Povinné očkovanie detí odmietli vlani stovky rodičov

Povinné očkovanie detí odmietli vlani stovky rodičov

Bratislava 12. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-František Iván)

 

Aj vlani odmietli povinné očkovanie svojich detí stovky rodičov. “V roku 2015 bolo v SR evidovaných 623 kompletných odmietnutí povinného očkovania. Čiastočné odmietnutie, len proti niektorým ochoreniam, bolo zaznamenané v 1131 prípadoch,” priblížila pre TASR Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva SR. Vlaňajšia kontrola ukázala, že pod hranicou 95-percentnej zaočkovanosti bolo očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Absolvovalo ho 93,9 percenta detí z ročníka narodenia 2013. “Nižšia ako 95-% zaočkovanosť sa zistila v rámci základného očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke v ročníku narodenia 2013 až v piatich krajoch,” poukázala Merková. V Bratislavskom kraji to bolo 90,1 %, v Trenčianskom 93 %, Banskobystrickom 94 %, Žilinskom 94,6 % a Košickom kraji 93,7 %. Poklesom zaočkovanosti pod spomínanú hranicu hrozí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vznik epidémií chorôb, ktoré sa v krajine inak vôbec nevyskytujú alebo len ojedinele.

Reklama

“Bola stanovená ako dostatočná na zachovanie kolektívnej imunity, kedy sú v rámci populácie zaočkovaných osôb chránené aj neočkované osoby. Pokles zaočkovanosti proti osýpkam, mumpsu a ružienke pod 95-% hranicu znamená hrozbu vzniku epidémií osýpok,” uviedla Merková. Ochorenie sa v zaočkovanej populácii vyzbrojenej protilátkami nemôže podľa jej slov šíriť. V prípade, že sa nezaočkovaní nahromadia na určitom mieste, vznikajú tzv. vakcinačné diery, ktoré predstavujú vhodný terén na šírenie infekčných ochorení, doplnila.

Okrem spomínanej tzv. MMR vakcíny rodičia často odmietajú aj základné očkovanie hexavakcínou, ktorá zahŕňa zložku proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej prenosnej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám. “Rovnako sa často odmieta aj očkovanie proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam,” priblížila ďalej Merková.

Reklama

Medzi jeden z dôvodov odmietania patria obavy rodičov z nežiaducich účinkov. V roku 2014 dostal Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) 27 hlásení o podozreniach na nežiaduce účinky vakcín, z toho 13 závažných. V roku 2015 to bolo 45 hlásení, z toho 27 bolo závažných. “Tieto hlásenia nemenia známy profil nežiaducich účinkov týchto vakcín,” uviedla pre TASR Diana Madarászová z referátu pre komunikáciu s médiami ŠÚKL. Štátny ústav zároveň pripomenul, že použitie týchto vakcín predstavuje ochranu pred ochoreniami.

“V súčasnej situácii je dôležité zdôrazňovať, že očkovacie látky používané v SR sú účinné a bezpečné. V prípade pokračovania klesajúceho trendu zaočkovanosti proti najzávažnejším ochoreniam detského veku je možné očakávať návrat ochorení, ktoré v minulosti nezriedka spôsobovali úmrtia. Deti majú právo na ochranu zdravia a ani vlastní rodičia by im toto právo nemali obmedzovať,” zhrnula Merková.

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám, a to proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám, pneumokokovým invazívnym infekciám, osýpkam, mumpsu a ružienke. Zo zákona je povinné.

Ak rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta. Vlani z tohto dôvodu padlo 457 sankcií v celkovej výške 34.443 eur. “Cieľom verejného zdravotníctva však nie je výber pokút, ale zabezpečenie ochrany zdravia pred závažnými prenosnými ochoreniami u najzraniteľnejšej časti populácie, ktorou sú nepochybne malé deti,” poznamenala Merková.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali