PAHREBA. Zúfalé štekanie Mainstreamu na Trumpa pokračuje, ale prestane hneď na druhý deň, ako sa ujme svojej funkcie

PAHREBA. Zúfalé štekanie Mainstreamu na Trumpa pokračuje, ale prestane hneď na druhý deň, ako sa ujme svojej funkcie

Bratislava 20. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Celý „slobodný a demokratický svet“ a Mainstream si ani nevšimli, že sa americké prezidentské voľby skončili, a stále zúrivo štekajú na Trumpa. Páni, budete to vidieť, ako hneď sklapnú, keď v januári nastúpi do svojej funkcie!..

Na snímke Donald Trump
Na snímke Donald Trump

Nazdar, Jožo. Prosím ťa, nemusíš toľko čítať tie noviny – sotva tam nájdeš niečo nové.

Reklama

A vieš, že máš pravdu? Už sú pomaly dva týždne po amerických prezidentských voľbách, ale vôbec nič sa nezmenilo: médiá stále kydajú na Trumpa a strašia nešťastných čitateľov, divákov či poslucháčov. Mám taký debilný dojem, že mainstream si ani nevšimol, že už je po voľbách. Stále sa mi zdá, že nás presviedčajú, aby sme nevolili toho nešťastníka Trumpa! Ale potom dve veci nesedia: voľby sa už dávno skončili a navyše my, Slováci, amerického prezidenta nevolíme – netreba nás presviedčať, koho treba a koho netreba voliť. Ale v našich médiách volebná kampaň pokračuje. A stále je rovnako zúrivá, zúfalá a škandalózna.

No, bratu ja sa vôbec nečudujem. Veď fakticky celý ten takzvaný slobodný demokratický a civilizovaný svet chcel za prezidentku babičku Hillary. A bum – bác – Američania si do Bieleho domu poslali excentrika Trumpa. Celý mainstream ho ohováral, opľúval, nadával a démonizoval. Všetci demokrati, globalisti a liberáli, ako sa spieva v proletárskej ľudovej pesničke Internacionále, skočili do jednej kopy, aby zabránili Trumpovi usadiť sa v Bielom dome. A hľa, už je tam… To je sranda, čo?

Reklama

No… ukázalo sa, že ešte nie všetkých Američanov otrávili hamburgermi a Coca Colou a niektorým ešte v tej hlave zostal ten nejaký mozog. Pochopili, že zúrivá babička by zruinovala vlastnú krajinu a priviedla by ju na pokraj svetovej vojny a radšej si zvolili šoumena, ktorý je síce za každú srandu, ale katastrofu a vojnu asi nepripustí, pretože by to už nebola sranda… Chce sa postarať predovšetkým o domáce hospodárstvo a postaviť svoju krajinu z hlavy zasa na nohy. Politici v Amerike zjavne zlyhali. Potrebujú niečo nové, aby ožila. Raz túto krajinu prebudil herec – prečo by to neurobil tentokrát excentrický miliardár?

Stále mi nejde do hlavy. Dobre, polovica Američanov chcela Demokratov, polovica Republikánov – je to politický boj vnútri krajiny, šou, lotéria. Je to záležitosť obyvateľov Ameriky. Ale prečo bolo to zúrivé štekanie po celej Európe, prečo mnohí naši politici a mainstream štekali tak, akoby im išlo o život? Rozumiem, to, čo sa odohráva v USA, tak alebo onak dotkne sa aj nás. V poriadku. Ale, páni, až takto?!

Nuž, po Brexite je to už druhá pohroma pre „civilizovaný“ svet. Ale samotní Američania to vidia inak ako na iných kontinentoch: varia sa vo vlastnej šťave a oveľa lepšie vedia, čo je pre nich dobré a čo zlé. Mnohým už je to jedno, či Amerika bude aj naďalej svetovým lídrom a bude riadiť celú planétu a trestať všetky „nepohodlné“ štáty. Potrebujú, aby sa urobil poriadok doma, chcú pozametať pred vlastným prahom. A práve takúto možnosť im ponúka  Trump. Chce sa predovšetkým postarať o vlastnú krajinu a zvyšok sveta môže počkať…

Je to celkom možné. Veď pomaly celé storočie americká politika bola orientovaná na udržiavanie existencie jednopolárneho sveta, v ktorom USA dominovali a odstavovali alebo aj likvidovali konkurentov: Nemecko, Anglicko, ZSSR, Čína a pod. Trestali aj menšie krajiny, ktoré „neposlúchali“ – v tom zozname bude aj stovka štátov… Ale svet sa zasa stáva mnohopolárnym. Američania pochopili, že by Clintonová chcela udržať tú „monogamiu“ aj za cenu tretej svetovej vojny. Ale akurát to by Američanom chýbalo! Majú málo vlastných problémov? Trump im ponúkol „tretiu“ cestu – a zvolili si ho.

Jasne, že sa „neoconi“ búria – ako americkí, tak aj naši, európski. Nechcú žiadne  kompromisy s Ruskom alebo s Čínou. Jediné východisko je vojna. A kto to potrebuje? Potrebuje ju ten istý obyvateľ Ameriky vychovaný na hamburgeroch a Coca Cole? Nepotrebuje. Potrebuje pokoj a svoj hamburger. Nemá miliardy, nepotrebuje vládnuť svetu – a preto nevolil Clintonovú. Babička si myslela, že americký ľud to sú samí kreténi a globalisti a stádo pôjde tam, kam ho poženú. Omyl, väčšina ľudí predsa nie je dobytok a má aj vlastnú hlavu. Nestačili ani šou, ani miliardové kampane. Predsa časť Američanov má rozum.

Reklama

Určite Spojené štáty budú mať problémy po nástupe Trumpa. Ale, myslím si, mali by aj väčšie, keby vyhrala Clintonová, pretože tá by priviedla svoju krajinu a možno aj celý svet ku katastrofe. A čo teraz? Jasné, že dolár poklesne. Pravdepodobne americká ekonomika bude pokrivkávať. Jasné, že Washington sa bude musieť dohodnúť s najvýznamnejšími hráčmi na trhu s ropou. Na betón mnohé štáty – „vazali USA” sa oslobodia zo slučky. Nové pravidlá hry vo svete už nebudú diktovať iba USA, ale ešte aj Rusko, Čína a ak sa posnažíme aj my, tak aspoň čiastočne aj Európska únia. Problémy určite budú, ale boli by mnohonásobne horšie, keby vyhrala Clintonová. A práve to je hlavné, čo pochopili americkí voliči, a nechcú ani pochopiť, ani prijať naši demokrati, liberáli a ostatní členovia tejto „eseročky“. Preto tak štekajú, ale o chvíľu prestanú… 

Lebo sú tupci. Z výsledkov amerických volieb im vyplýva iba jediný fakt – vyhral Putin! A pre nich je to ešte horšia skutočnosť, ako keby nás obsadili a polovicu povraždili Marťania!.. Mainstream sa dusí hnevom: prehrala Amerika, EÚ a NATO, vyhral Putin. Basta, nič iné. Trump iba utrúsil poznámku, že sa pokúsi dohodnúť s Putinom – a už ho odstavil celý západný svet a zúrivo podporoval babičku Hillary. A čo teraz? Debilní novinári ešte stále štekajú a politici sa už tlačia do radu, každý sa snaží jedným z prvých začať Turmpovi sa strkať do za… no veď vieš kam. Politici sa zorientovali oveľa rýchlejšie ako médiá – predsa sú to politici a vedia rýchlo obracať kabáty. Všetci Trumpovi posielajú gratulácie, pozývajú ho na návštevu, ponížene sa pýtajú, kedy sa oni sami môžu dostaviť k nemu na koberec do Bieleho domu… Cirkus Humberto! Politici sa ihneď zorientovali, kde je sever. Vedia, že mohli štekať na uja Trumpa, keď bol prezidentským kandidátom, ale teraz je situácia úplne iná.

A náš vrelo milovaný mainstream ako vždy zaspal a stále nás presviedča, aby sme nevolili Trumpa. Tak úbohú novinársku obec sme už dávno nemali na Slovensku. Ešteže sa u nás narodil Nemainstream a rýchlo rastie a naberá sily. Mainstreamovi hlupáčikovia sa strašne obávajú, že Trump náhodou dodrží niektoré zo svojich predvolebných sľubov – potom by to pre nich bola hotová pohroma.

Tak to by zasa nemali zabúdať na to, že sľuby sa sľubujú a… karavána ide ďalej. Politici, hlavne americkí prezidentskí kandidáti toho nasľubovali habadej – aj modré z neba. Veľa zo svojich sľubov dodržali rôzni Bushovia, Reaganovia, Clintonovia či Obamovia? Takmer žiadne. Ani Trump to vôbec nemusí dodržať. Zbytočne sa obáva náš mainstream a liberáli. Ani gigantický múr na hranici s Mexikom nemusia postaviť, ani reštrikcie proti moslimom nemusia byť, ani nedokončenú Obamovu reformu Trump nemusí zrušiť a vôbec nie je isté, že bude nejakým kamarátom s Putinom. Takže zbytočne robia paniku naši akože demokrati…

Nuž, musíš ich pochopiť: boja sa – a čo, keď náhodou… Možno by Trumpovi odpustili všetky jeho hriechy a prešľapy, ale dobré alebo aspoň trochu korektné vzťahy s Putinom – nikdy. Preto štekajú. Ale možno máš pravdu. Teraz štekať môžu. Aj preto, že sa ešte nezorientovali a nepochopili, že vlak už odišiel a Trump už bude prezidentom. A aj preto, že ešte ním nie je, ale keď sa ním stane, tak hneď sklapnú. Kto už sa potom odváži štekať na prezidenta samotných Spojených štátov – najmocnejšieho muža na svete?! Môže byť taký alebo onaký, ale bude to prezident USA – a hneď sklapnú…

Reklama

Moja reč. A pozri sa, aký je nervózny z Trumpa najmierumilovnejší a najprogresívnejší spolok na svete – NATO. Čo teraz? Američania nebudú obkľučovať Rusko svojimi základňami? Aspoň trochu odstúpia od ruských hraníc? Nedajboh povolajú aspoň časť svojich vojsk a techniky z Európy? A najväčším kriminálom zo strany Trumpa by bolo, keby požiadal, aby si EÚ financovala svoju armádu z vlastných zdrojov. Chcete sa hrať na nešťastné a ohrozené štáty Ruskom, chcete sa s ním ťahať za fúzy? Tak si financujte svoju armádu sami a nečakajte na peniažky od strýčka Sama. Chcete sa hrať na vojačikov – nech sa páči – ale za vlastné peniaze. Veď sa potom naši liberáli a demokrati zbláznia! A rýchlo sa zistí, že žiadne Rusko nás neohrozuje a nemusíme zbrojiť, robiť paniku a strašiť vlastné obyvateľstvo mýtickou hrozbou. Veď všetky strašidelné mýty hneď padnú! Čo potom?..

A čo tí Rusi? Asi sa tešia, že Trump vyhral? Určite Clintonovú nechceli.

Mnohí nechceli. Ale predsa v Rusku oveľa triezvejšie berú výsledky amerických volieb. Mnohí si myslia, že ak by vyhrala Clintonová, rusko-americké vzťahy by padli pod bod mrazu a možno by sa ľudstvo zasa ocitlo na pokraji svetovej vojny. Na druhej strane nemajú ani prehnanú eufóriu na margo Trumpovho víťazstva. Vedia, že nemusí dodržať svoje sľuby. Ale predsa dúfajú, že sa americko-ruské vzťahy konečne zlepšia a bude tu šanca aj pre celý svet, že predsa to porozumenie medzi štátmi a bežnými smrteľníkmi sa zlepší. Samotný Putin povedal, že americký ľud povstal proti médiám, bankám, establishmentu – proti všetkému, čo škodilo. Aj mainstream. Američania majú toho plné zuby, chcú zmeny. Nuž, čo dodať?

Som iba zvedavý, kedy na Trumpa prestane štekať náš mainstream – aspoň 24 hodín pred jeho inauguráciou, alebo až po nej? Kedy sa mu minú zásoby jedu?

Myslím si, že oveľa skôr. Inštinktívne ešte bude štekať zopár dní, ale rýchlo zbadá, že to nemá význam a nikoho to štekanie nezaujíma. Potom sa otrasie, spamätá sa a…z ničoho nič začne nachádzať v novom americkom prezidentovi iba tie najlepšie vlastnosti. Náš mainstream je „prieberčivý“: na nejakého cirkusanta Trumpa môže štekať, koľko len chce, ale na prezidenta Spojených štátov – to si nikdy nedovolí. Hneď budú aj ovce celé, aj vlci sýti – aj Trump bude dobrý, aj jeho konanie bude považované za logické a správne a aj o družbe USA a EÚ na večné časy zasa začnú spievať hymny. Zasa si mainstream prezlečie kabáty a bude pokračovať a otravovať verejnosť svojimi bludmi. Ako vravíš: nič sa nezmenilo a tak ľahko sa nezmení – nezávisle na tom, kto je prezidentom Spojených štátov.

Eugen Rusnák

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali