Peter Pellegrini: Na Slovensko môžu prísť investície za 1,8 miliardy eur

Peter Pellegrini: Na Slovensko môžu prísť investície za 1,8 miliardy eur

Bratislava 19. februára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Peter Pellegrini zdôraznil, že hospodársky rast SR je jeden z najvyšších v eurozóne

V nasledujúcich dvoch rokoch môžu na Slovensko prísť zahraničné investície za 1,8 miliardy eur, ktoré by priniesli spolu 25.500 pracovných miest. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Reklama
Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini

Napriek prijatiu akčných plánov pre najmenej rozvinuté okresy nemožno podľa vicepremiéra očakávať, že všetky ich ciele sa naplnia za necelý rok. Upozornil, že niektoré opatrenia sa budú zavádzať v najbližších troch či štyroch rokoch. Tento rok by mal byť prvým, keď sa začne plnenie jednotlivých opatrení vyhodnocovať.

„Je to otázka času, v týchto dňoch začnú postupne prichádzať do regiónov regionálne príspevky, ktoré majú slúžiť na konkrétne veci, sú pripravené investičné zámery. Len v tomto roku je rozpracovaných asi 24 investičných zámerov, ktoré majú smerovať práve do 12 najmenej rozvinutých regiónov a mohli by generovať okolo 5500 pracovných miest,“ priblížil Pellegrini.

Reklama

Opozičný poslanec Národnej rady SR Eugen Jurzyca (SaS) poukázal na to, že od roku 2000 do 2015 klesol počet zamestnancov vo výrobe textilu či ťažbe a dobývaní, ale výrazne stúpol napríklad v informatizácii a komunikácii. Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa neho sľubuje pracovníkom v prepadávajúcich sa odvetviach vládne dotácie.

„On zoberie peniaze z odvetví, ktoré rastú, tým spomalí rast. My hovoríme – pokiaľ by tieto mali šancu rásť, nemali by vysoké dane, tak tí ľudia majú šancu prejsť z takýchto prepadávajúcich sa odvetví do tých úspešnejších, za pružného Zákonníka práce, a budú mať viac a lepšie platených pracovných miest. Tam sa veľmi líšime,“ vysvetlil Jurzyca.

Pellegrini zdôraznil, že hospodársky rast SR je jeden z najvyšších v eurozóne, nezamestnanosť klesla pod 9 % a na Slovensko prichádzajú nové investície. „Máme rozpracovaných asi 60 projektov za 1,8 miliardy eur. To sú všetko zahraničné investície, ktoré chcú v roku 2017 a 2018 k nám prísť. Dokopy môžu priniesť ďalších 25.500 pracovných miest,“ vyčíslil. Takmer polovica podľa neho pôjde do problémových regiónov.

„Vy si myslíte, že bez vlády nevznikne žiadne pracovné miesto?“ reagoval Jurzyca. Dodal, že za 15 rokov sa na Slovensku znížil počet ľudí o 300.000. „Máme problém, pretože nám pracovití, slušní ľudia odchádzajú do Nemecka, do Rakúska. Nie je to tak, že sme za vodou ekonomicky, že nám rastie ekonomika a stačili reformy z rokov 2004, 2005. Aj teraz treba robiť reformy,“ domnieva sa.

Podpredseda vlády argumentoval, že veľa ľudí na Slovensko aj prichádza. „V našich IT firmách v Bratislave začína pracovať veľké množstvo mladých, univerzitne vzdelaných Talianov. Nie je to len príchod pracovnej sily z tretích krajín, ako je Srbsko, Ukrajina. Už je to obojstranná migrácia v rámci Európskej únie, to je mobilita pracovnej sily,“ povedal.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali