Slovensko 14. marca 2017 (HSP/Foto: TASR – Pavol Ďurčo)
Pekári bijú na poplach. Podľa prieskumov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ku koncu minulého roka sa v obchodnej sieti ponúkalo len 54 percent chleba a 53 percent pečiva, ktoré pochádzalo od slovenských pekárov. Pekári sa preto obávajú, že ich podnikanie môže padnúť. Nutne teda potrebujú mladú krv.
Podľa prieskumov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ku koncu minulého roka sa v obchodnej sieti ponúkalo len 54% chleba a 53% pečiva, ktoré pochádzalo od slovenských pekárov, pričom celkovo potraviny zo Slovenska boli v obchodoch zastúpené len na 39,91%.
„Situácia sa vyvíja veľmi zle. Ak sa dostaneme pod hranicu 25% našej pekárenskej produkcie, nebude pre nás rentabilné vyrábať a skončíme. V obchodoch tak časom nájdeme najmä tovar zo zahraničia,“ upozorňuje Milan Čulen, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Podľa prepočtov podniká na našom trhu 750 pekárov, cukrárov a cestovinárov. Avšak len asi 250 z nich je zapojených do aktivít aspoň jedného zo štyroch pekárenských združení, ktoré na Slovensku v súčasnosti aktívne pôsobia. Ide o Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Cech pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska, Cech pekárov a cukrárov východného Slovenska a Úniu priemyselných pekárov SR.
Z toho vyplýva, že asi 500 podnikateľov sa nepodieľa na žiadnych aktivitách v prospech zlepšovania pekárenského sektora, no ťažia z toho, čo tieto organizácie dokázali vo vláde či v Bruseli vybojovať. „Už naši predchodcovia pred viac ako 600 rokmi sa združovali v spolkoch, lebo vedeli, že spolu dokážu viac. Presne to isté chceme aj dnes, spojiť sily a spoločne bojovať za lepšie podmienky,“ hovorí Milan Čulen.
Spoločne s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa podieľajú aj na tvorbe legislatívneho prostredia. „Pripravili sme napríklad komoditné hlavy Potravinového kódexu Slovenskej republiky pre pekárske a cukrárske výrobky a ich transformáciu na súčasné vyhlášky ministerstva. Vypracovali sme aj Špecifickú hygienickú príručku pre pekársku výrobu, ktorá bola schválená aj v odbornej komisii v Bruseli,“ vymenúva Milan Čulen, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov a zároveň dodáva, že zväz ako taký bol aktívny aj pri príprave Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu do roku 2020 MPaRV SR v časti venovanej pekárskemu, cukrárskemu a cestovinárskemu odvetviu. V týchto sekciách sa Slovenský zväz podieľal aj na príprave operačného programu – Program rozvoja vidieka na obdobie rokov 2014- 2020. „Okrem iného sa nám podarilo presadiť do praxe, že dotácie vymedzené v Programe pre potravinárov už môžu čerpať, na rozdiel od minulých rokov, aj pekári,“ upozorňuje Milan Čulen s tým, že to dosiahli aj vďaka sile jednotlivých organizácií.
Pekárenské organizácie sa rozhodli konať a vyzvať ostatných podnikateľov, aby sa k nim pripojili. „Listom sme vyzvali všetkých, aby sa k nám pripojili 15. Marca 2017 na Valné zhromaždenie v Nitre, kde im predstavíme spoločné sily a možnosti. Uvidíme, kto príde a kto sa k nám pridá,“ uzatvoril Milan Čulen, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.