PAHREBA: Totálny teror alebo prečo islamisti z Jakarty urobili druhý Paríž?

PAHREBA: Totálny teror alebo prečo islamisti z Jakarty urobili druhý Paríž?

Bratislava 24. januára 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Dita Alangkara)

 

Teroristické útoky sa konajú nielen v Európe, ale aj v Ázii. Najmenej 7 ľudí vrátane štyroch útočníkov zahynulo pri sérii bombových útokov a streľbe pred týždňom v centre indonézskej metropoly Jakarta. Prečo práve tam a čo to všetko znamená?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Nazdar, Jožo, čo sa to deje? Takmer každý deň sa dozvieme o nejakom teroristickom čine. Svet sa úplne zbláznil? „Bombardujú“ v Paríži, v Turecku, vo viacerých arabských krajinách a najnovšie v Indonézii, v Jakarte. To už vôbec nechápem. Čím sa previnila tá nešťastná Indonézia? Čím tak nahnevala teroristov, že aj tam zaútočili?

Reklama

O-o, tak to je dosť komplikované. To by sme museli dlhšie hľadať, kde je pes zakopaný. Jednoducho, aj tam sa skrížili záujmy viacerých politických, náboženských, mocenských a iných skupín. Indonézia sa tiež nachádza v dosť výbušnom regióne.

Ozaj? Doposiaľ sa o tom nejako nehovorilo…  No dobre. V arabských krajinách to vrie. Chápem. Islamisti sa snažia pomstiť Európanom za to, že sa miešajú do ich záležitostí na Blízkom Východe a v Afrike a útočia na Európu – je to jasné. Turecko je celkovo sud s pušným prachom – rozumiem. A čo tá nešťastná Indonézia? Komu už vadila? To už pomaly teroristi budú útočiť všade a je im to jedno, kde umiestňovať bomby?

Reklama

Trochu si na omyle, bratu. Indonézia sa nachádza na strategickom mieste, je to dosť veľká krajina a viaceré skupiny by tam chceli nastoliť svoj poriadok. Vôbec nie je bezvýznamná.

Ale čo. Tak potom nech „bombardujú“ všetkých a všade – bez rozdielu? No porovnaj – Francúzsko, Anglicko, Turecko, Spojené štáty a nejaké tam Mongolsko, Luxembursko,  Mjanmarsko či Bhután. Sú predsa krajiny menšie a menej významnejšie…

Sú, ale… Veď ti hovorím: Indonézia nie je až taká malá a bezvýznamná krajina, ako tu, v Európe, si viacerí myslia. Je to dosť veľká a dostatočne významná krajina. Pozor!

Prosím ťa, Indonézia? Keď teroristi útočia niekde vo Francúzsku či v Turecku, má to ohlas v celom svete. A čo taká Indonézia? Veď sa nedá porovnať s Francúzskom!

Akože sa nedá? Čo si mal na základnej školy zo zemepisu? Indonézia je dosť veľká. Podľa teba je to trpaslík v porovnaní s Francúzskom? Kdeže? To len mnohí Európania si myslia, že sme takí veľkí a významní. V Ázii máš veľa štátov, ktoré sú oveľa väčšie, ako tie najvýznamnejšie a najväčšie v Európe. Samozrejme, ak nejaké regióny či štáty sú mimo priemyselného, turistického alebo iného biznisu, hlavne, čo sa týka ropy a plynu, tak si hneď myslíme, že sú malé a bezvýznamné. Ale to vôbec nie je pravda. To je iba naša európska trápna povýšeneckosť… To je niečo také, ako u Američanov: myslia si, že majú právo  komandovať celý svet a že ostatní musia byť iba ich poskokmi. Je to podobná hlúposť.

Reklama

No dobre. Možno máš pravdu. Ale predsa neporovnávaj Francúzsko a Indonéziu! 

Ale prečo? Veď ti hovorím, že Indonézia je neporovnateľne väčšia ako Francúzsko. Aha, tu mám turistický časopis. Vidíš tú mapku? Tu máš Francúzsko a toto je Indonézia – čo je väčšie? Žeby to bol optický klam? Ale nie je. Pozri sa. Rozloha Francúzska je 668 763 kilometrov štvorcových – samozrejme, je to veľký štát, to je fakt. Ale Indonézia je trikrát väčšia – má rozlohu až 1 904 569 km². Čo ty na to? Vo Francúzsku žije 60,6 miliónov ľudí, ale v Indonézii takmer štvornásobok – takmer 240 miliónov! Tak čo, už ti dochádza? A čo veľký Paríž? Má rozlohu 105,4 km2, je to 10 540 hektárov. Ale Jakarta je sedemkrát väčšia – má rozlohu 740 km2 – 74 tisíc hektárov! Tam sa zmestí 7 Parížov! V hlavnom meste Francúzska žije 2,25 milióna ľudí, ale v Jakarte – takmer päťnásobok – 10,2 milióna. Aj teraz budeš hovoriť, že v porovnaní s Parížom je Jakarta malé provinčné mestečko?

No dobre. Tak Jakarta je veľká, preľudnená a krásna. Fajn. No a čo? Ale opäť, nedá sa porovnať jej význam s Parížom. V tomto prípade je to ozaj nepodstatné a provinčné mestečko. Koho už zaujíma, čo sa tam deje? Možno iba domácich obyvateľov…

Zasa sa mýliš. Je to dosť veľké strategické centrum vo svojom regióne. A má vplyv na oveľa širšie územie. Čítal som nejaké komentáre a analytici tvrdia, že v súčasnosti je Indonézia jedným z kľúčových bodov v plánoch islamských fundamentalistov. Ten, kto ovláda Indonéziu, má obrovský vplyv na gigantický región. Takže Indonézia vôbec nie je bezvýznamná, ako si tu mnohí v Európe myslia. Preto tam islamisti útočia. Vedia, čo robia…

Neviem. Ak islamisti útočia v arabských krajinách, v Turecku či v najmocnejších štátoch Európy, všetci vieme, prečo a načo to robia. Ale čo taká Indonézia, prečo ju potrebujú? Islamisti útočia v Európe, pretože chcú sa pomstiť za útoky Európanov v Afrike a na Blízkom východe. Je to na jednej strane pomsta a na druhej snaha nastoliť šaríu po celom svete. Je to komplikované, ale dá sa to pochopiť. A čo nejaká tam Indonézia? Veď je to tiež moslimská krajina, však?

Reklama

Áno. Takmer 90 percent jej obyvateľov sa hlási k moslimskej viere. Ale predsa je to moderný rýchlo sa rozvíjajúci štát. Preto je stredobodom pozornosti pre moslimských radikálov. Snažia sa tu vybudovať svoju ďalšiu pevnosť, baštu fundamentalizmu. A keďže mnohí obyvatelia a politici s tým nesúhlasia, tak sa ich snažia vystrašiť, demoralizovať, prípadne fyzicky odstrániť. To isté robia vo viacerých krajinách. Ale Indonézia má ozaj strategickú polohu. Je to takmer 15 tisíc ostrovov medzi Tichým a Indickým oceánom.

Keďže je to moslimská krajina, tak čo ešte chcú? Prečo útočia na svojich?

A prečo útočia na svojich v iných moslimských krajinách? Podľa nich sú „správni“ a „nesprávni“ moslimovia. Tak v tom robia „poriadok“. A navyše v Indonézii dosť veľký vplyv majú aj iné náboženstva, aj keď ich preferuje menšia časť obyvateľstva. Sú tam, pochopiteľne, hinduisti a budhisti a dokonca aj kresťania – protestanti a katolíci. Je to dosť pomiešané. Ale islamisti tu mienia nastoliť šaríu, takže konkurenciu likvidujú…

Presne ako v iných arabských krajinách. Je to jasné. Takže fundamentalisti chcú aj v Indonézii vytvoriť vládu tých „správnych“ islamistov a potlačiť tých „nesprávnych“?

Samozrejme. Medzitým v Indonézii, podľa expertov, je iba minimálny počet moslimských radikálov. Včera som si napríklad prečítal, že v radoch Islamského štátu bojuje iba asi 150 ozbrojencov, ktorí prišli z Indonézie. A čuduj sa svete, z toho istého Francúzska pod zástavou Islamského štátu bojuje niekoľkonásobne viac ozbrojencov. Preto islamisti súrne potrebujú „dať Indonéziu do poriadku“.  A ak to tam vybuchne, ako na Blízkom východe, môžeme v Európskej únii čakať utečencov aj z Indonézie. Akurát to nám ešte chýbalo… Zasa budeš hovoriť, že Indonézia je bezvýznamný štát a nech sa tam deje hocičo? Bohužiaľ, táto planéta je príliš malá a dotýka sa nás prakticky všetko, čo sa stane v hociktorom jej kútiku, v hociktorej „provincii“ a akože bezvýznamnom štáte. Je to smutné, ale teroristi hneď zvýšia „význam“ každého štátu, kde zaútočia. A útočia už takmer všade…

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali