, že vláda chce tiež podporiť mobilitu pracovnej sily a riešiť otázku ubytovania ľudí cestujúcich za prácou. Avizoval, že konkrétne parametre budú oznámené 1. mája.
Firmy podľa Fica privítali správu, že vláda sa rozhodla podporiť vedu a výskum.

„Slovensko nemôže byť len montážnou dielňou, ale potrebujeme dať do výrobkov, ktoré tu vznikajú, aj rozum, um našich ľudí,“ zdôraznil. Ak spoločnosť zainvestuje jedno euro do vedy a výskumu, v rámci daní si bude môcť odrátať dve eurá. To by malo viesť k významnejšej podpore investícií do tejto oblasti.

Premiér poukázal na to, že priemyselný park v Kostolných Kračanoch už dnes vytvára priestor pre zamestnávanie veľkého počtu ľudí a obec má s ním veľké plány. „Verím, že vláda, tak ako už raz urobila v minulosti, opätovne nájde možnosti, ako podporiť obec pri budovaní infraštruktúry tohto priemyselného parku, pretože tá je najpodstatnejšia pre to, aby tento park bol dostatočne atraktívny pre investorov,“ konštatoval. Ľudia z okolia by tak podľa neho už nemuseli cestovať za prácou.

Fico zároveň ocenil vysokú kvalitu vzťahov na tomto zmiešanom území. „Myslím si, že je dobré, veľmi správne a pre Slovensko životne dôležité, aby sme témy, ktoré nás niekedy viac vyrušovali, ako bolo treba, nechali historikom, pracovným skupinám a aby sa politici plne sústredili predovšetkým na projekty, ktoré nás spájajú a ktoré môžu tejto krajine pomôcť bez ohľadu na to, kto na danom území býva, žije a pracuje,“ uzavrel.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali