Podpraporčík Zapletal: Protestovať proti americkým konvojom je nebezpečné

Podpraporčík Zapletal: Protestovať proti americkým konvojom je nebezpečné

Praha 2. júna 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

“Svoj názor na konvoje USA, ktoré jazdia po našich cestách, som nezmenil. Tentokrát ale protestovať principiálne nebudem,” povedal pre Sputnik škandalózne známy podpraporčík v zálohe, veterán misie v Kosove a Kuvajte Martin Zapletal, ktorý sa minulý rok v máji pokúsil zastaviť kolónu Američanov pri výjazde z kasární vo Vyškove tým, že si stiahol nohavice

Ilustračné foto

V júni-júli prejde cez Česko ďalších 1600 vojakov USA a 450 kusov techniky, vrátane tankov. Budú smerovať na Noble Jump 2017 a Saber Guardian 2017. Zapletal sa vyjadril k tejto veci, podobne aj k nasledujúcim otázkam redaktorky.

Reklama

“Môžeme vidieť, že tie presuny amerických vojakov po Európe stále bližšie k ruským hraniciam neprestali a ja stále trvám na tom, že to je úplne neakceptovateľné, že ide o provokácie, a nejaké cvičenie, ktoré oni prezentujú, sú len zámienky. Je to robené pre to, aby si ľudia zvykali na pohyb amerických vojakov, a nielen amerických vojakov, budú tam aj iní vojaci. Aby si ľudia na jednej strane zvykali, na druhej strane aby obyvateľov strednej a východnej Európy zastrašili, pretože jazdia s nekrytým zbraňovým systémom – psychologicky nás pripravujú na to, že je to úplne normálna vec. Možno to naozaj smeruje k nejakému konfliktu, pretože si myslím, že prezident Putin nebude môcť tieto provokácie dlhodobo ustáť. Ak sú ruskí vojaci na svojom území pri západných hraniciach a Američania to chápu ako provokáciu a agresiu, tak je úplne neakceptovateľné, že sa oni voľne pohybujú – americkí vojaci – na európskom kontinente čo najbližšie k ruským hraniciam. A to je pre mňa absolútne neakceptovateľné.”

Ukazuje sa, že váš šokujúci protest bol márny …

Reklama

Zapletal odpovedá: “Iste. To, čo som pred rokom urobil, bola forma nenásilného protestu. Doba sa mení. Keď niekto dnes bude niekde stáť s transparentom, hoci by to bol napríklad veterán v uniforme, tak si toho médiá ani nevšimnú. Nepodajú o tom správu. O tom sme sa mohli po mojej akcii proti americkému konvoju presvedčiť. Televízia Nova chvíľu potom, čo ma odviezla polícia na stanicu, vedela, že to bol človek vo vojenskej uniforme. Naše médiá samozrejme túto informáciu spočiatku nerozšírili, než to preniklo na verejnosť a začalo sa o tom viac hovoriť. Potom, čo som bol za túto vec neprávoplatne odsúdený, sa zdvihol obrovský občiansky odpor a televízie o tom začali opatrne informovať. Je to klasická manipulácia s ľuďmi skrze médiá. Čo má ale človek robiť viac? My nechceme násilie, my nechceme vojnu. Samozrejme, ak by k nej došlo, bude to tragédia úplne pre všetkých, ale zatiaľ zostaňme pri nejakých šokujúcich akciách, šokujúcich protestoch.”

Ovplyvnil ten váš čin nejakým spôsobom váš život? Cítite niečo? Máte kvôli tomu nejaké problémy?

To je ťažké. Niečo mi to dalo, niečo mi to vzalo. Z jednej strany je príma, keď sa stretnem s ľuďmi a oni povedia: “Martin, to ste vy? Veľmi ma teší! To bolo super!” Samozrejme sa stretnem aj s ľuďmi z druhého tábora, že sa im to nepáčilo, že s tým nesúhlasia. Každý na to má právo. Ľudia ale potrebujú nejaké vzory, pretože sa boja. V Rusku to bude iste podobné, tak to funguje aj v Nemecku aj v Spojených štátoch. Ľudia sa boja postaviť, boja sa prejaviť, pretože nechcú riskovať, nechcú mať problémy. Ja som s tým mal samozrejme veľa problémov, či to boli finančné problémy, či to boli starosti, pretože neviete, čo bude a nebude. Doplácala na to aj moja rodina. Boli ľudia, čo ukazovali na moju rodinu: “Vy ste tí od toho Martina, čo je exhibicionista, čo ukazuje zadok?” Ale zase časť rodiny povedala: “Nie! My za ním stojíme. Možno to neurobil úplne najlepšie, ale ako jeden z mála sa postavil na odpor, zatiaľ čo vy tu kecáte, nadávate a nič nerobíte.”

Spoznal som veľa dobrých ľudí. Neľutujem to, čo som urobil. Hovoril som, že po tej mojej akcii mi písalo obrovské množstvo ľudí. Tisíce ľudí ma žiadali o priateľstvo na Facebooku, písali mi aj legionári z Francúzska, talianski vojaci, nemeckí, dokonca aj z USA a Veľkej Británie. To nehovorím ešte o krajinách bývalej Juhoslávie, Slovensku, Poľsku, Rusku … To bolo úplne úžasné. V Českej republike mi písalo veľa ľudí: až nabudúce budeš niečo také robiť, daj vedieť, pôjdeme s tebou. Iní písali: až nabudúce pôjdu, ja to urobím.

Myslíte si, že títo ľudia dnes vyjdú na protest proti novému americkému konvoju?

Reklama

Je to každého vec, každý má možnosť prejaviť sa nejakým spôsobom. Človek môže prísť s niečím iným, ale už raz pred niekoľkými mesiacmi tu americkí vojaci prešli. Nič šialeného, bijúceho do očí to nebolo. Kde sú tie stovky ľudí, ktorí písali: “Martin, my to urobíme tiež, keď pôjdu!” Nikto nič neurobil! Ľudia toho len nakecajú, ľudia sa boja – koho? Našich politikov, alebo Američanov? Takže teraz ja nič podobné robiť nebudem a počkám, ako sa k tomu postavia ďalší ľudia. Nejaký vzor dostali a teraz záleží na každom občanovi, čo bude a nebude robiť. Predsa nie je možné, aby jeden človek z republiky nejakým veľmi výrazným odporom reprezentoval celú Českú republiku. Nie som tu sám! Každý zodpovedá za seba, za ľudí okolo, za celú Českú republiku a za mier vo svete!

Jana Petrova

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali