PAHREBA. Prasa do parlamentu, alebo na zasadnutia NR SR poslankyne nesmú chodiť hore bez a poslanci dole bez

PAHREBA. Prasa do parlamentu, alebo na zasadnutia NR SR poslankyne nesmú chodiť hore bez a poslanci dole bez

Bratislava 10. júla 2016 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Máme tu veselo! Premiéra „grilujú“ v Bruseli, doma odvolávajú ministra vnútra a zasa  premiéra, učitelia prázdniny začali veľkou demonštráciou, v parlamente poslanci pobehujú v tričkách a každý kto chce otvára a ruší schôdze – paráda!…

Na snímke predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič rozkladá transparent s nápisom Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne pred rečníckym pultom v rokovacej sále parlamentu. Na transparente vpravo je podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák a vľavo podnikateľ Ladislav Bašternák
Na snímke predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič rozkladá transparent s nápisom Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne pred rečníckym pultom v rokovacej sále parlamentu. Na transparente vpravo je podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák a vľavo podnikateľ Ladislav Bašternák

Ahoj, Jožo, už sme slávni! Slovensko je predsedníckou krajinou EÚ. Teraz sme stredobodom pozornosti celého svetu a všetci nás poznajú.

Reklama

Ozaj? Z akého dôvodu? Pretože sme nejakou predsedníckou krajinou? Tak to si na veľkom omyle. Nepozná nás nik, nie je to pre nás žiadna reklama – je to bežná rutina.

 

Reklama

Čo to hovoríš? Je to veľká česť a propagácia štátu! Riadime Európsku úniu!

No tak to si poriadne prehnal. Je to ako s riadením firmy: je majiteľ a je konateľ. Konateľ síce má nejaké možnosti, ale všetko riadi predsa majiteľ. A s riadením EÚ je to ako s pochybným podnikom: nasadia nejakého „bieleho koňa“, ale všetko aj tak riadi skutočný majiteľ. A ten sedí v Bruseli, Berlíne, Paríži, tak trochu v Poľsku, ale v žiadnom prípade v Bratislave.

 

Ty si taký pesimista! Aspoň sme sa zviditeľnili. Predsa sme predsedníckou krajinou EÚ.

No a? Ako sme sa zviditeľnili? Kto o tom vie, kto si to všimne? To, že nám udelili nejakú fiktívnu rotačnú funkciu? No a čo? Napríklad, vieš, kto bude predsedať po nás?

Reklama

 

Neviem. No a čo? Veď to ešte len bude. A my už predsedáme a všetci to vedia.

Áno? Kto všetci? Kto vie, že predsedáme? Kto vedel, že predsedala iná krajina? Iba zopár zúfalcov to vedia – ti ktorí tento cirkus zorganizovali. Ale ostatní o tom nevedia. Dobre, vieš, kto predsedal pred nami? Vieš, kto predsedal pred rokom? Vieš, kto predsedal ako prvý?

 

Neviem. No a čo? Nie som taký múdry. Ale iní to vedia. Všetko iba kritizuješ.

Reklama

Prečo všetko? Kritizujem iba somariny. A to predsedníctvo je to somarina – čistá formalita. Je to čisto čestná formálna funkcia: sadneš si do prezídia, nalejú ti minerálku, môžeš niečo k veci povedať, ale podnik riadia iní ľudia. To je to predsedníctvo: čestná rotačná fiktívna funkcia…

 

Ty len všetko zhadzuješ. Presne ako ten náš predseda parlamentu: nepáčili sa mu rozpísané tričká, tak zrušil schôdzu parlamentu. To je teda demokracia!

Dobre to urobil. Stále mnohí z nás nevidia rozdiel medzi slobodou a bordelom, medzi  demokraciou a fraškou. A to, že v utorok Danko zrušil schôdzu – bolo to v poriadku: parlament nebol uznášaniaschopný. Pred schôdzou v sále bolo iba 56 poslancov, po hodinovom prerušení 66, ale potrebné minimum je 76. Opozícia chcela odvolávať premiéra a ministra vnútra, ale niektorí opozičníci neprišli – nedalo sa hlasovať. Danko to zrušil.

 

A neurobil to po prvý raz. Vždy si nájde dôvod. Raz mu chýbajú poslanci, inokedy sa mu nepáči ich oblečenie. Ešte 30. júna chceli odvolávať Kaliňáka . Predseda parlamentu schôdzu však prerušil po tom, čo Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom “Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne”.

No veď to by už neboli rokovania parlamentu, ale cirkus. Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč. Spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Mal pravdu: nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil. Čo sa čuduješ? Máme parlament alebo schôdzu brigády traktoristov?

 

Lenže aj na druhý deň po rokovaní poslaneckého grémia Danko vyhlásil, že schôdza musela byť prerušená, lebo v rokovacej sále parlamentu akože hrozil fyzický konflikt. Opozícia to poprela a poslankyňa SaS Anna Zemanová už podala podnet pre Mandátový a imunitný výbor NR SR na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi parlamentu. Opozičníci sú nahnevaní, že Danko schôdzu prerušil svojvoľne. 

A mal pravdu. Danko chce zakázať grafické „pomôcky“ v parlamente. Kde si videl podobné somariny – v ktorom parlamente? Dokonca ani tam, kde sa poslanci občas pobijú, – žiadne plagáty a „ohováračské“ tričká nenosia. Jednoducho to nepatrí do parlamentu. Tak ako nie je to zvykom chodiť v roztrhaných šortkách a minisukniach do divadla. Existuje štábna kultúra!

Reklama

 

No a viacerí takto do divadla chodia. Čo chceš? Je to moderná doba, časy sú iné. Čo sa nenosilo pred rokmi, je dnes bežné. Predtým návšteva divadla bola sviatok a dnes je to rutina. Pred rokmi zasadnutie parlamentu malo štábnu kultúru, v súčasnosti je to šaškáreň. Tak čo sa čuduješ, že poslanci chodia s transparentmi a v tričkách?

No a prečo sa potom čuduješ, že predseda parlamentu sa pokúsil aspoň trochu vrátiť do parlamentu príslušnú úroveň? Tak nech tam poslankyne chodia hore bez, ako na pláži vo Francúzsku, a poslanci aj dole bez – ako na nudistickej pláži? Každá hra má svoje pravidla, svoje mantinely: odtiaľ – potiaľ. Veď také somariny nerobia ani na schôdzi obecného zastupiteľstva! A to prostredníctvom televízie celý svet vidí, akých máme poslancov! Toto je pekná reklama – a je to oveľa účinnejšia reklama, ako to, že sme predsedníckou krajinou EÚ.

 

Nuž,  ale opozícia tvrdí, že vládna koalícia porušuje Ústavu SR a práva poslancov a bráni poslancom v slobodnom výkone ich mandátu. Viacerí opozičníci vyhlásili, že Danko je hanbou slovenského parlamentarizmu. A náš slávny buditeľ z čias nežnej revolúcie a Matovičov poslanec Ján Budaj vyhlásil, že Danko otvoril Pandorinu skrinku totalitarizmu. Vyzval Bugára a ďalších, ktorí si pamätajú cestu parlamentu a cestu k demokracii, aby zastavili „bláznivosti“ predsedu parlamentu.

Reklama

Nuž, navyše mal zazvoniť zasa kľúčmi… Podľa mňa je to trápne, keď politický dôchodca sa snaží ukázať, že tu ešte niečo znamená. Mamuty už vymreli – musí si to uvedomiť. Ale  Dankovi sa to myslí ešte celkom dobre. Páčila sa mi táto jeho pasáž: „Možno sa občas zakokcem, možno poviem v tomtom, ale vždy budem chcieť vniesť kultúru do parlamentu. Nepýtajte sa ma, čo tu bolo, ale čo tu bude. Keď budem raz z tejto funkcie odchádzať, nikto nebude mať v sále tričko, nebude poslankyňa jesť horalku a nebudú tu transparenty a urážky.“ A podľa mňa, má pravdu: v parlamente poslanci by sa mali správať, ako slušní a inteligentní ľudia a nie ako opilci v krčme. Mali by byť príkladom pre ostatných ľudí. A Matovič to je akurát „ten“ príklad. Nebudem sa čudovať, keď zajtra dovedie prasa do parlamentu, aby názorne ukázal, čo si myslí o vláde. Buď máme parlament alebo robíme politické šou.

 

Ale áno, postrehol som si, čo hovoril Danko: „Národná rada nesmie robiť to, čo robí ulica. Boli tu regulárne voľby, ktoré nikto nezrušil. Parlament má byť chrám, nie teátro.“ A potom dal procedurálny návrh, aby bola schôdza prerušená až do septembra. Teda opozícia musí počkať s odvolávaním premiéra a ministra vnútra. Samozrejme, opozičníci začali svorne skandovať „Hanba, hanba“ a búchali do stolov. A zasa mali sme v parlamente cirkus. Dobre, Matovič je takpovediac šouman, ale nemyslíš si, že aj koalícia má svoj podiel na tomto cirkuse? Na víne sú vždy asi obidve strany…

Samozrejme, otázka je iba v tom, kto je viac a kto menej na víne. Ale to teraz rozoberať nebudeme – je to na dlhšiu debatu. Koaličníci rozohrali inteligentný biliard: opozícia chcela odvolávať premiéra a Kaliňáka – tak mali sa dostaviť všetci opozičníci, aby schôdza bola uznášaniaschopná. Neprišli – tak koaličníci im, pochopiteľne, službu robiť nechceli. Je to politika. Ale plagáty a tričká so „špecifickými“ nápismi do parlamentu nepatria. Keď sa robí míting na ulici – čert to ber. Ale keď do parlamentu príde jeden poslanec a má na sebe tričko, na ktorom je vyobrazené meno iného poslanca a nápis, ktorý „okakáva“ toho poslanca alebo ministra, premiéra či prezidenta – tak toto už nie je parlamentné prostredie, ale bordel a dedinský cirkus. Čo by tak Obama, Hollande, Putin alebo Merkelová prišli do svojho parlamentu v tričkách s „okakávajúcimi“ nápismi na margo svojich konkurentov? Čo sa smeješ? Nevieme si to predstaviť? No vidíš. Ale na Slovensku je všetko možné…

 

Reklama

No dobre, ale Obama, Hollande, Putin  alebo Merkelová to nie sú obyčajní poslanci.

Fajn. Videl si v americkom, nemeckom, francúzskom či ruskom parlamente, aby poslanci mali také transparenty a tričká? Videl si niečo podobné aspoň v jednom parlamente na svete? Toto je náš slovenský vynález – presne ako padák! Lenže vynález padáku bol užitočný pre celý svet, ale Matovičov vynález sa určite neujme. Naopak, celý svet nás bude považovať za debilov. A ver mi – je to oveľa silnejšia reklama, ako tá, že sme nejakou fiktívnou predsedníckou krajinou nejakej tam fiktívnej únie. Lenže táto „tričková“ reklama je nielen oveľa silnejšia, ale aj škodlivejšia. Len si predstav. Prídeš niekde na dovolenku do Grécka, Turecka, Chorvátska a každý sa ti bude smiať a ukazovať prstom: hľa, prišli Slováci – u nich tam sprostí poslanci nosia debilné tričká a transparenty do parlamentu… Fuj, hanba!..

 

Aj v iných štátoch sa nájdu svoji šoumeni. Vlastne u nás vedia urobiť šou aj z otvorenia parlamentnej schôdze. Každý, kto chce, otvára schôdzu, každý, kto chce, predsedá – to je demokracia! Ako to bolo s tou Nicholsonovou? Otvorila parlamentnú schôdzu napriek tomu, že na to nemala povedenie od predsedu parlamentu. Len tak jediným pohľadom vyhodnotila, že v sále je kvórum. Cez hlasovacie zariadenie nezistila počet prítomných poslancov a či je vôbec parlament uznášaniaschopný. Hrnčár tvrdí, že ju nepoveril vedením schôdze, ale Nicholsonová a dvaja „svedkovia“ tvrdia, že poveril. To znamená, že jednoznačne niekto z nich klame. Čo sa to už deje v našom parlamente!

Veď poznáš ženy! Asi tak strašne chcela viesť tu schôdzu a začať predsa odvolávať premiéra a Kaliňáka, že aj vo vysokom stave tehotenstva sa poponáhľala z dovolenky, aby v parlamente urobila pekný cirkus. Nie, ako človek ju chápem: kedy ešte bude mať takú možnosť viesť parlamentnú schôdzu? O chvíľu pôjde na materskú – bude dlhá pauza. A tak si splnila sen… Niektorí poslanci si myslia, že môžu robiť čo chcú: sadne si do predsedníckeho kresla a bude riadiť schôdzu. Je to parlamentná kultúra štvrtej cenovej skupiny. Fakt, nie som zástancom ani opozície, ani koalície, ale tá opozícia poriadne pritvrdila a „pricirkusila“ práve vtedy, keď sme sa stali predsedníckou krajinou a robí nám peknú reklamu po celom svete.

 

Nuž, nie som prívržencom pána premiéra, ale v tomto prípade súhlasím s tým, čo povedal: „Chcem požiadať slovenskú opozíciu, aby prestala škodiť slovenskému predsedníctvu deštrukciou a šírením nenávisti.“ Samozrejme, ak je pravda, čo hovoríš, že aj tak si naše predsedníctvo nik nevšimne, tak aj tento opozičný cirkus tiež nik vo svete nevšimne, ale predsa… Možno si niekto všimne a bude nás považovať za debilov.  

Reklama

Bude – bude. A ver mi, to je iba začiatok. Podľa všetkého najväčší cirkus v tomto volebnom období bude práve tento polrok, keď budeme predsedníckou krajinou EÚ. Možno aj preto, že nie sme takí zaujímaví pre zahraničie. Ale niekto si chce využiť príležitosť a urobiť si reklamu teraz, keď sme predsedníckou krajinou EÚ. Lebo si myslí, že teraz svet pozoruje, čo sa u nás deje a preto si všimne aj jeho „cirkusové čísla“. Do Silvestra tu bude pekný bordel.

 

Až tak to nepreháňaj. Sám si povedal, že nik nevie, kto je dnes predsedníckou krajinou EÚ, kto bol včera a kto bude zajtra. Tak určite veľký počet analytikov, médií a obyčajných ľudí vo svete si nevšimne, čo nosia naši poslanci – či už na sebe alebo do parlamentu… Takisto v zahraničí je každému úplne fuk, kto u nás otvára a vedie parlamentné schôdze a či na to má právo. Takže až také zlé to nebude. Ale pod Tatrami si tieto veci určite všimnú všetci. A práve v tom je tá smola: väčšinou sa stáva práve to, že politici pre nás nie sú dobrým príkladom, ako sa máme správať a ako to u nás má krásne vyzerať, ale naopak – ako sa nemáme správať… Pane Bože, koho to stále volíme?

No veď to! A je mi to jedno – koalícia či opozícia. Ale parlament je parlament a krčma je krčma. Existujú predsa nejaké pravidlá hry a slušnosti. Nechcem to preháňať, ale predsa: odtiaľ – potiaľ. Somáre do parlamentu nepatria – ani na transparentoch… Môžeme iba konštatovať, že v Národnej rade máme nulovú parlamentnú kultúru. A tak ľahko sa to nezmení. Dovtedy, kým ľudia konečne pochopia, že netreba voliť tých, ktorí veľa kecajú a nič neurobia, a tých, ktorí vytvárajú iba hádky a zaoberajú sa len vlastným PR šou. Mali by voliť odborníkov – lenže, kde ich nájdeme? Ani s fakľou na práve poludnie nenájdeme… A predsa som zvedavý: zapáči sa Matovičovi môj nápad – dovlečie do parlamentu to prasa alebo nie?…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali