Peter Puškár o svojom zatknutí i osude nezávislej televízie IN TV

Peter Puškár o svojom zatknutí i osude nezávislej televízie IN TV

Slovensko 17. decembra 2016 (HSP/Foto: HSP)

 

Bývalý politik a brat známej televíznej moderátorky, Peter Puškár, vysvetlil, aký aktuálny osud čaká nezávislú televíziu IN TV, ktorej hlavným cieľom bolo reálne informovať o udalostiach zo Slovenska i zahraničia.

Ozrejmil tiež, čo predchádzalo jeho zatknutiu i obvineniam. „Obvinili ma z činov, ktoré som nemohol spáchať, pretože som zastupoval firmy ako zamestnanec advokátskej kancelárie. To by teraz mohli každého advokáta obviniť, že spáchal to, z čoho sú obvinení jeho klienti?“, uviedol Puškár.

Reklama

 

 

Reklama
Na snímke Peter Puškár
Na snímke Peter Puškár

Je známe, že ste boli iniciátorom vzniku novej televízie IN TV. Čo bolo pre vás podnetom motivovať ďalších ľudí, aby táto televízia vznikla?

IN TV je super projekt, je to TV, ktorá má informovať o reálnej situácii na Slovensku a vo svete. Rovnako pravdivo informovať o korupcii a zločinoch nielen tých, ktorí dostávajú takúto nálepku, lebo ukradnú chleba a víno v obchode, ale o tých zlodejoch, ktorí rozkradli Slovensko a naďalej ho beztrestne rozkrádajú. A ktokoľvek na toto relevantne poukáže, alebo akokoľvek sa im postaví do cesty, je odstránený, znemožnený, diskreditovaný alebo kriminalizovaný tak, ako to pociťujem na vlastnej koži. K takémuto projektu sa samozrejme pridávali ľudia, lebo cítia potrebu žiť v spravodlivej spoločnosti. Hlásili sa aj rôzni nasadení ľudia a tiež nám neskôr poslali policajnú raziu do televízie. To je horšie ako za totality, keď polícia lašuje v nezávislej mediálnej inštitúcii. Ani sa neunúvali to zdôvodniť. Proste prišli na príkaz a začali si pozerať počítače fotiť ľudí a priestory. Neskôr preverovali zadávateľov reklamy a firmy, ktoré nás najviac podporili. Spolu s mediálnymi kúpenými výstupmi v konkurenčných televíziách to nemohlo inak pokračovať.

No a teraz, keď ma prepustili z nezákonnej väzby, tak som znovu dal dokopy veci, aby sa začalo vysielať. Na to nám poslala rada pre vysielanie požiadavky, aké neposlala doteraz za 25 rokov pôsobenia žiadnej televízii. Chceli mesačné vysielanie, čo je asi 650GB dát na DVD-čkách, teda asi 200 DVD-čiek. Mohol by som ďalej pokračovať vo vymenúvaní praktík, ako sa v “demokratickej” spoločnosti likviduje nezávislé médium a čestní ľudia.

 

Patrili ste medzi majiteľov televízie?

Reklama

Ja osobne som nepatril medzi majiteľov, pretože som nemal v tom čase toľko peňazí. Podarilo sa mi dať dokopy partiu, ktorá peniaze zabezpečila a tiež som mal predkupné právo na podiely v prípade, keď získam peniaze je. Bohužiaľ, tento režim vie, ako človeka obrať o všetko, a preto momentálne nemám ešte peniaze tak, aby som mohol IN TV odkúpiť, a preto hľadám spoluinvestorov, ktorí by sa nebáli ísť do takéhoto skvelého projektu.

Viem, že návratnosť je veľmi rýchla, pretože všetky procesy sú optimalizované na minimálne náklady. Mali sme model financovania aj prostredníctvom divákov, nakúpili sme filmy a seriály, ktoré čakajú na odvysielanie a tak ďalej, naozaj skvelý projekt, ktorý má šancu na realizáciu.

 

V júli došlo k vášmu zatknutiu. Aké obvinenia boli voči vám vznesené?

Zatkli ma za zvláštnych okolností, keď mi neposlali predvolanie a na súde uviedli dôvody, že som sa nedostavil na predvolanie. Na predvolanie ktoré nikdy nedoručili!? Ja som písal, aj emailoval, aj volal, aby mi povedali, alebo poslali predvolanie, kedy a kam sa mám dostaviť, namiesto toho iba vydali zatykač na mňa a bez ohľadu na situáciu, že nikto z obvinených nebol vo väzbe a nič som neporušil, ma vrhli do väzby. Za tú dobu samozrejme mašinéria pracovala, aby zničila televíziu. Keď sa to podarilo, prepustili ma. Pretože dôvody na väzbu sú naozaj neudržateľné, na to mi ešte dali najvyššiu kauciu na Slovensku a monitorovacie zariadenie a pohyb iba v Bratislavskom a Trnavskom kraji, čo je samozrejme len na to, aby ma potupili. Takéto opatrenie neplní žiadny trestnoprávny účel. Preto sa smejem rôznym aktivistom, keď tvrdia, že sa tu niekto politických zločincov bojí, oni sa neboja, a keď cítia ohrozenie, tak sa takýmto spôsobom ako u mňa s tým vysporiadajú. Veď im patrí polícia, časť prokuratúry aj súdov, spolu so zapredanými prestitútkami, bez problémov si kúpia v médiách, čo chcú.

Reklama

Obvinili ma z činov, ktoré som nemohol spáchať, pretože som zastupoval firmy ako zamestnanec advokátskej kancelárie. To by teraz mohli každého advokáta obviniť, že spáchal to, z čoho sú obvinení jeho klienti? V tomto prípade sa nejednalo o žiadne trestné činy, bol by som rád, keby namiesto mediálnych vystúpení polícia predkladala v televízii dôkazy a nie dohady a nezmysly, ako to urobil Imrecze a Gašpar (František Imrecze – prezident finančnej správy a Tibor Gašpar – prezident Policajného zboru pozn. red.).

 

Vy tvrdíte, že ide o krivé obvinenie a uväznenie na objednávku. Kto a prečo sa vám chce pomstiť?

Tak ono to je dlhodobo. Sú tu politické, konkurenčné, ale aj osobné záujmy, a preto je ťažšie identifikovať, ktorý z nich kedy prevládne. Momentálne je vyšetrovateľka osobne zaujatá za to, že som zverejnil, čo presne mi volala a ako sa správala. Ona je zakomplexovaná osoba, ktorá si myslí, že preto, že je krytá Kaliňákom, môže porušovať zákony. Teda bohužiaľ to tak aj je a jej porušovanie zákona kryjú na najvyšších miestach. Je to jej osobná pomsta, a ako som zistil aj neodbornosť, jej psychologický profil hovorí jasne o tom, že má komplex menejcennosti.

Tiež TA3 odvysielala jednostranne zaujaté informácie bez možnosti vyjadrenia obvinených, urobili Gašparovi a Imreczemu v podstate PR, aby na druhej strane si mohli robiť ich majitelia, čo chcú. Tak to proste na Slovensku je. Nejde tu len o pomstu ide skôr o odstavenie antikorupčného média z celoštátnym dosahom a pravdivými informáciami a ponukou riešení. Predstavte si, že by to ľudia nielen vedeli pravdu, ale vedeli aj ako majú konať, aby sa mali lepšie, aby politickí zločinci boli potrestaní a podobne. Ľudia si neuvedomujú, akú majú silu, keď sa spoja, a preto sa ich každý režim snaží rozdeliť. Tomuto sa to darí excelentne.

 

Čo je aktuálne s televíziou IN TV? Verejnosť totiž nepozná pravý dôvod, prečo prestala televízia vysielať.

Verejnosť, ktorá sa zaujíma, pozná, a kto nepozná, sa nezaujíma. Chápem to, pretože majú osobné problémy, ktoré nevedia riešiť, a preto sme aj začali vysielať, aby sme pomohli ľuďom naozaj a nie tak, ako to robia dnešní politici, raz jednému pridajú, aby inému ubrali, a takto držia ľudí v šachu a strachu. Pomôcť ľuďom lepšie a kvalitnejšie žiť.

Aktuálne sme prerušili vysielanie a oznámili to Rade pre vysielanie a retransmisiu v zmysle zákona, uvidíme, ako sa k tomu postaví. Máme nejaké dlhy, ktoré chcem vyrovnať a pokračovať v IN TV. Nejdem už hľadať prostriedky na spravodajstvo a publicistiku a ani odvážnych dobrovoľníkov, a preto chcem IN TV orientovať skôr na lifestylové témy, dizajn a to, čo je in, vzdelávanie, aj to nekonfliktné. To nám možno dovolí režim, uvidíme, ako zareaguje konkurencia, ktorá tiež nemá záujem, aby prišla televízia, ktorá bude pružnejšia a zaujímavejšia ako tie nemastné neslané programy v “najpozeranejších” televíziách. Priestor tu vidím, pretože chceme byť šírení DVB-t a satelitom ako aj ďalšími kanálmi bezplatne na rozdiel od tých, ktorí si dajú za hnoj a narkózu ešte aj zaplatiť.

 

Reklama

Disponujete informáciou, aký ďalší osud čaká IN TV?

Osud? Nie som fatalista a viem, že to urobíme tak, ako sa najlepšie bude dať. Verím, že budeme vysielať aj keď dnes ešte nepoviem akou formou.

 

Poďme späť k vám. Aktuálne vás prepustili na slobodu. Aké ďalšie procesné úkony váš čakajú?

Prepustili ma pred tromi mesiacmi. V deň prepustenie mal byť úkon, a samozrejme, malo ich byť viac. No za tri mesiace sa neudialo vôbec nič, počítače ktoré ukradli z pracoviska advokátskej kancelárie dodnes nevrátili, hoci zákon ukladá povinnosť  – už mali byť dva mesiace vrátené. Porušujú zákon, ako chcú a inšpekcia nekoná, nekoná vôbec nikto a nič.

Reklama

Každému je jasné, že o čo tu išlo, teda odstaviť IN TV, skompromitovať mňa ako osobu, to sa podarilo a čo viac sa má diať? To je ako v inom prípade, kde ma 12 rokov prenasledujú a držia v šachu, hoci neexistuje jediný dôkaz, znalecký posudok, v môj prospech a svedkovia dokonca obvinili policajtov z hrubého nátlaku pri výpovediach, nič sa nedeje… A mnoho ďalších vecí, to by bolo na knihu a nie jeden rozhovor. Začalo to vtedy keď som ešte ako komunálny politik odmietol hlasovať za šafárenie s majetkom.

 

Je o vás známe, že ste predsedom strany Právo a spravodlivosť. Budete sa snažiť aj naďalej angažovať v politike?

Politika je huncútstvo už nie len panské. Som tímový hráč. Mediálna diskreditačná kampaň mala účel ma čo najviac znemožniť politicky, a to sa aj darí, preto sa aj súčasní politici boja, aj keď farizejsky, spolupracovať so mnou. Alebo preto, že sú všetci poprepájaní cez kadekoho a v podstate im ide iba o jedno – nabaliť sa a občania sú v ich záujme iba ak ich majú voliť. Preto som prestal sa politicky angažovať. Mám momentálne viaceré rokovania o zmenách v strane, pretože sme strana, ktorá je čistá a nie rýchlokvasená. Pred voľbami ju chceli kúpiť istí ľudia, ktorí nakoniec získali inú stranu a dostali sa do parlamentu. Takéto “obchody” ja odmietam. Rokovania sú, uvidíme, ako to bude ďalej. Isté je, že stranu nepredám, pretože to nie je tovar, je to hodnota a myšlienka, buď niekto príde a osloví ma jeho idea a odstúpim mu predsedníctvo, alebo to ponechám tak, ako to je.

V politike sa môžu angažovať len veľmi bohatí, pretože takto je politika nastavená. Funguje to tak, že keď má niekto ambície politické a má veľa peňazí a chce viac alebo nechce o ne prísť, tak si zaplatí hercov, voláme ich politikov, a títo hrajú a ľudia im tlieskajú. Keď sa okukajú títo herci, majitelia politického divadla si angažujú iných. No a ľudia v hľadisku ani nevidia, ako im vonku ukradli domy cez hypotéky, zdravie cez nekvalitné nemocnice, vzdelanie ich deťom, pretože dlhodobo devastujú školstvo. A keď sa zrazu v tom obecenstve niekto postaví a povie, ľudia nebláznite, veď vás tu kŕmia hlúposťami, tak ho herci vysmejú a keď to nepomáha, nechajú ho vyviesť ochrankármi. Divadlo ide ďalej, a čo sa deje mimo “matrixu” ľudia ani len netušia…

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali