Praje vývoj kurzov a ropy tohtoročným dovolenkám?

Praje vývoj kurzov a ropy tohtoročným dovolenkám?

Bratislava 5. júla 2016 (HSP/Foto:Eugen Rusnák)

 

Minule sme sa venovali dovolenkovým preferenciám Slovákov a ich obľúbeným destináciám. Tentoraz sa na to pozrieme bližšie takpovediac z finančného hľadiska, resp. z hľadiska toho, ako sa vyvíja kurz eura k domácim menám krajín, ktoré Slováci často navštevujú

Praje vývoj kurzov a ropy tohtoročným dovolenkám?
Praje vývoj kurzov a ropy tohtoročným dovolenkám?

„Keď sa naša mena voči tej zahraničnej oslabuje, tovary a služby v cudzej mene sa pre nás stávajú drahšie, a naopak. To sa nám následne premieta aj do ceny dovolenky. Pozrieme sa preto na to, či nám kurzový vývoj v prípade obľúbených „neeurových“ destinácií hrá do karát, či nám prajú ceny ropy a pohonných látok alebo aj na to, či je nákupná turistika v susedných štátoch výhodná,“ uvádzajú analytici Poštovej banky.

Reklama

0000017651Najobľúbenejšou destináciou Slovákov je hneď po domovine Chorvátsko, kde vlani trávila dovolenku až takmer pätina našich dovolenkárov. Negatívnou správou pre našincov ale je, že spomedzi mien krajín, v ktorých často dovolenkujú, je chorvátska kuna jedinou, voči ktorej bolo euro v máji medziročne slabšie. Zmena však bola len nepatrná, necelé percento, výrazne drahších nákupov sa tam z tohto dôvodu obávať nemusíme. Dobrou správou je aj to, že už v týchto dňoch naša mena mieri postupne nahor. Rovnako ako pred rokom by sme mohli zaplatiť aj v obľúbenom Bulharsku. Aspoň z pohľadu kurzového vývoja. Do karát našincom hrá tiež fakt, že aj v tejto krajine je inflácia už dlhodobo v zápornom teritóriu a cenový pokles patrí k najvýraznejším v EÚ.

Z hľadiska vývoja mien je situácia podstatne priaznivejšia v prípadoch ako Turecko a Egypt. Práve egyptské a turecké dovolenkové rezorty boli nie tak dávno populárne medzi slovenskými rodinami. Spoločná európska mena bola v máji v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška voči tureckej líre silnejšia až o zhruba 13 %. Pri egyptskej libre dokonca až o takmer 18 %. Za rovnaký objem peňazí by sme si tak v týchto krajinách mohli v súčasnosti dovoliť kúpiť výrazne viac tovarov a služieb. Otázkou však je, koľkí Slováci budú mať túto sezónu záujem o tieto destinácie. Hrozbou je totiž geopolitické napätie. Krajinám výrazne poznačili imidž teroristické útoky či migračná kríza. Vlastná bezpečnosť cestujúcich tak pravdepodobne vo väčšine prípadov preváži napríklad aj nad lacnejšími letenkami, ktorými sú tieto krajiny už dlhšie obdobie atraktívne. Obdobným prípadom je aj kedysi vyhľadávané Tunisko. Voči tuniskému dináru je euro medziročne tiež výrazne silnejšie, a to až o vyše 7 %.

Reklama

Z hľadiska kurzového vývoja je jednoznačne výhodné si za dovolenkovú náhradu vybrať Rusko a vycestovať tak na výlet za Červeným námestím alebo množstvom iných zaujímavosti a atrakcií, ktoré táto rozlohou najväčšia krajina ponúka. Euro je totiž voči ruskému rubľu v porovnaní s vlaňajškom silnejšie až o zhruba tretinu, dovolenka tam by nás tak mohla vyjsť pomerne lacno. O niečo bližšie a pohodlnejšie to však za predĺženým víkendom máme do Veľkej Británie. Tá ale teraz tiež prechádza komplikovaným obdobím a aj to sa podpísalo pod to, že naša mena je voči britskej libre silnejšia o zhruba 8 %. Ak by si však Briti v blížiacom sa referende vybrali „brexit“, zhodnotenie by bolo ešte výraznejšie. Pri návštevách cudzích krajín je ale samozrejme potrebné brať do úvahy aj rozdielne výšky cenových hladín. Situácia vo svete nasvedčuje tomu, že mnohí Slováci uprednostnia dovolenku doma alebo len v neďalekých krajinách.

0000017652Euru sa darí aj voči väčšine mien nášho regiónu. To môžu vnímať pozitívne najmä obyvatelia prihraničných oblastí. Naša mena je totiž medziročne silnejšia voči maďarskému forintu o zhruba 3 % a poľskému zlotému až o 8 %, najmä vplyvom kontroverzných opatrení novej poľskej vlády. Nákupy v Poľsku a Maďarsku či dovolenka v týchto krajinách tak Slovákov môžu vyjsť lacnejšie ako pred rokom. Nákupnej turistike ale praje aj stále až o takmer – 30 % lacnejšia ropa ako pred rokom, ktorá sa premieta aj do cien palív. Tie sa síce nachádzajú na tohtoročných maximách, no v porovnaní s vlaňajškom sú stále výrazne nižšie. Za liter motorovej nafty zaplatíme menej v priemere o – 13 %, benzín 95 oktánový a LPG nás vyjdú lacnejšie o takmer desatinu a benzín 98 oktánový o necelých – 6 %. Lacnejšie palivá potešia ale aj dovolenkárov, keďže sa premietnu aj do nižších cestovných nákladov.

„Slováci ale čoraz viac holdujú aj „internetovej“ nákupnej turistike. V obľube sú zahraničné internetové obchody, kde za nákup zväčša platíme v amerických dolároch. V tomto prípade nám z dlhodobého hľadiska situácia nepraje, nakoľko euro je výrazne slabšie ako pred niekoľkými rokmi, aj keď v porovnaní s vlaňajškom je voči doláru nepatrne silnejšie. Za nákupy si tak v porovnaní s minulosťou priplácame,“ uvádzajú v závere svojho komentára analytici Poštovej banky.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali