Premiér: Nevidím dôvod na odvolanie Andreja Danka, program schôdze Smer-SD nepodporí

Premiér: Nevidím dôvod na odvolanie Andreja Danka, program schôdze Smer-SD nepodporí

Bratislava 28. apríla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Premiér odmieta útoky na ústavných činiteľov, aké predvádza opozícia

Predseda vlády Robert Fico nevidí absolútne žiadny dôvod na mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolanie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS). Jeho Smer-SD nepodporí program takejto schôdze, na ktorej sa chce opozícia pokúsiť odvolať Danka pre kauzu otvárania listov občanov pre poslancov.

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

“Smer-SD nikdy nepodporí program takejto schôdze, čiže takáto schôdza sa ani nebude konať,” vyhlásil Fico, ktorý považuje za absolútne nemiestne, aby sa takto zneužívali inštitúty odvolávania v parlamente. “Smer-SD nedovolí, aby niekto utilitárne zneužíval inštitúty odvolávania na zvyšovanie politickej nervozity,” povedal na dnešnej tlačovej konferencii premiér.

Odmieta útoky na ústavných činiteľov, aké predvádza opozícia. “Principiálne takéto útoky odmietam. Toto je politika nenávisti opozície, nič iné opozícia nemá,” povedal Fico. Podľa premiéra je pre Slovensko dôležitá stabilita a nie takéto útoky. Za iniciovaním schôdze a útokmi vidí Fico snahu lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča o prekrytie jeho daňových podvodov.

Reklama

Matovič v utorok (25. 4.) vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Listy sa však mali otvárať aj mesiace predtým.

Opozícia dala Dankovi ultimátom. Ak do dnešného poludnia neodstúpi z funkcie, budú iniciovať jeho odvolávanie z postu šéfa NR SR.

Guspan zdôraznil, že nikto zo zamestnancov Kancelárie NR SR ani predseda parlamentu Danko nečítajú korešpondenciu, ktorá je adresovaná poslancom. Matoviča vyzval, aby ak má dôkazy, že sa v kancelárii číta pošta, nech ich predloží, ale ak ich nemá, nech s obvineniami prestane.

“Dôrazne sa ohradzujem voči klamstvám a divadlu, ktoré predvádza Igor Matovič. Matovič klame. Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam, že akýkoľvek zamestnanec NR SR alebo predseda Danko číta listy poslancov. Táto predstava je absurdná a zvrátená, nie je založená na žiadnom dôkaze ani indícii. Je to len politické divadlo,” povedal Guspan.

Podľa jeho slov opatrenia súvisiace s korešpondenciou sú v platnosti už roky a sú štandardným nástrojom na základe odporúčaní ministerstva vnútra. “Listy sa nečítajú, ale tie identifikované ako bezpečnostné riziko sa kontrolujú, ale len v nevyhnutnom rozsahu,” uistil Guspan s tým, že jeho nariadenie o zaobchádzaní s korešpondenciou prišlo po nových odporúčaniach rezortu vnútra.

Reklama

Zdôraznil však, že sporné body týkajúce sa zadržiavania vulgárnych listov či pohľadníc a otvárania listov od anonymov a fyzických osôb, boli pozastavené až do zasadnutia poslaneckého grémia, ktoré bude vo štvrtok (4. 5.) budúci týždeň.

Na otázku, ako mohli zamestnanci nečítať listy, keď v nich mali odhaľovať vulgarizmy, Guspan priznal, že tento jeho príkaz mal pomerne nešťastnú dikciu. Guspan tiež odmietol, že by sa v parlamente dlhodobo zadržiavala pošta. “Išlo len o jednu vulgárnu pohľadnicu pre Igora Matoviča a jeden list pre Borisa Kollára (Sme rodia), ktorý mal vulgarizmus na obálke. Obe zásielky boli celý čas v podateľni,” povedal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali