Plné znenie listu pápeža Františka biskupom na sviatok svätých Neviniatok

Plné znenie listu pápeža Františka biskupom na sviatok svätých Neviniatok

Vatikán 5. januára 2017 (HSP/TK KBS/RV/Foto:TASR/AP-Gregorio Borgia)

 

V plnom znení prinášame list Svätého Otca Františka adresovaný biskupom na sviatok svätých Neviniatok 28. decembra 2016.

Na snímke pápež František
Na snímke pápež František

Drahý brat,

Reklama

dnes na sviatok svätých Neviniatok, keď v našich srdciach ešte znejú anjelove slová určené pastierom: «Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude patriť všetkým ľuďom: Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán» (Lk 2,10-11), cítim potrebu ti napísať. Bude pre nás dobré vypočuť si toto posolstvo ešte raz, vypočuť si opäť, že Boh je uprostred svojho ľudu. Táto istota, ktorú si každoročne obnovujeme, je zdrojom našej radosti a našej nádeje.

V týchto dňoch môžeme zažívať, ako nás liturgia berie za ruku a privádza k jadru Vianoc, uvádza nás postupne do tohto Tajomstva a k prameňu kresťanskej radosti.

Reklama

Ako pastieri sme povolaní napomáhať rastu tejto radosti medzi naším ľudom. Očakáva sa od nás, aby sme sa o túto radosť starali. Chcem ťa opäť povzbudiť, aby si si túto radosť nedal ukradnúť, pretože niekedy a nie bezdôvodne – zažívame sklamanie z reality, z Cirkvi alebo aj zo seba samých a sme pokúšaní obľúbiť si nasladlý a beznádejný smútok, ktorý si podmaňuje srdce (porov. Evangelium gaudium, 83).

Narodenie Pána sprevádza proti našej vôli aj plač. Evanjelisti si nedovolil maskovať realitu, aby bola viac vierohodná a pútavejšia. Nepripravili reč, ktorá by bola „pekná“, ale nerealistická. Vianoce pre nich neboli imaginárnym útočiskom pred výzvami a neprávosťami ich doby. Naopak oznamujú nám, že Narodenie Pána bolo spojené tiež s bolestnou tragédiou.

Citujúc proroka Jeremiáša, evanjelista Matúš to prezentuje s veľkou drsnosťou: «V Ráme bolo počuť hlas, nárek a veľké kvílenie: Ráchel oplakáva svoje deti a odmieta útechu, lebo ich niet» (Mt 2,18). Je to bolestné vzlykanie matiek, ktoré oplakávajú smrť svojich nevinných detí tvarou v tvár Herodesovej krutosti a bezuzdnej túžbe po moci.

Tieto vzlyky, ktoré môžeme počuť aj dnes, sa dotýkajú našich duší a nemôžeme a nechceme ich ignorovať, ani umlčiavať. Dnes – a píšem to s hlbokou bolesťou – je v našom ľude, bohužiaľ, počuť nárek a plač mnohých matiek, mnohých rodín nad smrťou ich detí, ich nevinných detí.

Rozjímať nad jasličkami znamená rozjímať tiež nad týmto plačom a učiť sa načúvať tiež tomu, čo sa deje okolo nás, a mať srdce vnímavé a otvorené pre bolesť blížneho, zvlášť ak ide o deti, a tiež vedieť priznať, že písanie tejto smutnej kapitoly pokračuje dodnes. Rozjímať nad jasličkami izolovane od okolitého života by znamenalo urobiť z Vianoc peknú rozprávku, čo by v nás vyvolalo pekné pocity, ale obralo by nás to o tvoriacu silu Dobrej zvesti, ktorú nám prináša Vtelené Slovo. A toto pokušenie existuje.

Reklama

Je možné prežívať kresťanskú radosť a otáčať sa chrbtom k tejto realite? Je možné dosiahnuť kresťanskú radosť ignorujúc vzlykanie brata, vzlykanie detí?

Svätý Jozef bol ako prvý povolaný chrániť radosť spásy. Zoči-voči ukrutným zločinom, ku ktorým dochádzalo, bol svätý Jozef – príklad poslušného a verného muža – schopný načúvať Božiemu hlasu a misii, ktorú mu zveroval Pán. A keďže vedel načúvať Božiemu hlasu a nechal sa viesť jeho vôľou, stal sa vnímavejším na to, čo ho obklopovalo a vedel vnímať udalosti (čítať ich zmysel) s realizmom.

Dnes sa aj od nás, pastierov, vyžaduje, aby sme boli mužmi schopnými načúvať a nebyť hluchými voči Otcovmu hlasu, a tak mohli byť vnímavejšími voči skutočnosti, ktorá nás obklopuje. Dnes, držiac sa príkladu svätého Jozefa, sme pozvaní nedovoliť, aby nám ukradli radosť. Sme pozvaní brániť ju pred Herodesmi našich dní. A tak ako svätý Jozef, potrebujeme odvahu, aby sme prijali túto realitu, aby sme vstali a vzali ju do rúk (porov. Mt 2,20). Odvahu chrániť ju pred novými Herodesmi našich dní, ktorí pohlcujú nevinnosť našich detí.

Je to nevinnosť znivočená pod ťarchou otrockej a čiernej práce, pod ťarchou prostitúcie a vykorisťovania. Nevinnosť nivočená vojnami a nútenými emigráciami so stratou všetkého, čo to v sebe obnáša. Tisícky našich detí upadli do rúk banditov, mafií, obchodníkov so smrťou, ktorých jedinou činnosťou je požieranie a vykorisťovanie ich potrieb.

Ako príklad, 75 miliónov detí bolo v súčasnosti donútených prerušiť svoje vzdelávanie v dôsledku dlhotrvajúcich akútnych situácií a kríz. V roku 2015 deti tvorili 68% všetkých osôb, ktoré sa stali predmetom sexuálneho obchodovania vo svete. Na druhej strane, tretina detí, ktoré museli žiť mimo svojich krajín, tak robilo kvôli nútenému vysídleniu. Žijeme vo svete, kde takmer polovica detí umierajúcich vo veku pod päť rokov umiera kvôli podvýžive. Odhaduje sa, že v roku 2016 vykonávalo detskú prácu 150 miliónov detí, mnohé z nich žijúc v podmienkach otroctva. Podľa poslednej správy vypracovanej UNICEF-om, ak sa svetová situácia nezmení, v roku 2030 bude 167 miliónov detí žijúcich v extrémnej chudobe, 69 miliónov detí pod päť rokov umrie v rozpätí rokov 2016 a 2030 a 60 miliónov detí nebude navštevovať základnú školu.

Reklama

Počúvajme plač a žalovanie týchto detí; počúvajme tiež plač a nárek našej matky Cirkvi, ktoré plače nielen nad bolesťou svojich najmenších synov a dcér, ale pretože pozná aj hriechy niektorých zo svojich členov: utrpenie, osud a bolesť maloletých, ktorí boli sexuálne zneužití kňazmi. Hriech, ktorý nás zahanbuje. Osoby, ktoré boli zodpovedné za starostlivosť o tieto deti, zničili ich dôstojnosť.

Oľutujme to v hĺbke duše a prosme o odpustenie. Majme účasť na bolesti obetí a z našej strany oplačme hriech. Hriech v tej miere ako sa stal, hriech zanedbania pomoci, hriech utajovania a popierania, hriech zneužívania moci. Aj Cirkev oplakáva s trpkosťou tento hriech svojich synov a prosí o odpustenie.

Dnes, pripomínajúc si deň svätých Neviniatok, chcem aby sme obnovili naše nasadenie, aby sa tieto ohavnosti viac nediali medzi nami. Nájdime potrebnú odvahu pre podporenie všetkých potrebných prostriedkov a vo všetkom ochráňme život našich detí, aby sa tieto zločiny viac neopakovali. Jasne a poctivo prijmime za svoju „nulovú toleranciu“ v tejto oblasti.

Kresťanská radosť nie je radosťou, ktorá sa buduje na okrajoch reality, ignorujúc ju či konajúc tak, akoby neexistovala. Kresťanská radosť sa rodí z povolania – z toho istého, aké prijal svätý Jozef – „vziať“ a chrániť život, osobitne život svätých neviniatok dneška. Vianoce sú časom, ktorý nás vyzýva chrániť život a pomáhať mu rodiť sa a rásť; vyzýva nás obnovovať sa ako odvážni pastieri. Mať túto odvahu, ktorá plodí dynamizmy schopné uvedomiť si skutočnosti, ktoré dnes prežívajú mnohé z našich detí a pracovať pre to, aby im boli zabezpečené podmienky nevyhnutné na to, aby ich dôstojnosť Božích detí bola nielen rešpektovaná, ale predovšetkým chránená.

Nedovoľme, aby im ukradli radosť. Nenechajme si ukradnúť radosť, chráňme ju a pomáhajme jej rásť. Robme tak s rovnakou otcovskou vernosťou, akú mal svätý Jozef, a držaní za ruku Máriou, Matkou nehy, aby sa nám nezatvrdilo srdce.

S bratskou láskou,

FRANTIŠEK

Vo Vatikáne, 28. decembra 2016
Sviatok svätých Neviniatok, mučeníkov

 

Preložila: Slovenská redakcia VR

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali