Podľa prieskumu Eurobarometra členstvo v EÚ oceňuje polovica Slovákov

Podľa prieskumu Eurobarometra členstvo v EÚ oceňuje polovica Slovákov

Bratislava 20. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Podľa prieskumu však majú Slováci aj obavy vyplývajúce z hrozieb terorizmu a nekontrolovanej migrácie

Členstvo v Európskej únii (EÚ) považuje za dobrú vec 50 percent Slovákov. Je to menej ako priemer v rámci celej EÚ (57 percent). Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej únie Eurobarometer, ktorý v piatok predstavili v bratislavskom Európskom informačnom centre.

Reklama
Ilustračné foto

Hoci v celkovej otázke k členstvu v EÚ sú Slováci pod celoeurópskym priemerom, takmer tri štvrtiny opýtaných Slovákov (74 percent) sú presvedčené, že SR z členstva v Únii profitovala. “Je to jedno z najvyšších čísel v celej EÚ, v celoeurópskom priemere je o profite členstva pre svoju krajinu presvedčených 64 percent Európanov,” uviedla tlačová atašé Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Soňa Mellak. Poukázala tiež na to, že rastúci trend zaznamenala aj tendencia domnievať sa, že hlas SR v EÚ zaváži, aktuálne si to myslí 39 percent Slovákov. “V tomto prípade je to však menej ako celoeurópsky priemer (47 percent),” dodala Mellak.

Podľa ďalších výsledkov prieskumu najväčšie obavy Slovákov vyplývajú z hrozieb terorizmu a nekontrolovanej migrácie (48, resp. 45 percent). Týchto fenoménov sa boja viac ako chudoby a nezamestnanosti (39 a 36 percent). V rámci priemeru EÚ plynú najväčšie obavy z terorizmu (58 percent), ďalej z nezamestnanosti (43), chudoby (42) a migrácie (35 percent).

Reklama

Podľa slovenských poslancov EP Moniky Smolkovej a Ivana Štefanca sú výsledky Eurobarometra realistické. „Prezrádzajú to, že Slováci na EÚ hľadia najmä ako na ekonomický projekt, ktorý sa pozitívne odrazil v ich životoch. Zároveň poukazujú na zvýšené obavy Slovákov o bezpečnosť a takisto, žiaľ, prezrádzajú i to, že Slováci nemajú dostatok podnetov, aby sa o európske záležitosti zaujímali,“ skonštatoval Štefanec.

“Ľudia majú stále málo informácií a zrozumiteľných správ o tom, čo sa deje, o čom sa rokuje v EP a aký je význam rozhodnutí,“ doplnila Smolková, ktorá sa teší, že slovenskí europoslanci majú naplánované stretnutie s vedením RTVS. “Budeme hľadať spôsob, ako Slovákom prostredníctvom verejnoprávneho média viac a lepšie priblížiť dianie v EP,” uviedla Smolková.

Europoslanci narážali na zistenia, ktoré v najnovšom Eurobarometri poukazujú na slabý záujem Slovákov o celoeurópske záležitosti. “Nezáujem priznalo až 60 percent respondentov, naopak, chuť zaujímať sa o dianie v EÚ deklarovalo len 39 percent,” ozrejmila Mellak. Takmer úplne na konci rebríčka sú Slováci (30 percent) v prípade záujmu o voľby do Európskeho parlamentu v roku 2019. Menší záujem o túto záležitosť prejavili len Česi (23 percent).

Prieskum bol uskutočnený vo všetkých 28 členských štátov EÚ, zber dát sa uskutočnil medzi 23. septembrom a 2. októbrom 2017 a vychádzal z odpovedí 27.881 Európanov, medzi nimi bolo 1084 respondentov zo Slovenska.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali