PAHREBA. Prečo sa vytvorila široká protitrumpová opozícia v USA a vo svete a akú úlohu má v tejto hre americký prezident

PAHREBA. Prečo sa vytvorila široká protitrumpová opozícia v USA a vo svete a akú úlohu má v tejto hre americký prezident

Bratislava 8. januára 2017 (HSP/Foto: Facebook)

 

Je jasné, že experiment s prvým nebielym prezidentom USA zjavne skrachoval. Obama už nič nerieši, odchádza s hlučnými škandálmi snažiac sa podložiť čo najviac mín pre svojho nástupcu. Proti Trumpovi sa zbrojí široká opozícia doma a vo svete…

asande-a-spol

Reklama

Nazdar, Jožo. Čo to čítaš? Rozhovor zakladateľa WikiLeaksu Juliana Assangeho na  ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne? Povedal niečo nové a zaujímavé?

To si píš. Zakladateľ serveru „uniknutých informácií“, samozrejme, zasa porozprával pozoruhodné veci. Niečo zasa „uniklo“… Venoval sa americkým prezidentským voľbám a údajným hakerským útokom Ruska. Povedal 3 zaujímavé veci. Po prvé. Nemyslí si, že im zverejnené údaje o mailoch Clintonovej a demokratickej strany prezradilo práve Rusko. Myslí si, že „únik informácií“ bol inde. Po druhé. Tvrdí, že všetky údaje sú pravdivé a Clintonová neprehrala preto, že tieto informácie zverejnili, ale preto, že ona sama a jej spojenci skutočne hovorili a písali to, čo bolo zverejnené. A tým sama seba poškodila. A po tretie, súčasná „vlna“ ohľadom potenciálnej „ruskej stopy“ je iba snaha delegitimovať Trumpa, donútiť ho robiť iba to, čo chce americká elita – donútiť ho podrobiť sa jej, ako sa jej podrobil Obama.

Reklama

Tak potom nepovedal nič nové. Jej to aj tak jasné. Smiešnym výhovorkám, že zverejnením nejakých „tajných informácií“ o Clintonovej Rusi ovplyvnili výsledky amerických volieb môže uveriť iba školák a nie seriózny mysliaci človek. Ale čo by sme chceli? Aj americká, aj európska propaganda sa prevažne orientuje na debilov – elita si stále myslí, že bežní smrteľníci sú kreténi, musia veriť každej somarine, ktorú im naservírujú, a musia bezpodmienečne poslúchať a šliapať tam, kam ukáže elita. Skrátka potrebujú stádo. A keď niekto nechce byť baranom alebo ovcou, chcú ho zlikvidovať.

Možno si to trochu prehnal, ale v podstate máš pravdu. Pozri sa, ako sa to priostrilo v Spojených štátoch. Trump nevyhovuje demokratickej elite a značnej časti republikánskej elity a hneď proti nemu vyliezla zo zákopov zjednotená opozícia! Sleduješ to? Čítal som takzvané „prieskumy verejnej mienky“: Američanom sa snažia napchať do hláv kaleráby a presvedčujú ich, že viac ako polovica obyvateľstva USA nedôveruje novému prezidentovi.

Čuduješ sa? Ako najlepšie zdiskreditovať politika? Presvedčiť masy, že mu ľudia nedôverujú, že je neschopný, že nedokáže dobre riadiť štát a pod. Akurát je tu otázka: čo je prednejšie pre túto novú opozíciu – prekaziť Trumpovi v budovaní dobrých vzťahov s Ruskom alebo nedovoliť mu realizovať  jeho program ekonomických, politických, sociálnych, ekologických a iných reforiem. A preto ako dôkaz jeho „neschopnosti a nepatriotičnosti“ využívajú údajných ruských hakerov a iné somariny.

Ale veď ani Rusi nie sú somári, určite bezvýhradne neveria tomu, že Trump je „proruský“ prezident. Čítal som veľa komentárov v ruských médiách a na sociálnych sieťach, ale nikde som nenašiel názor, že Trump je bezpochyby lepší pre Rusko ako Clintonová. Väčšina to spája s tým, že je to síce väčšia šanca pre Rusko a možnosť vybudovať lepšie vzťahy s USA, ale všetci zároveň dodávajú, že je to iba šanca, ale nie je istota, že tak dobre to aj dopadne.

Samozrejme, všetci vedia, že predvolebné sľuby politikov sa odlišujú od ich konania, keď sa dostanú do funkcie. Preto aj Trump neskôr môže byť pre Rusov horší ako Obama. Všetci hovoria o šanci, ale to neznamená, že Trump je nejaký „rusofil“…   

Reklama

Pamätám si komentár v jedných ruských novinách akurát tesne pred začiatkom amerických volieb. Autor článku prekvapivo tvrdil, že Clintonová by bola „vhodnejším pre Rusko americkým prezidentom“. Argumentoval to tým, že by pokračovala v Obamovej politike a ešte viac by oslabila USA a potom Rusku by bolo ľahšie rokovať s Amerikou a diktovať svoje podmienky. Novinár to argumentoval tým, že s Trumpom sa Moskva musí dohodnúť už teraz, keď sú Spojené štáty ešte v celkom dobrej kondícii. Takže tie rokovania budú ťažšie…

Potom to znamená, že súčasná protitrumpova opozícia doma, v Spojených štátoch, môže skôr poškodiť záujmy samotných USA, ako im pomôcť? Je to celkom možné.

Samozrejme, je to všetko oveľa zložitejšie, ale mám taký dojem, že Američania sami seba tlačia na okraj priepasti a stále si myslia, že hádkami a silou dá sa vyriešiť všetko. Inak sa správať nenaučili. Vlastne čo by sme chceli od krajiny, ktorá historicky vznikla na základe „pravdy kolta a doláru“ – iné „náboženstva“ väčšina Američanov neuznáva a ani nepozná.

Stále nechápem, prečo značná časť americkej elity sa tak obáva Trumpa. Hádam si ozaj nemyslia, že sa bude správať ako „proruský agent“? Je to predsa americký prezident, nacionalista, ktorý prisľúbil, že urobí Ameriku silnejšiu. Iba naivné decko si môže myslieť, že radikálne zmení americkú vnútornú a dupľom zahraničnú politiku. Kozmetické zmeny nič neriešia – dupľom vo vzťahoch s Ruskom. Tak potom, čoho sa obáva tá nešťastná opozícia – ako v USA, tak aj v Európe?

To neviem. Tiež si myslím, že v každom prípade žiadne veľké zmeny v politike USA nenastanú a potom tento hluk a smrad beriem iba ako vnútrostranícky, vnútroštátny boj v samotných Spojených štátoch a údajní ruskí hakeri, Putin a iné nezmysly je to iba zámienka, ako bojovať proti Trumpovi a obmedziť jeho moc v USA. Nič iné mi nevychádza…

Reklama

Samozrejme, je tu jedna maličkosť. Trump je predsa obchodník a rád uzatvára zmluvy, obchodné dohody, uskutočňuje transakcie. Stále sa vyhráža „obchodnou zmluvou“ s Ruskom. Je tu síce „menšie nebezpečenstvo“, že to hovorí úprimne a že z toho niečo bude. Ale zasa – nebude to nič prevratné. Možno sa dohodne s Putinom na menších kompromisoch – napríklad, o Kryme, Ukrajine, Sýrii, EÚ, Pobaltsku a pod., ale určite to nebudú nejaké prevratné zmeny, ale iba kozmetické úpravy, absolútne nevinné.

Lenže preto americké a európske elity hysterizujú, lebo nechcú žiadne – ani kozmetické zmeny vo vzťahoch s Ruskom. Potrebujú mať nepriateľa, „agresora“, zloducha a pod. Ako inak potom môžu hrabať obrovské financie, zamietať kauzy pod koberec, kradnúť a klamať? Nie je „agresor“ – nie je zámienka, výhovorka. Niet sa na koho zhodiť všetky hriechy, chyby a nedostatky. Prečo je zle? Pretože škodí nepriateľ, agresor. A keď ten nepriateľ pominie? Na povrch vyplávajú vlastné chyby, nedostatky, zločiny a krádeže. Verejnosť svoju pozornosť „prepne“ na domácich politikov, elitu, „rušňovodičov“ a zbadá, koľko chýb a zločinov robia.

Je to tak a preto americké a európske elity potrebujú nepriateľa a agresora. Chudáčik Trump ani nechápe, prečo ho bijú a prečo mu nadávajú – je iba kolieskom v tomto obrovskom mlyne, ktorý melie históriu, všetky udalosti a vlastne tvorí dejiny.    

Jaj, už sa teším, koľko hluku a smradu bude v Európe pred a po voľbách v Nemecku, Francúzsku a Holandsku v tomto roku! Trumpovi sa to ani nesnívalo… A zasa vytiahnu „ruských hakerov“, putinových špiónov, kremeľský vplyv a iné somariny. Prečo sú naše elity a média také primitívne, že nevedia vymyslieť nič iné – zaujímavejšie? Už nás tie staré kraviny nudia a chceli by sme si vypočuť aj nové „rozprávky“, ale radšej pravdu – avšak tú sa od našich elít a mainstreamu nedočkáme. Chudáčik Trump ani nevie, že musí vydržať v tejto „rozprávke“ tisíc a jednu noc a dokonca aj trochu dlhšie. Tak na jeho zdravie!..

 

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali