PAHREBA. Na internete sa premnožili trollovia. Prečo útočia, ako ich odhalíte a ako sa pred nimi ubránite

PAHREBA. Na internete sa premnožili trollovia. Prečo útočia, ako ich odhalíte a ako sa pred nimi ubránite

Bratislava 25. júna 2017 (HSP/Foto:Facebook)

 

Prírodovedci to dobre vedia: raz sa priveľmi premnožia mandarínky, inokedy vlci, občas aj lykožrút… V súčasnosti sa na internete neuveriteľne premnožili trollovia. Viete, ako ich odhalíte a ako sa pred nimi ubránite?

Ahoj, Jožo, počul si? V médiách a na internete sa strašne premnožili trollovia.

Reklama

A nielen tam, ale aj v politike. A títo politickí trollovia tiež často vystupujú v médiách.

No, to je strašne. Čo s tým? Pomaly ničomu nemôžeš veriť, lebo nevieš, či nejakú správu nepodhodil nejaký troll. Už prestávam pozerať správy a čítať noviny. Čo s tým?

Reklama

No čo s tým… Veď nie si decko a vieš, ktoré médiá, politici a experti klamú a ktoré hovoria pravdu. Dokážeš sa zorientovať, ak nemáš v hlave veľký prievan. Vieš, kde je sever.

Nejde o mňa, ale o milióny ľudí – hlavne tých mladších, neskúsených, dôverčivých. Tým trollovia ľahko pobláznia hlavú a oklamú ich. Fakt, nechápem, načo to niektorí robia.

To je povahou, výchovou, vzdelaním a zamestnaním. Niektorí klamú a vyvolávajú hádky, pretože sú tupci, iní za to majú zaplatené – výber si… Sú ľudia, ktorí radi klamú, urážajú, nadávajú, vyvolávajú konflikty – to majú v krvi. Iní to robia v rámci zamestnania…

No čítal som nejaké výskumy, že vraj internetoví trollovia sú narušení ľudia a nemá zmysel na nich reagovať. To by bolo ľahké: nereaguj na nich a prestanú. Ale veď neprestávajú. Vraj trolling je akousi narcistickou poruchou osobnosti, ba dokonca psychopatiou. Niektorí vedci trollov považujú za internetových sadistov.

No veď vieš: niektorí ľudia sa cítia dobre, keď iným je zle, keď im vedia ublížiť, rozhodiť ich. Majú pôžitok z utrpenia ľudí. Svoje komentáre píšu a do diskusií sa zapájajú, aby si vychutnali psychologickú bolesť tých druhých. Je to taký internetový orgazmus…

Reklama

Prosím ťa,  to je fakt, sadizmus. Mám taký dojem, že pre viacerých trollov je to zábava, hra. Samozrejme, okrem tých zaplatených: tí poctivo odrábajú svoje prachy.

V prvom rade médiá. Mainstream stále všetkých straší cudzou propagandou, trollmi, ale fakticky sám je jedným gigantickým trollom, pretože takmer často klame a nabáda ľudí, aby išli nesprávnou cestou. Podľa mňa, najväčším trollom je mainstream a politici.

No dobre, ale čo s tým? Hovoril som ti, žiadny iný recept som nikde nenašiel, iba to, že netreba reagovať a treba trollov ignorovať. Ale veď neprestávajú! Tak čo máme robiť?

Je to jednoduché. Treba sa spoliehať na svoj sedliacky rozum, hľadať správne informácie a rozmýšľať – tak, aby praskala hlava. Veď práve o to sa snažia trollovia politici, „experti“,  mainstremaci a „dobrovoľníci“, aby sme sa iba hádali a nerozmýšľali. Vieš, najviac ma zarmucuje, ak sa niektorí ľudia hrajú na trollov – správajú sa ako trollovia, aj keď nie sú. Namiesto toho, aby diskutovali, argumentovali, poukazovali na fakty, iba nadávajú, urážajú a hádajú sa. Veď často niektorí ľudia majú pomerne správne názory a postoje, ale robia hurhaj, ako opilec v krčme. Načo? Fakt, bol by som veľmi rád, keby ľudia z našej krvnej skupiny sa správali inteligentne, korektne a rozumne. Nech vykrikujú a nadávajú trollovia, ale tí ľudia, ktorí sú na správnej strane barikády, nech budú múdrejší. To by bolo fajn.

Ale zatiaľ to v komentároch v médiách a na sociálnych sieťach vyzerá často divoko a  pochmúrne… Mnohí ľudia veľa vecí vidia iba v čiernom alebo bielom – buď tak alebo inak. Ale svet je dosť pestrofarebný a treba si všímať všetky farby a odtiene…

Reklama

Občas je to aj zábava, hlavne, keď vystupujú politickí trollovia. Predtým na tlačovkách rečnil jeden – dvaja politici, ale teraz je tu nový moderný trend: pred televíznou kamerou sa postaví celé futbalové mužstvo a tí „futbalisti“ trollia, trollia a trollia… Chcú takto ukázať, že sú jednotní, že je ich veľa, že je to sila, ale skôr mi pripadajú ako stádo baranov alebo iného druhu dobytku. A preto z obrazovky stále počuješ: be-be-be-be… a mu-mu-mu-mu…

Je to všetko na hlavu postavené. Ak budeš hovoriť pravdu, argumentovať, vyzývať ku slušnosti a tolerancii, tí istí trollovia ťa označia za trolla! Na tomto svete vždy platilo: „Zlodej kričí: „Chyťte zlodeja!“ Trollovia sa premnožili a majú silný hlas.

Ale aj my máme silný hlas – hlas pravdy, argumentov, faktov – hlas rozumu. Neboj, boli aj horšie časy a zvládli sme už aj strašnejšie príšery – zvládneme aj trollov. Hlavné, aby sme sa nedostávali do ich pasce, nesprávali sa, ako oni, a nedali sa oklamať. A ostatné zvládneme. Kto je lepší a silnejší – my alebo trollovia? Tak potom, kde je problém? Zvládneme to…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali