Podľa advokáta poslanca Alojza Hlinu bol zákrok polície nezákonný a brutálny

Podľa advokáta poslanca Alojza Hlinu bol zákrok polície nezákonný a brutálny

Bratislava 3. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Hlinu údajne bezdôvodne štípali 

Zákrok polície voči poslancovi Alojzovi H. bol nezákonný a vrcholne brutálny, pričom došlo k porušeniu viacerých ustanovení zákona. Poslanec sa žiadneho trestného činu nedopustil, nakoľko postupoval v zmysle inštitútu krajnej núdze. Vyhlásil to advokát Rastislav Kaššák, ktorý zadržaného poslanca zastupuje.

Reklama
Na snímke poslanec parlamentu SR Alojz Hlina (KDH)
Na snímke poslanec parlamentu SR Alojz Hlina (KDH)

„Bol som oslovený manželkou pána poslanca, aby som sa ako jeho advokát dostavil na miestne oddelenie polície. Práve teraz mi bolo oznámené, že bol na jeho vyžiadanie prevezený do nemocnice na ošetrenie na Mickiewiczovu ulicu s tým, že sa nevie, kedy sa vráti,“ povedal advokát pred budovou Obvodného oddelenia PZ Staré Mesto – stred na Štúrovej ulici v Bratislave.

Len pár minút pred vyhlásením advokáta poslanca odviezla sanitka. Na ruke mal zariadenie, ktoré vyzeralo ako tlakomer.

Reklama

„Nateraz môžem potvrdiť, že žiadneho trestného činu sa nedopustil, nakoľko konal v zmysle ustanovenia trestného zákona, v zmysle inštitútu krajnej núdze, kedy vlastne čin inak trestný, nie je trestným činom, ak odvraciate nebezpečenstvo, priamo hroziace záujmu chráneného trestným zákonom,“ tvrdil advokát. Podľa neho mal poslanec nepochybné a vierohodné informácie, že dochádza k páchaniu trestnej činnosti, konkrétne trestného činu úžery a nedovoleného podnikania zo strany spoločnosti a snažil sa len zabrániť páchaniu tejto trestnej činnosti.

“Mám také informácie, že bol bezdôvodne štípaný, a takéto konanie voči občanovi ako takému, či je už poslanec, alebo nie, je vrcholne nezákonné,“ doplnil advokát s tým, že zvážia podanie na inšpekciu ministerstva vnútra.

 

Petlák Ak si to situácia s Hlinom vyžiada, zvolám výbor

Ak si to situácia v súvislosti s poslancom  Hlinom vyžiada, parlamentný mandátový a imunitný výbor zasadne v piatok (4.9.) dopoludnia. TASR to potvrdil jeho predseda Ľubomír Petrák (Smer-SD). Súhlas výboru je potrebný na zadržanie poslanca v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu.

Reklama

Všetko podľa Petráka bude závisieť od toho, či bude Hlina obvinený z trestného činu alebo priestupku, či bude stíhaný väzobne, alebo nie. “Ak nebude hroziť zadržanie nad rámec vypočutia, nebude čo riešiť,” doplnil Petrák.

Poslancov už roky nechráni trestnoprávna imunita. Nepostihnuteľní sú už len za výroky prednesené v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie, a to aj po skončení ich mandátu. Na vzatie poslanca do väzby je však nevyhnutný súhlas parlamentu.

Na zadržanie člena snemovne v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu je potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. Pokiaľ k nemu nedôjde, bude poslanec okamžite prepustený. O prichytení zákonodarcu pri čine musí polícia upovedomiť predsedu NR SR a šéfa spomínaného výboru.

 

KDH považuje zárok polície voči Hlinovi za neadekvátny

Reklama

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje dnešný zákrok polície voči poslancovi Hlinovi (člen klubu KDH) za neadekvátny vzhľadom na povahu a charakter jeho konania za prekročenie oprávnení daných zákonom príslušníkom polície. Píše KDH vo svojom stanovisku k dnešnému incidentu.

“Nie je mysliteľné fyzicky spacifikovať ktoréhokoľvek občana SR a určite nie poslanca NR SR s použitím pút za takéto konanie. Polícia musí vedieť zvoliť adekvátnosť a primeranosť svojho zákroku, pričom si myslíme, že konanie poslanca NR SR upozorňujúceho na celospoločenský problém nebolo také závažné, aby ho museli zvaliť na zem a spútať ho ako obzvlášť nebezpečného páchateľa. Pritom Alojz Hlina nekládol voči predvedeniu odpor,” zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ.

Použité praktiky sú podľa neho v rozpore s poslaním a heslom polície “Pomáhať a chrániť”. “Stále viac sa, žiaľ, potvrdzuje, že mocenský aparát štátu v súčasnosti chráni záujmy oligarchov a úžerníkov viac než práva slušných ľudí a poctivých podnikateľov,” doplnil Figeľ.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že “ak by polícia bola taká promptná pri rozkrádačkách vládnej bandy ako pri Hlinovi, dávno by sme žili ako v sľubovanom Švajčiarsku.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali