Právna úprava vývozu liekov je podľa lekárnikov a farmafiriem logickým krokom

Právna úprava vývozu liekov je podľa lekárnikov a farmafiriem logickým krokom

Bratislava 8. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Ďurčo)

 

Novela zákona o liekoch z dielne ministerstva zdravotníctva prináša viacero opatrení, ktoré majú zabrániť ich reexportu

Dostupnosť liekov pre slovenských pacientov by sa mala zlepšiť. Od novely zákona, ktorá má upraviť ich vývoz do zahraničia, si to okrem Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sľubujú aj lekárnici či farmafirmy. S krokom rezortu upraviť pravidlá reexportu súhlasia, považujú to za logický krok. Vývoz liekov za hranice je podľa nich významný. Ceny liekov na Slovensku totiž patria k najnižším v Európskej únii, v zahraničí je ich cena vyššia. Právna úprava je teraz v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Mnohí veľkodistribútori liekov sú založení výhradne za účelom reexportu,” myslí si prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. Vyplýva mu to zo zverejnených údajov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Rezort zdravotníctva hovorí o asi 140 veľkodistribútoroch liekov na Slovensku. Do verejných lekární dodáva lieky asi 20. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) verí, že nedostupné lieky sa pre pacientov stanú po platnosti novely prístupnými. “Zlepší to prehľadnosť nakladania s liekmi dovezenými na slovenský trh,” myslí si tiež Katarína Slezáková, výkonná riaditeľka Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).

Podľa návrhu zákona sa napríklad zodpovednosť za zabezpečenie kategorizovaného lieku (hradený z verejného zdravotného poistenia) do 24 hodín od prijatia lekárskeho predpisu prenáša na držiteľa registrácie konkrétneho lieku pod hrozbou vysokej sankcie. “Tento nástroj by mal byť postačujúcou reguláciou,” poznamenal Sukeľ. Ako otázne však vníma logistiku celého procesu a organizačné zaťaženie verejných lekární. Predpokladá však, že tieto otázky budú zodpovedané v rámci legislatívneho procesu.

Reklama

Túto časť návrhu novely okomentovala aj Slezáková. Výrobca aj držiteľ registrácie takéhoto lieku musia mať podľa nej právne možnosti, ako zabezpečiť dostupnosť takýchto liekov na území Slovenska. “A to aj tým, že sami budú môcť rozhodnúť, či a v akom množstve nimi dovezené kategorizované lieky zo Slovenska vyvezú,” uviedla Slezáková. Prípadné pripomienkovanie návrhu je v súčasnosti predmetom rokovania aj v AIFP.

Novela zákona o liekoch z dielne ministerstva zdravotníctva prináša viacero opatrení, ktoré majú zabrániť ich reexportu. Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky asi za 280 miliónov eur. Po novom preto budú môcť tie hradené z verejného zdravotného poistenia vyvážať len ich výrobcovia, nie distribučné firmy. V súčasnosti môže vývoz lieku v prípade nedostatku na domácom trhu zakázať ŠÚKL. Toto opatrenie sa nepáčilo Európskej komisii, ktorá preto začala voči Slovensku právne konanie. So zákazom vývozu už nová legislatíva nepočíta. Kritizované ustanovenie nahrádza nové, podľa ktorého budú môcť lieky vyvážať len ich výrobcovia. Regulácia sa má týkať len liekov, ktoré sú úplne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia.

Distribučné firmy budú tak ako výrobcovia povinné dodávať lieky len do lekární. Pokiaľ ich budú chcieť dodať inej distribučnej firme, budú tak môcť urobiť len vtedy, ak lieky skončia v lekárni. Nové povinnosti dostanú aj lekárne. Po novom nebudú môcť receptové lieky odpredať komukoľvek. Spätný predaj lieku bude možný iba tomu držiteľovi povolenia na veľkodistribúciu humánnych liekov, od ktorého lekáreň liek nakúpila. Lekárne si budú môcť v prípade potreby tiež vymieňať lieky medzi sebou. Ako upozornilo ministerstvo, v lekárňach lieky často vykupujú distribučné firmy a následne ich vyvezú za hranice.

Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od januára 2017. Za jej nedodržanie bude môcť ministerstvo zdravotníctva udeliť pokutu 100.000 eur, v niektorých prípadoch až jeden milión eur. Distribučné firmy či lekárne tiež môžu prísť pre nedodržiavanie o povolenia na prevádzku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali