PAHREBA. Celá Ukrajina sa trasie: dnes by sa na územie „Nezáležnej“ mal vrátiť „bláznivý Micho“ Saakašvili

PAHREBA. Celá Ukrajina sa trasie: dnes by sa na územie „Nezáležnej“ mal vrátiť „bláznivý Micho“ Saakašvili

Bratislava, 10. septembra 2017 (HSP/Foto: Facebook)

 

Dnešný deň v kalendári, okrem ďalších významných výročí a udalostí, má ešte jednu pozoruhodnú príchuť: dnes by sa na územie Ukrajiny mal vrátiť exprezident Gruzínska a exgubernátor Odesy Michail Saakašvili. Celá Ukrajina je v napätí…

Celá Ukrajina sa trasie: dnes by sa na územie „Nezáležnej“ mal vrátiť „bláznivý Micho“ Saakašvili

Nazdar, Jožo, načo je ti ďalekohľad? Chceš vidieť, kedy na Slovensku bude raj?

Reklama

Prosím ťa, na to nepotrebuješ ďalekohľad, ale teleskop… Chcem vidieť niečo bližšie, reálnejšie, čo sa odohráva dnes. Dnes sa o 14. hodine Micho Saakašvili vracia na Ukrajinu.

Jaj, a akú hymnu mu zahrajú pri prekročení hranice – ukrajinskú či gruzínsku?

Reklama

Neviem, žeby mu zahrali gruzínsku ľudovku Suliko? Je to také neutrálnejšie a tolerantnejšie…

Celá Ukrajina sa trasie: dnes by sa na územie „Nezáležnej“ mal vrátiť „bláznivý Micho“ Saakašvili

Inak som zvedavý: zbavili ho už všetkých občianstiev, ale tento chlapík veselo cestuje po celom svete a dnes prekročí poľsko-ukrajinskú hranicu. A nezabasnú ho? Nebojí sa?

Keď zabasnú, tak určite nie kvôli chýbajúcemu pasu alebo nejakej pečiatke. Hrozí, že vyvolá na Ukrajine ďalší Majdan. Ale súčasná vláda to určite nechce. Takže bude veľký škandál.

V Gruzínsku ho obviňujú z vlastizrady. A prečo ho zbavili občianstva na Ukrajine?

Oficiálne práve preto, že v ankete neuviedol, že ho v Gruzínsku trestne stíhajú. Ale neoficiálne… Veď vieš. Hrá sa na konkurenta najvyššej ukrajinskej špičky. Jaj-jaj, dostane chlapec po nose. Na Ukrajine je toľko rôznych skupín, ktoré chcú vládnuť! Zúrivo bojujú medzi sebou o moc. Potrebujú, aby sa do toho miešal ešte aj nejaký bláznivý Gruzínec?

Reklama
Celá Ukrajina sa trasie: dnes by sa na územie „Nezáležnej“ mal vrátiť „bláznivý Micho“ Saakašvili

Asi dúfa, že ho podporí nejaký „starý ujo“… Veď nemôže len tak, bez podpory, cestovať po celom svete – bez dokladov, bez občianstva. Fakt, je to všetko akési čudné.  

Na svojej facebookovej stránke sľubuje slávnostný návrat. Sám si robí propagáciu, ako reklamná agentúra… Zverejnil záber z filmu „Mad Max. Zbesilá cesta“ a podpísal to: „Krakovec, 10. septembra 2017. Saakašvili sa vracia.“ Ukrajinské média píšu, že by sa na hranici Saakašvili mal oháňať ukrajinským pasom – žiadny iný asi nemá. Ale je oficiálne zbavený ukrajinského občianstva, takže colníci by mu mali vziať pas a zadržať ho.

Bude to zábava. Čítal som, že už včera večer na hranicu malo doraziť 500-600 priaznivcov Saakašviliho. Som zvedavý, koľko ľudí ho dnes bude vítať. Ak vôbec príde…  Na druhej strane – kam pôjde, kde ho ešte potrebujú? Asi nikde.

Ale ukrajinské média píšu, že ho prídu privítať viaceré známe osobnosti súčasnej ukrajinskej politiky, dokonca vraj príde Júlia Timošenková a bývalý predseda Služby bezpečnosti Ukrajiny Valentín Nalivajčenko. Takže asi niekto predsa má s nim nejaké plány…

Ale jeho oponenti tvrdia, že má iba dva varianty: buď ho na Ukrajinu nepustia alebo zabasnú. Hovorca Štátnej pohraničnej služby Oleg Slobodjan vyhlásil, že pohraničníci Saakašviliho na územie Ukrajiny nepustia. Odvolal sa na všeobecné medzinárodné normy: ak hranicu chce prekročiť človek s neplatnými dokladmi, na územie daného štátu ho nepustia. Saakašvilimu odobrali občianstvo a preto na Ukrajine jeho doklady považujú za neplatné. Nemá šancu. Ale veľký škandál na hranici urobiť môže…

Reklama

Áno, a zasa sa zviditeľniť, dostať sa na stránky novín a do televízneho spravodajstva. Inak sa pomaly na „hrdinu gruzínskej revolúcie ruží“ zabúda… Sú však aj takí politici na Ukrajine, ktorí by radšej „kauzu Saakašvili“  uzavreli čo najskôr. Napríklad, Oleg Ľahko vyzýva, aby ho zastrelili pri prekročení hranice. Bývalý poradca ministra vnútra Iľja Kiva to potiahol ešte ďalej: vyhlásil, že je ochotný vlastnoručne zastreliť „bláznivého Gruzínca“ Saakašviliho.

Ozaj Kyjev sa poriadne pripravuje na toto stretnutie. Bývalý zástupca generálneho prokurátora Ukrajiny, tiež – aká náhoda! – gruzínsky „žoldnier“ David Sakvarelidze na svojej facebookovej stránke uviedol, že Kyjev vytvoril špeciálny „štáb“ kvôli stretnutiu so Saakašvilim na hranici a aj preto samotný prezident Petro Porošenko lietal do Ľvovu, aby sa stretol s gubernátorom tohto regiónu a prediskutoval všetky detaily. Dohodli sa, že urobia všetko, aby nepustili Saakašviliho na územie Ukrajiny. Bude to zaujímavé.

Samotný Saakašvili si myslí, že Kyjev pripravil 3 scenáre jeho stretnutia. Po prvé, vezmú mu pas, nepustia ho na Ukrajinu a pošlú späť do Poľska. Po druhé, ho môžu zatknúť a neskôr odovzdať do Gruzínska. Po tretie, zorganizujú na hranici škandál, následky ktorého je ťažké predvídať. Ozaj, je ťažké odhadnúť, ako to dopadne. Mal by s tým problém aj Nostradamus.

Všimol som si, že v samotnom Gruzínsku sa mení postoj voči Saakašvilimu. Predtým ho strašne chceli zatknúť, súdiť a poslať ho do väzenia. V ostatnom čase gruzínske vedenie akosi kašle na Saakašviliho. Gruzínsky minister vnútra Georgij Mgebrišvili počas neoficiálneho rozhovoru s novinármi prezradil, že Saakašviliho v Gruzínsku absolútne nepotrebujú a pritom ho porovnal s mužským pohlavným orgánom… Gruzínsky premiér sa tiež vyjadril v podobnom duchu. S čisto gruzínskym temperamentom podčiarkol: „Neposielajte nám sem tohto zasrana, nech z neho bude bezdomovec!..“

Nuž, podľa všetkého „bláznivý Micho“ má poslednú šancu, ktorú sa snaží využiť. Potrebuje škandál, hluk, výbuch, aby si ho zasa niekto všimol – aj verejnosť, aj sponzori. Na jednej strane veľa šancí nemá – je to už „staré ojazdené auto“, ktoré nik nepotrebuje a radšej sa ho zbaví. Ale na druhej strane… Je v zúfalej situácii. Veď aj maličký psík, ktorého zaženú do kútu, dokáže zaútočiť a pohryznúť. Keď sa ten psík dostane do zúfalej situácie, môže byť nebezpečný. A „bláznivý Micho“ sa už dostal do zúfalej situácie. Som zvedavý, čo vyvedie…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil v pondelok Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali