Poslanci zvolili za novú verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú: “Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť sú určujúce”

Poslanci zvolili za novú verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú: “Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť sú určujúce”

Bratislava 8. februára 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Novou verejnou ochrankyňou práv bude Mária Patakyová. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď nominantke koaličného Mostu-Híd odovzdali v tajnej voľbe 75 hlasov. Patakyová nahradí vo funkcii Janu Dubovcovú, ktorej sa končí funkčné obdobie 28. marca.

Na snímke nová verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová
Na snímke nová verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová

O post ombudsmana sa dnes uchádzala aj nominantka SaS a OĽaNO-NOVA Janka Šípošová. Od poslancov získala 41 hlasov. Tretím kandidátom bol Anton Čulen, ktorého navrhla ĽSNS a nezaradený poslanec Peter Marček. Vo voľbe dostal Čulen 15 hlasov.

Reklama

Patakyová je prorektorka Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pre legislatívu. Podľa navrhovateľov je uznávanou odborníčkou a autoritou v oblasti práva s dlhoročnými skúsenosťami doma i v zahraničí. V oblasti ľudských práv pôsobí ako zástupca UK v Európskom medziuniverzitnom centre, prostredníctvom ktorého sa realizuje študijný program zameraný na ľudské práva a demokratizáciu.

Počas verejného vypočutia na pôde Výboru NR SR pre ľudská práva a národnostné menšiny povedala, že chce dohliadať na výkonnú moc, upozorňovať na nedostatky a obhajovať ľudské práva. Zároveň chce zachovať vysoký profesionálny štandard výkonu funkcie ombudsmana a podporiť jeho nezávislosť.

Reklama

“Inštitucionálna nezávislosť by mala byť dotvorená samostatnou rozpočtovou kapitolou pre kanceláriu verejného ochrancu práv,” doplnila s tým, že chce posilniť spoluprácu s inštitúciami zameranými na ľudské práva. Patakyová sa chce zamerať na ochranu osôb obmedzených na slobode, na dodržiavanie ľudských práv seniorov a mieni sledovať aj prieťahy v súdnom konaní. Zdôrazňuje aj potrebu upozorňovať na kvalifikované nedostatky. Chce dosiahnuť rešpektovanie úradu ombudsmana.

Koaličná kandidátka tiež vysvetľovala, prečo sa nezastala Zuzany Melicherčíkovej, bývalej zamestnankyne Univerzity Komenského, ktorá po upozornení na korupciu pri prijímacích pohovoroch prišla o prácu. Následne pracovala vo “fastfoode”. Patakyová sa obhajovala nedostatkom informácií v tom čase. V otázke Dúhového Pride uviedla, že “nie je možné, aby sa v partnerských vzťahoch neposkytovala dôstojnosť”. Patakyová zároveň ocenila prácu súčasnej ombudsmanky Jany Dubovcovej.

Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov. Za ombudsmana možno zvoliť občana Slovenskej republiky, ktorý v deň voľby dosiahol vek 35 rokov, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonný a jeho vzdelanie, schopnosti, skúsenosti a morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu verejného ochrancu práv bude riadne vykonávať. Verejný ochranca práv nesmie byť členom politickej strany ani politického hnutia, musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a súhlasiť s voľbou.

 

TASR prináša profil Márie Patakyovej

Reklama

Mária Patakyová sa narodila 14. mája 1963 v Nových Zámkoch, kde vyštudovala gymnázium. V roku 1985 absolvovala štúdium práva na Právnickej fakulte UK s cenou rektora UK. Internú ašpirantúru v odbore hospodárske právo ukončila v roku 1992, v roku 2000 sa habilitovala na docentku v odbore obchodné právo, v roku 2010 bola po inauguračnom konaní na Univerzite Komenského vymenovaná za profesorku v odbore obchodné a finančné právo.

Na snímke Mária Patakyová
Na snímke Mária Patakyová

Na Právnickej fakulte UK pôsobí od roku 1986, pričom v rokoch 2003–2011 zastávala pozíciu prodekanky pre zahraničné vzťahy a grantovú politiku. V rokoch 1995-2007 absolvovala štyri zahraničné študijné pobyty – v Taliansku, Spojených štátoch amerických, Grécku a v Spojenom kráľovstve. V roku 2007 úspešne ukončila dvojročný program Cambridge Diploma in Introduction to English and European Law. Bola členkou predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja (2006–2009), v súčasnosti je členkou rady APVV pre spoločenské vedy, členkou predsedníctva European C-Law (Krakov, Poľsko), členkou za SR v European Academy of Private Lawyers (Pavia, Taliansko) a členkou za SR v European Model Company Act Group a i. Od februára 2011 je prorektorkou Univerzity Komenského v Bratislave. Je rozhodkyňou Stáleho rozhodcovského súdu Slovenskej bankovej asociácie pre rozhodovanie obchodných sporov.

Odborníčka na obchodné právo sa podieľala aj na tvorbe legislatívnych návrhov, ktoré schvaľovala Národná rada Slovenskej republiky. Participovala na príprave zákona, ktorým sa harmonizovala úprava s komunitárnym európskym právom a na príprave zákona o obchodnom registri. V roku 2015 sa neúspešne uchádzala o post doplnkovej sudkyne Všeobecného súdu EÚ.

Vo funkcii ombudsmanky chce Mária Patakyová dohliadať na výkonnú moc, upozorňovať na nedostatky a obhajovať ľudské práva. Má záujem zachovať vysoký profesionálny štandard výkonu funkcie ombudsmana, podporiť jeho nezávislosť a posilniť spoluprácu s inštitúciami zameranými na ľudské práva. Chce sa zamerať na ochranu osôb obmedzených na slobode, na dodržiavanie ľudských práv seniorov a mieni sledovať aj prieťahy v súdnom konaní. Zdôrazňuje aj potrebu upozorňovať na kvalifikované nedostatky. Chce dosiahnuť rešpektovanie úradu ombudsmana.

 

Reklama

Mária Patakyová: Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť sú určujúce

Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť je kvarteto, ktoré je pre novú verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú určujúce. Povedala to dnes novinárom krátko po tom, ako ju poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolili za nástupkyňu Jany Dubovcovej.

Patakyová získala 75 hlasov od 140 prítomných poslancov a tento výsledok označila za tesný. Na druhej strane je to pre ňu potvrdenie nezávislosti. Po otázke, či dokáže byť vo funkcii v prípade pochybení kritická aj ku koalícii, ktorá ju nominovala, poukázala na spomínané kvarteto zásad.

Mária Patakyová uznala, že mnohé z mimoriadnych správ Dubovcovej boli v parlamente vnímané v istom politickom kontexte. “Dúfam, že sa podarí otočiť kormidlo vo vnímaní toho, čo ombudsman robí, teda že robí dobrú službu samotným orgánom verejnej správy,” povedala s tým, že profesionalitu Dubovcovej si váži. “Bude rozhodne ťažké to porovnanie s ňou a jej výkonom. Ja určite teraz viem povedať, že to nebude to isté. Každý má totiž ambíciu dať výkonu funkcie svoj vlastný obraz,” vysvetlila.

Dubovcová sa často venovala aj primeranosti policajných zásahov, za čo ju predstavitelia Smeru-SD neraz kritizovali. “Policajné zásahy sú vážna oblasť, kde dochádza k obmedzovaniu slobôd a treba jej venovať náležitú pozornosť,” dodala Patakyová.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali