Pod údermi Ruska Islamský štát trpí stratami a mení taktiku: 60 objektov a 200 bojovníkov za 24 h

Pod údermi Ruska Islamský štát trpí stratami a mení taktiku: 60 objektov a 200 bojovníkov za 24 h

Moskva,Damask 10. októbra 2015 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Hadi Al)

 

Bojovníci Islamského štátu v Sýrii utrpeli citeľné straty a menia taktiku, rozptyľujú sily a ukrývajú sa v osadách, oznámil v piatok novinárom námestník náčelníka Generálneho štábu OS RF generálporučík Igor Makušev

“Pod údermi ruských lietadiel trpia bojovníci citeľné straty a musia meniť taktiku, rozptyľovať svoje sily, dôkladne sa maskovať a ukrývať sa v osadách,” povedal Makušev.

Reklama
Na snímke z videa čierny hustý dym stúpa po leteckých útokoch vojenských stíhačiek v meste Kafr Nabel, v sýrskej provincii. Ruské bojové letectvo od 30. septembra v Sýrii podniká nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), pričom podľa údajov ministerstva obrany ruské lietadlá zasiahli už viac cieľov
Na snímke z videa čierny hustý dym stúpa po leteckých útokoch vojenských stíhačiek v meste Kafr Nabel, v sýrskej provincii. Ruské bojové letectvo od 30. septembra v Sýrii podniká nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), pričom podľa údajov ministerstva obrany ruské lietadlá zasiahli už viac cieľov

V týchto podmienkach ruské letectvo zvyšuje aj naďalej intenzitu úderov. Za ciele boli zvolené veliteľské stanovište a spojovacie uzly bojovníkov. Skladisko zbraní a paliva, a tiež základne na prípravu teroristov v provinciách Rakka, Latakia, Hama, Idlib a Aleppo.

Ruské letectvo zničilo 60 objektov Islamského štátu v Sýrii za deň.

Reklama

Ruské letectvo zničilo za posledných 24 hodinách 60 objektov teroristického hnutia Islamský štát v Sýrii a uskutočnilo 67 letov, oznámil to v piatok na brífingu námestník náčelníka generálneho štábu OS RF generálporučík Igor Makušev.

“Za posledných 24 hodín bolo z leteckej základne pri Latákii uskutočnených 67 bojových letov. Lietadlá Su-34M a Su-25SM zničili 60 objektov teroristov,” povedal.

Ruskí vojaci v Sýrii zničili 6 riadiacich stredísk a spojovacích uzlov bojovníkov, a tiež 16 ich opevnených priestorov a obranných pozícií.

“V dôsledku úderov bolo zničených šesť riadiacich stredísk a spojovacích uzlov, šesť skladísk munície a paliva, 17 táborov pre prípravu teroristov, tri podzemné bunkre bojovníkov v provincii Latakia, 16 opevnených priestorov a obranných pozícií so zbraňami a vojenskou technikou, 11 oblastí sústredenia rezerv banditských útvarov, opraváreň obrnenej techniky, 17 jednotiek automobilovej a tankovej techniky a dva raketomety,” povedal Makušev.

Bojovníci IS v Sýrii majú citeľné straty.

Reklama

V dôsledku úderu vojenského letectva RF na štáb islamistského zoskupenia Liva-al-Hak boli zlikvidovaní dvaja poľní velitelia Islamského štátu a asi 200 bojovníkov, oznámil námestník náčelníka generálneho štábu OS RF generálporučík Igor Makušev.

Na snímke ruského ministerstva obrany ruský stíhací bombardér SU-24M štartuje z leteckej základne Hmeimim v Sýrii  6. októbra 2015. Ministerstvo vo vyhlásení informovalo, že ruské lietadlá uskutočnili približne 20 náletov a zničili niekoľko zariadení Islamského štátu
Na snímke ruského ministerstva obrany ruský stíhací bombardér SU-24M štartuje z leteckej základne Hmeimim v Sýrii 6. októbra 2015. Ministerstvo vo vyhlásení informovalo, že ruské lietadlá uskutočnili približne 20 náletov a zničili niekoľko zariadení Islamského štátu

Priamym zásahom vysoko presných bômb KAB 500-S bol zničený štáb zoskupenia Liva-al-Hak. Podľa údajov rádiovej rozviedky boli v dôsledku úderu zlikvidovaný dvaja vysoko postavený poľný velitelia Isil a asi 200 bojovníkov,” povedal.

Od 30. septembra Rusko na žiadosť prezidenta Bašára al-Asada začalo vykonávať bodové letecké údery na objekty Islamského štátu v Sýrii, s využitím útočných lietadiel SU-25, frontových bombardérov SU-24M a SU-34.

Podľa najnovších údajov zasadili vojenské kozmické sily Ruska od začiatku operácie 140 úderov teroristom vrátane veliteľských stanovíšť, výcvikových táborov a muničných skladov. Okrem toho, štyri lode Kaspickej flotily uskutočnili 26 štartov križujúcich rakiet na pozície bojovníkov Islamského štátu v Sýrii. Presnosť zásahu cieľov predstavovala maximálne 5 metrov.

Ciele sú vyberané na základe údajov rozviedky Ruska, Sýrie, Iraku a Iránu.

Reklama

Veľvyslanec Sýrie v Rusku Riad Haddad už skôr potvrdil, že údery sú vykonávané práve proti teroristickým ozbrojeným skupinám, a nie proti opozícii alebo civilnému obyvateľstvu. Podľa jeho slov ruské letectvo už značne poškodilo okolo 40 percent infraštruktúry Islamského štátu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali