PAHREBA. Prečo Turci zostrelili ruské lietadlo?

PAHREBA. Prečo Turci zostrelili ruské lietadlo?

Bratislava 29. novembra 2015 (HSP/Foto:Facebook)

 

Politici, analytici a médiá sa po celom svete predbiehajú v predpovediach, ako sa zmení situácia vo svete po tom, čo Turci zostrelili v Sýrii ruský Su-24. Vznikne konflikt medzi Tureckom a Ruskom alebo medzi NATO a Ruskom a čo s bojom proti terorizmu?

Zdroj: RIA Novosti
Zdroj: RIA Novosti

 

Reklama

Ahoj, Jožo. Asi sa teba ani nemusím pýtať, ktorá téma je dnes najhorúcejšia…

A asi ti ani nemusím prezrádzať, ktorá. Je to jasné. Turci zostrelili v Sýrii ruský Su-24 a mimoriadne zamotali situáciu – vo všetkom: vzťahy Rusko – Turecko sú na bode mrazu, NATO nevie, ako na to má reagovať, Rusi pripravujú tvrdú odvetu – samozrejme, zatiaľ nebude to vojenská odveta, ale ak Turci budú pokračovať vo svojich bláznovstvách – neviem-neviem… Rusi dotiahli do Sýrie šikovnú „mucholapku“ na lietadlá a ak ich Turci vyprovokujú, tak môžu im vrátiť požičané… Kto by sa potom čudoval… No a viacerí už pochopili, že Rusi nežartujú: hneď v Sýrii prestali lietať turecké a americké lietadla – pre každý prípad…

Reklama

Stále nie som presvedčený, či Turci konali adekvátne. Porušenie hranice je to dosť závažná záležitosť, ale museli to riešiť takto? Nemohli to zariadiť inak?

Nuž, na rozdiel od teba presne viem, že konali, jemne povedané, nesprávne. Nebudem tvrdiť, či ruské lietadlo sa dostalo na turecké územie alebo nie. To presne neviem. V tomto prípade je to akurát najmenej podstatné. Rusi tvrdia, že turecké hranice neprekročilo. Ale keby aj – Turci mali… nie – museli konať inak. Existujú presné medzinárodné pravidlá, ako v takýchto prípadoch má postupovať domáce letectvo, protivzdušná obrana, veliteľstvo armády a samotná vláda. Turci porušili všetky medzinárodné pravidla – všetky, ktoré len existujú.

Turci stále opakujú, že Rusov varovali, že sa približujú ku hranici.

A keby aj. Všeličo sa stáva. Možno zlyhalo spojenie, možno im Rusi nerozumeli, mohol zlyhať systém riadenia lietadla – hocičo. Na to sú tie medzinárodné pravidla, ktoré mimoriadne presne definujú, ako v podobných prípadoch musí postupovať „domáca“ strana. Existujú desiatky spôsobov, ako domáci mohli nadviazať kontakt s cudzím lietadlom a vysvetliť mu, že sa dostalo na cudzie územie. Keď už všetky možnosti budú pase, domáca stíhačka môže sa ukázať pred votrelcom, mávať krídlami, zahájiť varovnú paľbu z guľometu alebo vypustiť raketu – je viac spôsobov, ako mohli upozorniť na porušovanie hranice. Mohli pritlačiť cudzinca k zemi, donútiť ho pristať a pod. Opakujem, je mnoho spôsobov. Turci nevyužili ani jeden z nich. Zakradli sa ako vrah z nožom od chrbta a zaútočili. Úmysel bol jasný – za každú cenu chceli zostreliť ruské lietadlo. Normálne vybudovali pascu a striehli z „úkrytu“… Nepamätám si ani jeden podobný prípad v ostatných rokoch.

Nie som odborník v tejto oblasti. Ale asi Turci nemali celkom pravdu. Svedčí o tom reakcia ich najväčších kamarátov – USA, Anglicka, Nemecka a pod. Neponáhľajú sa obhajovať Turkov. Asi ozaj tam niečo nesedí… Prekvapila ma reakcia Turecka hneď po tomto incidente. Hneď požiadali o zvolanie porady NATO. Hľadali podporu – aby ich niekto chránil. Logicky by to mali urobiť Rusi: predsa bolo zostrelené ich lietadlo, oni museli požiadať o poradu, posťažovať sa a požiadať, aby vinník bol potrestaný.

Reklama

Ale všetko bolo práve naopak. Turci vedeli, že spáchali zločin a hneď sa chceli skryť za chrbtom mocného partnera. Obávali sa ruskej odvety. Hneď utekali plakať a prosíkať, aby ich ochránili. Chovali sa ako hnusné malé decko, ktoré rozbilo vázu a tuší, že dostane zaucho.  Lenže to, čo spáchali, to nie sú už detské somariny… Najväčšie tureckí kamaráti – USA a spol. uznávajú, že keď ruské lietadlo aj zablúdilo na turecké územie, tak bolo tam najviac nešťastných 17 sekúnd. A za to ho mali zrúbať?..  Bola by to trochu iná situácia – ale, podčiarkujem, iba trochu iná – keby to bola nejaká taká rovná hranica, akú máme napríklad s Maďarskom. Keď s tej alebo druhej strany niekto prekročí hranicu – tak len asi hluchý alebo slepý. Ale v tej časti turecko-sýrskej hranice to vyzerá ako vrchol ľadovca. Aj keby ruské lietadlo zachytilo vrchol tohto ľadovca – zjavne nešlo do vnútrozemia, preletelo okolo a odchádzalo preč. V žiadnom prípade nesmerovalo do vnútrozemia – bolo to očividné. Ale Turci striehli a čakali na príležitosť – bola to zjavne naplánovaná akcia. Je to jasné.

Ale prečo? Vyzeralo, že Turci a Rusi sú kamaráti, idú stavať spoločný plynovod, majú množstvo projektov, všetko bolo v poriadku. Nerozumiem – prečo to urobili?   

No a toto je ten druhý vrchol ľadovca. Tieto všetky ekonomické veci sú na povrchu, na vrchole ľadovca, ale málo kto si všíma, čo je tam dole… Rusi podporujú Asada, Turci ho nenávidia, Rusi sa kamarátia s Kurdmi, Turci s nimi bojujú už desaťročia, Rusi bojujú proti „umiernenej opozícii“ v Sýrii, ale to sú najlepší priatelia Turecka. Turkom sa zjavne nepáčilo, keď sa Rusi zamontovali do vojny v Sýrii, dlhšie to znášali s obrovskou nevoľou, čušali a  škrípali zubami, ale už nevydržali… Predsa, nazvi to ako chceš, ale súčasné vedenie Turecka je islamistické a s Islamským štátom a inými „milými skupinkami“ ho spája obrovské množstvo pevných nití. A Rusi hodili palicu do mraveniska… To je iba prvá príčina.

Tiež si myslím, že je to oveľa zložitejšie a komplikovanejšie a sú za tým viaceré príčiny. Niečo som počul, že vraj Turci obchodujú s ropou Islamského štátu. 

Jasné. A nie „vraj obchodujú“, ale určite obchodujú. A nielen nejakí tam Turci, ale najväčším hráčom je synček samotného prezidenta Erdogana. A Rusi mu pokazili všetky kšefty. No nenaštve to človeka? A preto Erdogan už nekoná ako politik, ale ako obyčajný zlodejský kšeftár. Čomu by si sa potom čudoval? Rusi bombardujú ropné polia Islamského štátu a kazia synčekovi prezidenta všetky jeho kšefty. Za to sa zabíja… Taká malá otázka: v ktorom momente bolo zostrelené ruské lietadlo? No predsa sa vracalo z bombardovania karavány nákladných áut, ktoré prepravovali ropu Islamského štátu do Turecka. Ničilo podnik prezidenta Erdogana! A turecký prezident by rád zabil každého, kto mu likviduje kšefty.

Reklama

Prečo potom Turci neprotestovali, keď Spojené štáty a celá západná koalícia už vyše roka bombardujú Sýriu? Rusi sa iba pred mesiacom zamontovali do diania v Sýrii.

V tom je celý fígeľ. Američania a spol. už rok bombardujú Sýriu. Ale – koho konkrétne? Sýrsku vládnu armádu, Asada a tak propagačne aj Islamský štát. Ale ani jedno ropné pole, ktoré sa nachádza v rukách islamistov, nezlikvidovali a v žiadnom prípade neprekážali ilegálnym dodávkam ropy do Turecka. Pozor! Je tu ešte jedna zaujímavosť. Rusi iba prednedávnom začali prekážať ropnému priemyslu klanu Erdoganovcov. Ale ako prví to urobili Francúzi. A čo sa stalo? Hneď boli teroristické útoky v Paríži. Aká náhoda!!..

Myslíš si, že hlavnou príčinou útokov v Paríži boli práve tie ropné kšefty v Sýrii?

Rozmýšľaj! Čím sa potom Francúzsko najviac previnilo pred islamistami, keď začali práve Francúzskom? Nezačali Spojenými štátmi, Anglickom či Nemeckom. Prečo? Ropa to sú peniaze, peniaze to sú zbrane a takto môžeme pokračovať. Francúzi ohrozili toto „podnikanie“ a hneď na to veľmi tvrdo doplatili. Ako druhí ropné kšefty spoločnému podniku Erdogan – Islamský štát  začali kaziť Rusi. Moskva však bezpečnosť má trochu na inej úrovni, v Rusku majú väčšie skúsenosti a zatiaľ žiadne teroristické útoky na svojom území nepripustili. Netvrdím, že sa to nestane – islamisti sa neprestanú snažiť podkúriť aj Rusom. Tak Erdogan si počkal na dôvod a zaútočil – aby ukázal Rusom, že sa nemajú montovať do jeho kšeftov. Presviedčať armádu, aby zaútočila, nebolo treba. Samozrejme, dôvod pre armádu Erdogan musel uviesť iný… V Turecku viacerým sa nepáči, že Rusko podporuje Asada a Kurdov – takže Rusko je nepriateľ! Niet o čom diskutovať. A preto turecké F-16 zrúbali ruský Su-24. Aspoň vieme, prečo sa to stalo.

No vidíš! A všetci tu chvália ruskú armádu, letectvo – a Turci zrúbali ruskú stíhačku! Tak potom možno Rusi nie sú celkom dobrí, keď ich zostreľujú Turci?

Ježiš, ty si expert! Ak chceš byť objektívny, porovnávaj porovnateľné veci. Ani na chvíľu nepochybujem, že keby to bola bitka rovnocenných súperov, Rusi rozprášia Turkov ako kŕdeľ sliepok. Ale v tomto prípade… Turecká, teda americká F-16 je to celkom moderná stíhačka. Američania ju síce začali využívať v r. 1979 – teda iba o 5 rokov neskôr, ako Rusi svoj Su-24, ale americký stroj prežil viac modernizácií – v tom čase, čo Rusi radšej vyrábali úplne nové stroje a starý Su-24 sa príliš nezmenil. Ale ani to nie je to najpodstatnejšie. F-16 je stíhačka určená pre vzdušný boj. Ale Su-24 je to frontový bombardér, má úplne iné úlohy a nie je vhodný pre boj v oblakoch. Má úplne iné taktické a technické parametre. Pozor! Ale dokonca ani toto nie je to najpodstatnejšie. Turci, ako profesionálni zabijaci, sa zakradli potichu a zákerne zaútočili zozadu. Rusi v žiadnom prípade neočakávali útok smerom od tureckej hranice. Popritom išli vo dvojici a jeden nemotorný bombardér Su-24 sa predsa stihol vyhnúť rakete z tureckej F-16. Druhý to nestihol… Turci zaútočili ako sa patrí na pravých islamistov –  zákerne, zozadu… Nuž, horšiu špinavosť v tejto situácii si ani nevedeli vymyslieť…

Máš pravdu. Situácia je patová. Utečenci, islamisti, teroristi, útoky v Paríži… A navyše aj toto… Prelistoval som si viaceré média a je to takmer isté: Turci nestihli vystreliť na Su-24 vtedy, keď tých nešťastných 17 sekúnd bol na ich území – ak, samozrejme, bol… Určite ho zrúbali na sýrskom území. A na 99 percent je jasné, že aj Turci vtedy už boli na sýrskom území, pretože strieľali zblízka. Už boli mimo svojho územia. Je to tak?

Presne tak. A teraz sme zasa ocitli pri obľúbených západných dvojitých metroch a trojitých štandardoch. To, čo môže Západ, NATO a spojenci, iní si nemôžu dovoliť – ani z polovice. Turci boli nahnevaní, že MOŽNO ruský SU-24 na 17 sekúnd zablúdil na ich územie, keď išiel okolo a smeroval preč. To je kriminál! Ale Turci si môžu pokojne priletieť na územie cudzieho štátu a zostreliť tam cudzie lietadlo. A myslia si, že je to v poriadku. A toto si akosi nevšímajú vo svete – ani politici, ani analytici, ani média. Fakt, nemám slov, iba bodky…

Čítal som komentáre viacerých odborníkov – anglických, amerických, nemeckých. Väčšina prízvukuje, že aj keby išlo o chybu ruského pilota – predsa za také niečo lietadla nezostreľujú. Domnievajú sa, že zo strany Turecka to bola naplánovaná akcia a provokácia. Zasmial by som sa, keby to nebolo také smutné: Gréci uviedli, že turecké vojenské letectvo v priebehu roka viac ako 200 krát porušilo hranicu s Gréckom a že, ak by Gréci konali tak, ako Turci, tí istí Turci by dnes už nemali ani jedno lietadlo… Nuž, len aby sa Rusi nerozhodli podobným spôsobom pomstiť Turkom…

Nečudoval by som sa. A vieš. V tomto prípade by sa mi ťažko hovorilo o pomste. Prečo pomsta? Nazval by som to odvetným úderom – nie za účelom pomsty, ale preto, aby sa Turci spamätali, pochopili, že za podobné zločiny budú potrestaní a aby podobný čin už nikdy nezopakovali. Bohužiaľ, niektorí civilizovaní občania sa nespamätajú a nereagujú na rozumné argumenty, ale svoje správanie zmenia až vtedy, keď dostanú po papuli… Samozrejme, nechcem, aby k tomu došlo. Dúfam, Rusi nájdu aj mierumilovnejšie spôsoby, ako uzemniť Turkov. Tretiu svetovú vojnu nepotrebujeme. Ale občas sa oplatí poklepkať debilovi po hlave – aby sa mu mozgy vrátili do tej správnej polohy…

Reklama

No, nebuď taký, ako tí Turci. Tvrdili, že nevedeli, že je to ruské lietadlo…

Aha, a čo lietajú na Trabantoch?  Hneď sú hluchí a slepí? Som zvedavý, či by takto naslepo  zrúbali aj nejaké to americké, francúzske či kanadské lietadielko. Hádam by si partnerov z NATO rozoznali… Nuž, hneď sa to zistí, kto je kamarát iba na slovách. Uvidíme, čo bude nasledovať. Mám zimomriavky, keď počúvam, že niektorí by radi videli Turecko v Európskej únii. Akurát už iba to nám chýba. Síce… Ak to tak pôjde s tými utečencami, Európska únia sa rozpadne skôr, ako sem pustia Turkov. To sú časy! Aké ešte prekvapenia nás čakajú?…

Eugen Rusnák

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali