Polícia v súvislosti s vraždou právničky Kolesárovej obvinila podozrivé osoby

Polícia v súvislosti s vraždou právničky Kolesárovej obvinila podozrivé osoby

Bratislava 4. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Polícia obvinila objednávateľa a ďalšie osoby, ktoré pri skutku pomáhali. Samotný vykonávateľ ešte nie je známy

Polícia obvinila podozrivé osoby v súvislosti s vraždou právničky Ľubici Kolesárovej, ku ktorej došlo ešte v apríli 2013. Polícia obvinila objednávateľa a ďalšie osoby, ktoré pri skutku pomáhali. Samotný vykonávateľ, ktorý mal spôsobiť právničke 24 bodno-rezných rán, ešte nie je známy.

Reklama
Na snímke prezident Policajného zboru Tibor Gašpar
Na snímke prezident Policajného zboru Tibor Gašpar

“Po takmer troch rokoch došla polícia k záveru, že je dôvodné obviniť konkrétne osoby z útoku na poškodenú. Dňa 11. februára 2016 bolo vznesené obvinenie 47-ročnému štátnemu občanovi Maďarskej republiky Jozefovi S. za trestný čin ublíženia na zdraví a trestný čin lúpeže vo forme objednávky,” uviedol dnes na tlačovej besede prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Ako dodal, táto osoba si podľa doterajších zistení mala objednať trestný čin ublíženia na zdraví u ďalšej osoby. Jozef S. chcel, aby vykonávateľ spôsobil právničke bodno-rezné poranenia tváre, a tým ju vystrašil, a aby jej odcudzil dôkazy a niektoré osobné veci, ktoré ho mohli usvedčiť z ekonomickej trestnej činnosti.

Reklama

Vykonávateľom by podľa Gašpara mal byť občan Maďarskej republiky. Objednávateľ Jozef S. je na základe rozhodnutia maďarských orgánov momentálne stíhaný na slobode.

Jozef S. okrem vykonávateľa oslovil ďalšieho muža, 47-ročného Jozefa D., aby doviezol na miesto činu vykonávateľa trestného činu. Do skutku mal byť zapletený aj 50-ročný Karol K., ktorý mal zase poskytovať informácie o pohybe poškodenej.

V súvislosti s prípadom na Slovensku a v Maďarsku 1. marca prebehla policajná akcia na zaistenie osôb a prehliadky priestorov. V Maďarsku zadržali Jozefa S. a na slovenskej strane tri osoby, ktoré následne vypočuli. “Vyšetrovateľ 2. marca vzniesol obvinenie ďalším dvom osobám, ktoré sa mali podieľať na samotnom ublížení na zdraví a lúpeži vo forme pomoci,” dodal Gašpar s tým, že ide o Jozefa D. a Karola K. Návrh na vzatie do väzby však prokurátor neakceptoval. V tomto prípade je podľa Gašpara trestná sadzba sedem až 12 rokov.

Druhého marca bolo uznesením vyšetrovateľa Národnej protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ vznesené obvinenie voči Jozefovi D. za zločin lúpeže a Karolovi K. za zločin lúpeže. Toho istého dňa vyšetrovateľ podal prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby oboch obvinených, v ktorom konštatuje existenciu dôvodov takzvanej kolúznej väzby. Po preskúmaní podnetu vyšetrovateľa, ako aj súvisiaceho spisového materiálu prokurátor zistil, že dôvody na navrhnutie vzatia obvinených do väzby v tomto prípade neboli dané.

K naplneniu zákonných dôvodov kolúznej väzby je nevyhnutné preukázanie obavy z kolúzneho konania, teda toho, že obvinení reálne uskutočnia úkony smerujúce k ovplyvňovaniu, mareniu alebo sťažovaniu vyšetrovania, táto však z materiálneho hľadiska musí vychádzať z konkrétnych (teda preukázaných) skutočností, musí teda vyplývať z vykonaného dokazovania,” uviedol dnes pre TASR námestník Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček

Reklama

Podľa jeho slov v posudzovanom prípade takéto konkrétne skutočnosti v predkladanom spise neboli zadokumentované. Z uvedeného dôvodu boli obvinení na základe príkazu prokurátora prepustení zo zadržania.

Ženu napadli na Zohorskej ulici v mestskej časti Bratislava -Karlova Ves 14. apríla okolo 21.50 h. Záchranári ju previezli do nemocnice s mnohopočetnými bodnými poraneniami a masívnym krvácaním. Najvážnejším bolo zranenie hlavy. Jej stav bol kritický. Po vyše 11 hodinách od prevozu do Univerzitnej nemocnice Bratislava ťažkým zraneniam podľahla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali