Pahreba: Dve strany mince: EÚ nechce sankčnú vojnu s Ruskom, ale Brusel robí všetko, aby ju predlžil a ešte prehĺbil

Pahreba: Dve strany mince: EÚ nechce sankčnú vojnu s Ruskom, ale Brusel robí všetko, aby ju predlžil a ešte prehĺbil

Brusel 14. februára 2016 (HSP/Foto: TASR/AP/Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin)

 

Európski politici zatlačili vzťahy s Ruskom do slepej uličky. Na jednej strane nechcú pokračovať v sankčnej vojne s Ruskom, pretože cititeľne poškodzuje obidve strany, na druhej dávajú Rusku nesplniteľné ultimáta a ničia posledné možnosti dosiahnuť kompromis

Na snímke ruský prezident Vladimír Putin
Na snímke ruský prezident Vladimír Putin

Ahoj, Jožo… Nie, nezačínaj s tými utečencami! Už o tom nemôžem ani počuť. Už som unavený mlieť prázdnu slamu a stále a stále sa presviedčať, akých hlupákov máme vo vedení viacerých európskych štátov, ktorí ani po všetkých posledných smutných udalostiach ešte nepochopili, kde je sever a stále opakujú, že musíme pomáhať utečencom a prijímať tu stovky tisíc migrantov. Sú to hlupáci.

Reklama

Máš pravdu, ozaj si myslím, že niektorí súčasní lídri európskych štátov či europoslanci sú špióni z Marsu, ktorých sem poslali, aby zlikvidovali Európu. A to sa netýka iba problému s migrantmi. To, čo vyvádzajú vo vzťahoch s Ruskom, je tiež čistá samovražda.

Čo zasa vyviedli? Niečo mi uniklo? Mohli ešte zhoršiť situáciu? Myslel som si, že už horšie to vo vzťahoch s Ruskom nemôže byť: sankcie, hádky, prerušenie drvivej väčšiny politických, obchodných, kultúrnych a diplomatických vzťahov. Dá sa to ešte zhoršiť?

Reklama

Naši politici dokážu všetko! Aj keď sa zdá, že vzťahy s Ruskom sa už nedajú ešte viac zhoršiť, predsa to dokázali! To sú machri!.. Vyhlasujú, že treba skoncovať s nezmyselnou sankčnou vojnou, ale robia všetko preto, aby ju predĺžili a ešte viac zintenzívnili. Pritom, chválabohu, viacerí už začínajú chápať, že tá sankčná vojna je najväčšia hlúposť a samovražda. Stále viac politikov a expertov žiada túto vojnu ukončiť. Ale naši politici robia všetko, aby tú vojnu ťahali do nekonečna! Najprv podmieňovali ukončenie sankcií tým, že Rusko bude prísne dodržiavať Minské dohody. Teraz, keď vidia, že Rusko ich do bodky dodržuje a Kyjev ich stále porušuje, vymysleli si novú kravinu: žiadajú, aby Rusko vrátilo Krym Ukrajine a vyhlasujú, že kým Rusko nevráti Ukrajine ten nešťastný Krym, sankčnú vojnu neukončia. A pritom vedia, že sú to pre Rusko nesplniteľné podmienky. Majú tí naši politici rozum?

Jasné, že Rusi na podobné podmienky nikdy nepristúpia. Sú presvedčení, že Krym k nim odplával zákonne: bolo referendum, obyvatelia Krymu sa rozhodli. Je jasné, že Rusi svoje stanovisko nezmenia. A ak sa naši politici rozhodli takýmto spôsobom ukončiť “sankčnú vojnu”, tak sa stane presný opak. Ale čo vlastne vyviedli?

Pred pár dňami Europarlament schválil novú rezolúciu na margo sankčnej vojny s Ruskom. Jej ukončenie podmienil tým, že Rusko musí vrátiť Krym Ukrajine – inak EÚ sankcie nezruší. Nazvali to “úplným obnovením kontroly Ukrajiny nad polostrovom Krym”. Skrátka, Rusi musia vrátiť Krym – a basta. A už nikoho nezaujímajú tie nešťastné Minské dohody.

Tak si potom strelili do kolena: Rusi s tým určite nesúhlasia a sankcie a naťahovačky sa nikdy neskončia. To sú naši politici: tvária sa, že s niekým chcú dosiahnuť kompromis, spíšu dohodu, ale ak niekto tú dohodu dodržuje, tak si vymyslia nové pravidlá hry, vnucujú mu iné podmienky a tým znehodnocujú dohody, ktoré predtým dosiahli.     

Je to jasné, je to slepá ulička. Rusi sa o vlastníctve Krymu s nikým baviť nebudú a vykašlú sa na všetky sankcie, akcie a reakcie. Europarlament tak preškrtol dva roky tvrdej driny, hodiny rokovaní, stresov, financií a síl. Dali Rusom ultimátum, ktoré tí odmietnu splniť. Ako hovorím, táto cesta nikam nevedie. A zasa sme tam, kde sme boli pred dvoma rokmi.

Reklama

A to európski poslanci urobili akurát vtedy, keď sa už zdalo, že sa pomaly tie vzťahy s Ruskom budú obnovovať. Európski politici začali navštevovať Krym ako dovolenkári Grécko či Chorvátsko. Zdalo sa, že sa tá “krymská vlna” upokojuje. Mnohí začali hovoriť o nutnosti ukončenia sankcií – a to aj tí, ktorí predtým hlasovali za sankcie obidvoma rukami. Merkelová sa zmienila o možnom ukončení sankcií, bavorský premiér navštívil Putina, mnohé vlády začali žiadať zrušenie sankcií, pretože škodia všetkým – a bum bác! Europarlament zasa odklepol totálnu kravinu…

Vieš, dosť často si v priebehu posledných dvoch rokov spomínam na slávny výrok istého amerického prezidenta na margo prezidenta susednej krajiny: „Je to síce lotor, ale je to náš lotor…“ Predtým väčšinou Američania používali takúto taktiku, ale tieto dva roky mnohí európski politici zadubene robia to isté. Snažia sa vyriešiť konflikt na juhu Ukrajiny tak, že potopia Rusko a všemožne pomáhajú novej ukrajinskej vláde a to aj napriek tomu, že robí mimoriadne veľa, poviem to jemnučko, somarín… Zasa je tu dvojitý meter, trojité štandardy a žiadna logika, zmysel, spravodlivosť a zdravý rozum. Všetko je postavené na hlavu.

Neviem. Akurát pozorujem to, že z Ukrajiny začínajú utekať všetci, ktorí tam prišli na pomoc súčasnej vláde. Demisiu podal minister ekonomického rozvoja Abromavičius, na odchode sú mnohí vysokí štátni úradníci, ktorí sa presvedčili, že sa im nepodarí zvíťaziť nad totálnou ukrajinskou korupciou. Nuž, na vlastné oči sa presvedčili, ako to tam chodí…  Ale náš veľavážený Europarlament sa zasa postavil na stranu Ukrajiny.

Veď to. Nik ho nenúti, aby sa postavil na stranu Ruska, ale musí konať objektívne, spravodlivo, správne. Ale situácia je taká, že súčasné vedenie Ukrajiny môže robiť hocijaké somariny, Rusi môžu všetko robiť poctivo a správne, ale Europarlament aj tak v každom prípade podporí ukrajinské vedenie a postaví sa proti Rusom. Je to jasné – je to v keli…

Ani neviem… Nie som politik, ani expert. Zdá sa mi však, že tak, ako bol konflikt na Ukrajine umelo vyprovokovaný zvonka, takisto zvonka sa umelo predlžuje, rozdúchava a nafukuje. A určite je niekomu vonku výhodné, aby sa Rusi vadili s Ukrajincami a aby sa aj Európa hádala s Ruskom. A toto asi naši slepí europoslanci nevidia ani cez lupu. A potom robia to… čo vlastne robia…

Reklama

A navyše vymýšľajú nové katastrofické scenáre presne v hollywoodskom štýle. Dobre, čo a prečo robí ukrajinské vedenie – to ešte viem pochopiť: nevie, kam s konopí s Donbasom, ani netuší, ako prekonať hospodárske problémy a pohnúť s korupciou, preto si musí  vymyslieť vinníka. Kto by tak mohol byť vinníkom? Samozrejme, jedine Rusko! Veď ani prezident, ani vláda nepovedia, že sú bezmocní a neschopní amatéri – tak potom za všetko môže Rusko… Ale Európa v žiadnom prípade nemôže zaostať! A občas dokonca prekonáva súčasné ukrajinské vedenie. Za všetky drobné stojí tá nová nočná mora, ktorú splodili na BBC – film o tom, ako Rusko z ničoho nič prepadne a obsadí Lotyšsko a potom zaútočí jadrovými raketami na odvážnu britskú flotilu, ktorá sa ponáhľa na pomoc nešťastným Lotyšom. Väčšiu somarinu je ťažké vymyslieť. To naši milovaní európski novinári tak hlboko klesli? …

Stále mi nejde do hlavy – prečo si zvolili práve Lotyšsko? Veď sa teraz tvária, že občianska vojna na Ukrajine je rusko-ukrajinský konflikt. Tak prečo nenakrútili film o tom, že Rusko prepadne Ukrajinu? Bolo by to logickejšie, však?

Ako sa to vezme. EÚ a Európa si iba rozohrávajú šachovú partiu s Ukrajinou, EÚ iba začína rokovania o vstupe Ukrajiny do Únie. Ale hlavné je to, že Ukrajina nie je členskou krajinou NATO. Preto NATO nemôže použiť 5. článok svojich stanov a “brániť” Ukrajinu. Lotyšsko je členskou krajinou EÚ, ale aj NATO. Takže v tomto prípade NATO by mohlo poslať vojská proti Rusom, keby zaútočili na jeden z členských štátov NATO. A teraz otázka – koho by tak Rusi mohli prepadnúť? Keby v NATO povedali, že Rusko tam napadne nejaké Luxembursko alebo aj Slovensko, tak tomu nik neuverí, ale Lotyšsko… to je už iné kafé.

A čím je Lotyšsko “lepšie” ako napríklad Poľsko? Rusi a Poliaci mali stáročiami medzi sebou problémy. Teda NATO môže podozrievať, že Rusko napadne Poľsko.

Je v tom menší fígeľ. Vždy musí byť zámienka, výhovorka, príčina. Prečo by Rusko z ničoho nič napadlo Poľsko? Nemá dôvod – ani náhodou. Ale Lotyšsko… žije tam početná ruská menšina, ktorá je zjavne utláčaná – porušujú sa tam aj viaceré ľudsko-právne normy EÚ. To vedia všetci. Mohla by to byť, podľa toho istého BBC, zámienka pre Rusko? Asi… Tak si vymysleli scenár, ako Rusko napadne Lotyšsko!.. A hneď z toho splodili aj jadrovú vojnu!..

No a, čo sa čuduješ? Švédi sa už niekoľko rokov snažia chytiť mýtické ruské ponorky vedľa svojich brehov, ale akosi sa im v tom nedarí. Nielen sa im nepodarilo chytiť žiadnu ponorku, ale sa ani nepodarilo preukázať, že nejaké tie ruské “plechovky” plávajú blízko švédskych brehov. Ale stále opakujú tézy o ruskej vojenskej hrozbe.

Nuž, asi v EÚ máme primálo problémov a naši europoslanci sa chcú postarať o to, aby sme sa nenudili. Čo je tam nejaká migračná kríza, hospodárska recesia, nezamestnanosť, nebezpečné choroby a iné “radosti” súčasného života? Radšej sa budeme aj naďalej vadiť s Rusmi – o zábavu máme postarané. Teším sa na ďalšie rezolúcie Europarlamentu. Možno nariadi budovanie európskeho čínskeho múru – pre prípad, ak nás napadnú Marťania…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali