Poslanci SaS vyzvali ministra obrany Gajdoša na tri personálne výmeny

Poslanci SaS vyzvali ministra obrany Gajdoša na tri personálne výmeny

Bratislava 4. apríla 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Opoziční poslanci z SaS návrh personálnej výmeny odôvodnili tým, že ide o „extrémne nedôveryhodných ľudí“

Nový minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) by mal bezodkladne uskutočniť tri personálne výmeny. Domnievajú sa tak poslanci NR SR za SaS a členovia brannobezpečnostného výboru Ľubomír Galko a Milan Laurenčík, ktorí ministra k takémuto kroku vyzvali na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Reklama
Na snímke podpredseda strany SaS Ľubomír Galko
Na snímke podpredseda strany SaS Ľubomír Galko

Podľa opozičných poslancov by mali vo funkciách bezodkladne skončiť riaditeľ Vojenského spravodajstva (VS) Ľubomír Skuhra, generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky na ministerstve obrany Róbert Tibenský a generálny riaditeľ Sekcie kontroly na ministerstve obrany František Blanárik.

Takýto návrh odôvodnili tým, že ide o „extrémne nedôveryhodných ľudí“. “V súčasnosti je slovenské Vojenské spravodajstvo pre Európsku úniu a NATO také nedôveryhodné, že v nadnesenom význame slov sa nebaví s našimi tajnými v iných členských krajinách už ani upratovačka,“ upozornil Galko.

Reklama

Ten bol podľa jeho slov v uplynulých štyroch rokoch kontaktovaný viacerými vojenskými pridelencami silných členských krajín NATO a EÚ, ktorí mu tlmočili hlboké znepokojenie zo situácie v slovenskom Vojenskom spravodajstve. „Je to neštandardné a takéto niečo urobí vojenský diplomat naozaj iba vtedy, keď je situácia zlá, priam hrozivá,“ vysvetlil.

„Zhrňme si, ako je na tom slovenské Vojenské spravodajstvo. Zahraničná spolupráca – nula, medzinárodná kooperácia – nula, bilaterálne vzťahy – takmer nula. Pretože snáď okrem Poľska sa v súčasnosti s našimi tajnými nikto nebaví ani dvojstranne,“ tvrdí Galko.

Podľa neho je okrem výmeny Skuhru za dôveryhodného a bezúhonného odborníka nevyhnuté aj vyčistenie VS od ľudí, ktorí boli do neho dosadení počas uplynulých štyroch rokov a s odbornou prácou vo vojenskej tajnej službe nemajú nič spoločné a nevedia ju robiť. Zároveň považuje za potrebné znížiť podiel pracovníkov zodpovedných za kontrarozviednu činnosť a zvýšiť podiel pracovníkov zodpovedných za rozviednu činnosť.

„Dnes je verejným tajomstvom, že 30 percent ľudí vo VS robí odbornú prácu a 70 percent ich, takpovediac, špehuje. To sa musí zmeniť,“ domnieva sa Galko. „Vybudovanie novej dôveryhodnej tajnej vojenskej služby, ktorá bude schopná čeliť medzinárodnému terorizmu, ako aj hrozbám v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine, sa neudeje zo dňa na deň, ale vyššie uvedené kroky sú absolútnym predpokladom, aby sa tak počas nasledujúcich rokov stalo,“ zdôraznil.

Výmenu Tibenského, ktorý v minulosti viedol Vojenskú spravodajskú službu, Galko odôvodnil tým, že ako vojenský pridelenec v Izraeli bol podozrivý zo zneužitia právomocí verejného činiteľa pri prenajímaní vily v Izraeli za štátne peniaze za účelom vlastného obohatenia. Ďalej pripomenul, že Tibenský bol ako príslušník tajnej služby podozrivý z toho, že prenajímal konšpiračné byty sám sebe. „Róbert Tibenský je v zahraničí extrémne nedôveryhodnou osobu,“ doplnil.

Reklama

„Na to, aby minister Peter Gajdoš bol schopný plniť plnohodnotne funkciu ministra obrany a zastávať ju v prospech Slovenskej republiky, potrebuje fungujúcu inšpekciu. Počas uplynulých štyroch rokov tá Glváčova doslova spala,“ odôvodnil Laurenčík potrebu výmeny riaditeľa inšpekcie Františka Blanárika. Ten podľa neho zastáva túto funkciu aj napriek aktívnej spolupráci s ŠTB, čo je v rozpore so zákonom.

„Keby vymýšľal jedálne lístky na ministerstve, to by sme mohli tolerovať. Ale je dodnes šéfom inšpekcie, prichádza do styku s utajovanými skutočnosťami a je potrebné ho jednoznačne vymeniť. Nikdy sa totiž šéfom inšpekcie ani nemal stať,“ domnieva sa Laurenčík.

“Ministerstvo obrany SR nebude komentovať vyjadrenia poslanca Ľubomíra Galka,” reagoval na tlačovú konferenciu poslancov SaS komunikačný odbor ministerstva. “Personálne otázky sú plne v kompetencii rezortu obrany, ktorého vedenie momentálne intenzívne pracuje na programovom vyhlásení vlády,” doplnil.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali