Potrat by už nemal byť ťažkým hriechom? Konferencia biskupov Slovenska vysvetľuje prekrútené slová TV Markízy

Potrat by už nemal byť ťažkým hriechom? Konferencia biskupov Slovenska vysvetľuje prekrútené slová TV Markízy

Slovensko 3. septembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Gregorio Borgia)

 

Potrat ako ťažký hriech

Potrat by už nemal byť ťažkým hriechom? Dňa 1. septembra zverejnila súkromná televízia Markíza informáciu, že „umelé prerušenie tehotenstva by už nemalo byť ťažkým hriechom“.

Reklama
Na snímke pápež František
Na snímke pápež František

Uvedené tvrdenie je reakciou na vyhlásenie pápeža Františka, ktorý uviedol „dráma potratu je niektorými prežívaná s povrchnou uvedomelosťou, takmer bez toho, aby si boli vedomí vážneho zla, ktoré takýto čin so sebou nesie. Mnohí iní však naopak aj keď teraz prežívajú tento moment ako porážku, uvedomujú si, že nemajú inú cestu. Myslím najmä na všetky ženy, ktoré požiadali o potrat. Dobre poznám okolnosti, ktoré ich priviedli k tomuto rozhodnutiu. Viem, že je to morálna a existenciálna dráma. Stretol som sa mnohými ženami, ktoré nesú vo svojom srdci jazvu po tomto bolestnom a ťažkom rozhodnutí,” napísal pápež v liste adresovanom Mons. Rinovi Fisichellovi, ktorý je predsedom Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie.

Z tohto dôvodu sa pápež rozhodol na obdobie jedného roka – od decembra 2015 do novembra 2016 – rozšíriť možnosti odpustenia ťažkého hriechu potratu a zbavenia exkomunikácie.

Reklama

Televízia Markíza si však slová Františka vysvetlila po svojom a v úvode reportáže zverejnila už vyššie uvedené tvrdenie.

 

Stanovisko Konferencie biskupov Slovenska

Po zverejnení reportáže sa na Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) obrátilo viacero čitateľov so žiadosťou o vysvetlenie problematiky. Stanovisko poskytol hovorca KBS Martin Kramara. Jeho odpoveď vám prinášame v plnom znení:

„Svätý Otec vo svojom liste Rinovi Fisichellovi, predsedovi Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie, v kontexte blížiaceho sa Svätého roku milosrdenstva, píše o viacerých oblastiach, prostredníctvom ktorých by sa toto jubileum malo dotknúť každého človeka. Hovorí aj o problematike interrupcií. Treba však čítať pozorne a s náležitým chápaním súvislostí. Pápež spomína, že pozná osudy mnohých žien, ktoré si v srdci nesú jazvu po bolestnom rozhodnutí ísť na interrupciu. Jeho želaním je, aby prejav Božieho milosrdenstva mohol zasiahnuť aj ich životy.

Reklama

Nevyhlasuje však, že umelé ukončenie tehotenstva prestáva byť ťažkým hriechom. Práve naopak, smutne konštatuje, že sa vo svete rozšírila povrchnosť a mnohí majú nedostatočné vedomie vážneho zla, ktoré potrat so sebou nesie. Pápež takisto neruší prísny trest exkomunikácie – teda vylúčenia zo spoločenstva Cirkvi – za spáchanie potratu. Ten zostáva v platnosti.

Nejde tu teda o zmenu postoja Cirkvi k ťaživej skutočnosti zabitia nenarodeného života. Úmyslom Svätého Otca je počas Svätého roku milosrdenstva sprostredkovať jednoduchší spôsob dosiahnutia odpustenia pre tých, ktorí svoj čin úprimne ľutujú a rozhodli sa pre cestu pokánia. Pápež preto ohlásil rozšírenie právomoci oslobodzovať od exkomunikácie, do ktorej katolík vykonaním potratu automaticky upadá, aj na kňazov. Prakticky to bude znamenať, že kňaz, ktorému bola udelená táto právomoc, nebude musieť žiadať biskupa, aby stanovil pokánie pre človeka, ktorý sa prišiel vyspovedať zo spáchania potratu.

Tým sa nezľahčuje závažnosť hriechu, ani neodpadá prísny trest vylúčenia zo spoločenstva Cirkvi. Kto však príde na svätú spoveď, bude môcť dostať pokánie, rozhrešenie a oslobodenie od exkomunikácie priamo od spovedníka – bez toho, aby sa kňaz musel obracať na biskupa. Svätý Otec dodáva, že “kňazi by sa mali pripraviť na túto veľkú úlohu, aby vedeli, ako spojiť slová naozajstného prijatia s reflexiou, ktorá pomôže pochopiť spáchaný hriech a naznačiť cestu autentického obrátenia pre dosiahnutie a prijatie skutočného a veľkorysého Otcovho odpustenia, ktorý všetko obnovuje svojou prítomnosťou.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali