Poslancov ĽSNS vykázali pre odznaky zo sály, odísť odmietli

Poslancov ĽSNS vykázali pre odznaky zo sály, odísť odmietli

Bratislava 31. januára 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Na odznaky kotlebovcov poukázal Beblavý, podľa ktorého je takýto odznak v rozpore s rokovacím poriadkom

Poslancov Národnej rady SR za ĽSNS dnes vykázali z rokovacej sály parlamentu. Došlo tak k prvému uplatneniu tohto opatrenia, ktoré priniesla novela Rokovacieho poriadku NR SR. Kotlebovci ju mali porušiť tým, že na sakách majú odznaky propagujúce ich politickú stranu.

Reklama
 Na snímke Stanislav Drobný, poslanec a krajský predseda LS NS za Trnavský kraj
Na snímke Stanislav Drobný, poslanec a krajský predseda LS NS za Trnavský kraj

Schôdzu najskôr prerušila predsedajúca Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) a poslancov ĽSNS vyzvala, aby si dali odznaky dole. Keďže tak neurobili, prišlo krátke prerušenie rokovania. Po porade s ďalšími členmi vedenia parlamentu Ďuriš Nicholsonová poslancov ĽSNS vykázala zo sály. Odísť však odmietli.

Podpredsedníčka parlamentu ich upozornila, že vykázanie zo sály sa berie ako neospravedlnená účasť na rokovaní a pri opakovanej absencii im siahnu na poslanecký plat. Na odznaky kotlebovcov poukázal poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený), podľa ktorého je takýto odznak v rozpore s aktuálnym rokovacím poriadkom.

Reklama

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) považuje za zadosťučinenie, že Ďuriš Nicholsonová použila ustanovenie, ktoré môže vyústiť až do toho, že sa poslancom ĽSNS siahne na mzdy. “Som rád, že máme takéto ustanovenia. Sníval som o tom, že raz budem môcť ovplyvniť správanie politikov a budem môcť niektoré veci meniť. S najlepším vedomím a svedomím som pripravil nový rokovací poriadok a myslím si, že bude zaujímavé aj sledovanie vystúpení poslancov Európskeho parlamentu. Poslal som listy slovenským europoslancom, aby sme si zosúladili termín, v ktorom vystúpia v NR SR,” dodal.

 

 Na udalosť reagovalo aj niekoľko poslancov prostredníctvom sociálnych sietí

„Stupídnosť rokovacieho poriadku a priamy dopad na ľudí sa ukazuje v plnej miere. Pán poslanec Beblavý upozornil predsedajúcu na to, že poslanci ĽSNS majú odznaky na chlopni saka, čím porušujú rokovací poriadok. Tá ich vyzvala k náprave a keď tak neurobili, prerušila schôdzu. Nie preto, že fašisti, nie preto, že s rokovacím poriadkom súhlasí. Prerušila schôdzu pretože si ctí zákony, aj tie s ktorými nesúhlasí, “napísala na sociálnej sieti poslankyňa Cigániková.

„Ale podstatné je, že tu je vidieť stupídnosť tohto rokovacieho poriadku a dopad na bežný život ľudí. Stupídnosť a dopady, na ktoré sme upozorňovali.Takto sa dá blokovať schôdza, zdržiavať rokovania a tým aj potrebné zmeny pre ľudí. Vďaka tomuto ,,rokováku” sa dá robiť také divadlo, ako nikdy predtým. Miesto toho, aby sme sa tu bavili o reálnych problémoch ľudí, riešime odznaky na sakách. Paráda. Tlieskam všetkým, ktorí hlasovali Za tento zákon a som zvedavá, kam táto stupídnosť eskaluje,“ dodala poslankyňa.

Reklama

K nezmyselnému zákonu a absurdnému problému, ktorý dnes v parlamente nastal sa vyjadril aj poslanec Luboš Blaha, ktorý utrúsil viacero nemiestnych poznámok. Dokonca nazval členov strany ĽS NS opicami.

„Obvykle sa v parlamente správa ako drzá nevychovaná opica líder OĽaNO, a preto som si úprimne myslel, že prvý, komu bude hroziť pokuta za porušenie rokovacieho poriadku, bude on. Ale pred chvíľou tromfli Matoviča iné opice – poslanci ĽS-NS,“ napísal Blaha na úvod.

„Tí odmietli odstrániť propagáciu svojho hnutia, ktorú mali pripnutú na oblekoch, napriek tomu, že zákon takúto propagáciu v pléne parlamentu zakazuje. Odmietli sa podriadiť opakovanej výzve na nápravu,“ vysvetlil.

„Náckovia opäť raz ukázali svoje kriminálne inštinkty. Dodržiavanie zákona im nič nehovorí. A takéto opice chcú robiť na Slovensku poriadok? Choré! PS: Chlapci, keď budete takto pokračovať, tak všetky peniaze daňových poplatníkov za voľby premrháte na pokuty a kto bude potom vodcovi financovať novú vilku, hm? Však tie svoje holé hlavičky občas používajte,“ dodal Blaha k problému v pléne parlamentu na záver.

Reklama

„Voči fašistom je potrebné používať všetky legálne nástroje a propagácia fašistickej strany v pléne Národnej rady mňa a myslím, že aj všetkých slušných ľudí v krajine uráža,“ napísal na sociálnej sieti poslanec Beblavý, ktorý na odznaky upozornil.

Členovia Kotlebovej strany sa k situácii zatiaľ nevyjadrili.

Juraj Paška

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali