Podpredsedami snemovne sú Glváč, Bugár, Hrnčiar a Nicholsonová

Podpredsedami snemovne sú Glváč, Bugár, Hrnčiar a Nicholsonová

Bratislava 23. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

O štyroch podpredsedoch rozhodli poslanci v tajnom hlasovaní

Národná rada SR bude mať aj ďalšie volebné obdobie štyroch podpredsedov. Poslanci dnes v tajnom hlasovaní rozhodli, že funkcie obsadia Martin Glváč zo Smeru-SD (117 hlasov), Béla Bugár z Mostu-Híd (114 hlasov), Andrej Hrnčiar zo #Siete (110 hlasov) a Lucia Nicholsonová z SaS (105 hlasov).

Reklama
Na snímke  uprostred novovymenovaný predseda NRSR Andrej Danko, vľavo noví podpredsedovia parlementu Lucia Nicholsonová, druhý zľava Andrej Hrnčiar, vpravo Martin Glváč a druhý sprava Béla Bugár
Na snímke uprostred novovymenovaný predseda NRSR Andrej Danko, vľavo noví podpredsedovia parlementu Lucia Nicholsonová, druhý zľava Andrej Hrnčiar, vpravo Martin Glváč a druhý sprava Béla Bugár

Pred samotnou tajnou voľbou dal pozmeňujúci návrh Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý chcel, aby podpredsedovia boli len traja. Jeho návrh podporilo 16 poslancov, okrem členov klubu ĽSNS aj Martina Šimkovičová a Zuzana Šebová (obe Sme rodina).

“V predvolebnom čase zaznievali od opozičných aj koaličných strán vyjadrenia o potrebe zoštíhlenia štátu. O potrebe vybudovania efektívneho štátu, ktorý bude menej míňať na seba a viac sa bude zaoberať problémami ľudí. Je to myšlienka, ktorá nás všetkých spája,” odôvodnil svoj návrh Kotleba.

Reklama

Poslanci koalície aj opozície mu pripomenuli, že na rokovaniach o prerozdelení postov v parlamente súhlasil s tým, aby boli štyria podpredsedovia parlamentu. “Boli dohodnuté podmienky práce. Je elementárna slušnosť ctiť dohody,” vyhlásil Martin Poliačik (SaS).

Upozornil, že podpredsedovia parlamentu majú často veľa práce, zvlášť, ak sú niekoľkodňové schôdze, ktoré sa naťahujú až do noci. “Musia sa striedať v záujme zachovania kontinuity,” vysvetlil.

Nicholsonová nemá vo funkcii veľké plány, ale zbrane riešiť chce

Nová podpredsedníčka Národnej rady Lucia Nicholsonová (SaS) nemá vo funkcii veľké plány, chce však dosiahnuť, aby v snemovni nedochádzalo k nejakým excesom. Zároveň sa bude usilovať o to, aby v parlamente neboli zbrane.

“Vystrašila ma zbraň v parlamente. Mne je jedno, že to má niekto v legálnej držbe, ale ja sa necítim komfortne, keď mám sedieť v sále s niekým, kto môže mať kvér pri sebe. V tej sále dochádza k rôznym emóciám. Nechcem nikomu krivdiť, možno je to psychicky stabilný človek, ale možno aj nie. Nepáči sa mi to, zbrane nepatria do parlamentu. Ako podpredsedníčka to bude riešiť,” povedala Nicholsonová, podľa ktorej nie je v poriadku, aby poslanci nosili do parlamentu zbraň.

Reklama

Na nové zloženie parlamentu si bude musieť zvyknúť, ale teší ju, že sa do snemovne dostalo viac ľudí, ktorí zrejme budú chcieť prejaviť svoj názor. Teší ju aj účasť žien, ktoré podľa nej vyzerajú, že nebudú len ticho sedieť. Nicholsonová však bude rada, keď v pléne nebude dochádzať k excesom. “Je v poriadku, keď poslanci hovoria, pokojne nech sú v tom aj emócie, ja som priateľom emócií. Ale aj tie emócie sa môžu krotiť a nemusíme blokovať ten kecpult a nemusí tam dochádzať k extrémnym situáciám. A keď toto budem schopná zvládnuť, tak potom si zagratulujem,” uzavrela.

Hrnčiar chce obrusovať hrany a zachovať pokoj v snemovni

Podpredseda Andrej Hrnčiar (#Sieť) chce zachovať kultúru v parlamente, obrusovať hrany a zachovať pokoj v snemovni. Kreslo podpredsedu je pre neho výzva.

“Som veľmi rád, že som neprešiel len koaličnou väčšinou, ale že ma volili aj kolegovia z opozície. To je pre mňa výzva, aby sme všetci pôsobili tak, aby sme sa nemuseli v národnej rade hanbiť pred ľuďmi, ktorí nám dali svoj hlas,” uviedol pre TASR Hrnčiar.

Pokiaľ ide o zbrane, chce hovoriť o riešení. Zatiaľ však nevie, aké by malo byť. “Neviem si osobne predstaviť, že by poslanci museli pred každým vstupom do budovy prejsť kontrolou. Ale keď sa väčšina rozhodne, budem to akceptovať,” poznamenal.

Reklama

 Glváč sa o život v parlamente neobáva, je tu zákaz zbraní, pripomína

Martin Glváč (Smer-SD) sa neobáva o svoj život v súvislosti s tým, že poslanec za ĽSNS priniesol do parlamentu zbraň.

“Je tu zákaz nosiť zbrane, má to tak zostať. To by sme boli na pokraji všetkého, keby sme sa obávali o svoj život v parlamente,” povedal Glváč s tým, že daný poslanec pred vstupom do parlamentu zbraň odovzdal.

Glváč sa bude o chode schôdzí učiť od svojich skúsenejších kolegov. “Bude to niečo nové, vstupujem sem s veľkou pokorou. Parlament je rôznorodý, začiatky budú ťažké. Musíme sa spoľahnúť na Bélu Bugára (Most-Híd), ktorý má najväčšie skúsenosti s vedením schôdzí. Bude nás musieť zasvätiť do tajov vedenia parlamentu,” poznamenal.

Exminister obrany je po novom aj predsedom klubu Smeru-SD. Nahradil Janu Laššákovú, ktorá sa preslávila svojím palcom. Ním signalizovala kolegom, ako majú hlasovať. Signalizovať hlasovanie bude aj Glváč. Pripomína, že to robia všetky strany. “Každý klub sa takto dorozumieva,” uzavrel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali