PAHREBA. Rusko mieni pomáhať v boji proti Islamskému štátu. Reakcia z Washingtonu: „Toto nepotrebujeme! Čo to robí Moskva, kto jej to dovolil?!“

PAHREBA. Rusko mieni pomáhať v boji proti Islamskému štátu. Reakcia z Washingtonu: „Toto nepotrebujeme! Čo to robí Moskva, kto jej to dovolil?!“

Bratislava 13. septembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Spojené štáty pomaly, ale isto zaťahujú do bojov proti Islamskému štátu takmer všetky štáty EÚ. Keď sa však rozšírili chýry, že by sa do týchto aktivít mohlo zapojiť aj Rusko, vo Washingtone to vyvolalo obrovskú búrku nevôle: „Čo si tí Rusi dovoľujú?!..“

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ahoj, Jožo, čo porábajú naši Gréci a blízkovýchodní utečenci? Zasa sa v našich krčmách a kuchyniach nerozpráva o ničom inom, však? Nie sú iné zaujímavé témy.

Reklama

 

Akože nie? Včera sme s chlapmi debatovali úplne o inom. A našli sme neuveriteľné paradoxy. Ty by si sa čudoval. Hľadali sme odpovede, prečo je to tak, ale nenašli.

Reklama

 

A čo to bolo – mimozemšťania sa dostali do Bieleho domu, politici prestali klamať, všetko sa otočilo a európski utečenci v tisíckach smerujú do arabských štátov?

 

Žartíčky. Ale vážne. Pozri sa. Američania na Blízkom východe bojujú proti Islamskému štátu. Je to tak? Pomaly zaťahujú všetky členské štáty Európskej únie do tohto boja. Aj to je pravda? A už sú tam rôzne štáty – veľká koalícia. Je to fakt?

 

Reklama

Áno, no a čo? Objavil si Ameriku? A kde sú tvoje paradoxy? Zatiaľ nevidím.

 

Počkaj. Spojené štáty budujú veľkú koalíciu v boji proti Islamskému štátu. Zatiaľ sa tej koalícii príliš nedarí. Takže logicky by privítali aj ďalšiu pomoc. Lenže keď sa rozšírili chýry, že aj Rusko mieni pomáhať v boji proti Islamskému štátu, vo Washingtone to vyvolalo obrovskú nevôľu, hystériu, hnev a takmer paniku. Rozumieš tomu? Nie je to paradox?

 

Je. Možno Američania pochybujú komu Rusi mienia pomáhať. A síce… Veď už roky pomáhajú Asadovi a ten bojuje proti islamistom. Je to ozaj tak trochu čudné.

Reklama

 

A nie iba trochu! Čo pred pár dňami vyhlásil zástupca viceprezidenta USA Josepha Bidena pre národnú bezpečnosť – Colin Kal? Keď sa ho novinári na tlačovke opýtali, či Washington mieni spolupracovať s Moskvou v boji proti Islamskému štátu, vyhlásil, že Spojené štáty sú proti vojenskej prítomnosti ruských vojsk v Sýrii. Americké vojská tam môžu byť, ale ruské nie. Doslovne povedal: „Podobnú spoluprácu nepotrebujeme a nechceme. Sme proti zvýšeniu počtu ruských vojsk v Sýrii a vôbec proti vojenskej prítomnosti Ruska v tejto krajine.“ Nie je o čom! Povedal všetko po lopate – otvorene a jasne. Toto je správna pozícia?

 

Možno Američania to trochu preháňajú a boja sa, že Rusi preberú iniciatívu, rozbijú Islamský štát a celá sláva kvôli víťazstvu nad Islamským štátom bude patriť im? Možno nevedia, ako budú s Rusmi koordinovať operácie? Možno Američania iba žiarlia?

 

Aha, manželský trojuholník – USA, Rusko a Islamský štát. A je za tým obrovské pokrytectvo. Predstav si situáciu: idem niečo robiť, potrebujem pomoc, ponúkneš mi tú pomoc a ja začnem hystérizovať a kričať, aby si nič nerobil a išiel si niekam ďalej? Je v tom aspoň štipka logiky?

 

Ale veď nie je dôvod na hystériu. Pred pár dňami sýrsky minister poprel správy o tom, že ruské vojská sú na území krajiny a povedal, že sú to nezmyselné výmysly západnej rozviedky. Takže Američania sa nemusia znepokojovať.

 

Lenže podobným správam neuveria – pretože im nechcú uveriť a pretože im to nevyhovuje. Veď potom by nemuseli tlačiť na iné štáty, aby robili Rusom prekážky, keď dodávajú materiálnu pomoc a zbrane Sýrii. Washington natlačil na bulharskú vládu a tá od 1. do 24. septembra uzatvorila svoj vzdušný priestor pre ruské dopravné lietadla, ktoré dopravujú náklad do Sýrie. Vieš to pochopiť? Veď tým Spojené štáty vlastne nahrávajú Islamskému štátu, keď prekážajú dodávkam zbraní Sýrii! Je v tom aspoň štipka logiky? Bulhari sa teraz síce snažia zahrať tak, aby aj vlci boli spokojní, aj ovce celé a hovoria, že budú púšťať ruské lietadla cez svoj vzdušný priestor, ak ich skontrolujú na svojom území: kvôli tomu, že Európska únia niektoré „tovary“ zakázala dodávať do Sýrie. Komédia!.. To isté Američania oficiálne žiadali aj od gréckej vlády – aby uzatvorili pred Rusmi svoj vzdušný priestor, lenže Gréci poslali Američanov… niekam ďalej a aspoň zatiaľ im dovolili lietať. Ale ako dlho tak vydržia? Určite na nich budú tlačiť zo všetkých strán. Neviem, či to vydržia.

Reklama

 

Neviem, možno ozaj v Sýrii bojujú nejaké ruské vojska? Čo ja viem? Napríklad, písali o tom nielen americké, ale aj izraelské média. Možno je to pravda? Dokonca viaceré svetové média informovali, že sýrska armáda zaútočila na islamistami obsadené mesto Latakia za podpory ruského delostrelectva. Tak možno na tom niečo je.

 

Určite je. Za podpory ruského delostrelectva? Samozrejme. Rusi dodali Sýrii diela a sýrska  armáda ich používa. Ale to neznamená, že tam bojujú aj ruské vojska. Sú tam inštruktori, technici, ktorí učia sýrskych vojakov narábať s ruskou ťažkou technikou. Ale to je všetko. Môžu mu veriť alebo nemusia, ale aj samotný ruský prezident povedal, že žiadne ruské vojská v Sýrii nie sú. Nevylúčil, že sa to môže stať v budúcnosti, ale podčiarkol, že zatiaľ hovoriť o tom je predčasne. Zdôraznil, že zatiaľ Moskva pomáha Damasku technikou a poradcami.

 

Reklama

Tak potom to všetko ozaj vyzerá ako absurdná vec: nechápem, prečo Američania sú proti tomu, aby Rusi pomáhali sýrskej armáde, ktorá spolu s Američanmi bojuje proti Islamskému štátu. Veď robia rovnakú vec. Prečo by to potom malo byť zlé?

 

Pre Američanov všetko, čo robia Rusi, je zlé! Američania privítali to, že do Jemenu vošli vojska Saudskej Arábie a na franforce roztrhali hlavné mesto krajiny. Je to dobre! Washington potešilo zapojenie sa Turecka do vojenských akcií, aj keď Turci iba bombardujú pozície kurdských rebelov. Je to fajn. Francúzsko a Veľká Británia v októbri oznámia, kedy a akým spôsobom sa zapoja do bojov v Sýrii. Je to krása! Ale podľa Američanov Rusi sa do toho montovať nesmú. Kto im to dovolí?!.. Aj keď islamisti už pomaly smerujú ku hraniciam južných štátov bývalého ZSSR – spojencov Ruska a vlastne už aj k ruským hraniciam. Ale podľa Washingtonu, to nie je dôvod, aby Rusi bránili svoje a územie a svojich partnerov.

 

Niečo mi ozaj nesedí. Američania a spojenci nemajú dostatok síl, aby porazili Islamský štát? Zatiaľ nedosiahli žiadne úspechy. Ak nemajú na to sily, tak prečo sa bránia, ak im niekto môže pomôcť poraziť islamistov? To mi fakt nedochádza…

Reklama

 

A načo? Myslíš si, že Američania vyvolali vojny a nepokoje v rade arabských štátov, aby tam rýchlo nastolili mier? Všade, kde otvorili Pandorinu skrinku, vojna pokračuje dodnes: Irak, Sýria, Líbya, Afganistan a pod. V ostatných rokov v Sýrii zabili vyše 200 tisíc ľudí a 4 milióny civilistov utieklo z krajiny – každý šiesty! Čo si myslíš, prečo z Blízkeho Východu utekajú ľudia? Pretože tam zúri vojna. A kto ju rozpútal? A teraz tam prídu nejakí Rusi a skoncujú s vojnou? Tak to teda nie! Kto im to dovolí? Niektorí páni majú s Blízkym Východom iné plány. Vojna musí pokračovať večne – inak si nebudú môcť „zarábať“.

 

Samozrejme, je to strašne nepríjemné – tá vojna… A teraz máme problémy aj my – stovky tisíc imigrantov utekajú do Európy. Je to skutočná pohroma!

 

No a páni za veľkou kalužou pomaly obvinia Rusov, že zapríčinili podobný stav. Preto je tá hystéria ohľadom prítomnosti ruských vojsk na Blízkom Východe. Lenže tí Rusi tam ešte nie sú, ale vojna tam zúri už roky a utečenci utekajú už dávno. Trápi to Američanov?

 

Reklama

Prečo si proti nim taký nabrúsený? Robia svoju politiku. Možno niečomu nerozumieme a možno to nerobia až tak zle, ako si myslíš. Vieš, nie každý pochopí vysokú politiku. Sú tam aj veci, ktoré od nás starostlivo ukrývajú a nemôžeme si všetko správne posúdiť.

 

A ani nemusíme – je to vec politikov. Ale tie základné veci, ktoré sú na povrchu – tak to zvládneme. Chudáci Rusi: chcú pomôcť a ich kopú kde sa len dá. A ak predsa pomôžu, aj tak im nik nepoďakuje – to si píš. Pomaly niektorí západní politici budú brať Rusov presne tak, ako ich úlohu v Druhej svetovej vojne – že vraj boli takým istým zlom ako Hitler. To sú pohnuté časy. Všímam si, že tak, ako Američanom prekážala spolupráca so Sovietskym zväzom počas druhej svetovej vojny, prekáža im aj v súčasnosti spolupráca s Ruskom v boji proti Islamskému štátu v Sýrii. A tiež Moskva pre Američanov je horším zlom, ako Asad a všetci islamskí a teroristickí vodcovia dokopy. Pane Bože, prečo si nedal ľuďom rozum?..

 

Je to smutné, že sa veľmoci nevedia dohodnúť. Možno by ten svet bol iný, lepší.

 

Určite by bol. Ale potom by politici mali hovoriť pravdu a konať spravodlivo. Tak na to ešte počkáme. Len aby sme tu o niekoľko rokov nemali nič podobné. Dnes do Európy prichádzajú státisíce nešťastných utečencov, ale zajtra to môžu byť islamistickí bojovníci a potom tú budeme mať celoeurópsku Sýriu. Chlapcom sa niečo nebude páčiť na našom spôsobe života, mnohí z nich nebudú mať prácu alebo budú mať podradné zamestnanie, zaúradujú islamskí propagandisti – a dnešní utečenci sa chopia zbrane. A  Európa bude zasa v plameňoch a za veľkou kalužou sa budú iba posmievať. Ak sa nespamätáme… Radšej na to nechcem ani pomyslieť. Veď stále hovorím: „Pane Bože, daj už konečne rozum našim politikom…“

Reklama

 

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali