PAHREBA. „Ako mi odľahlo. Rusko-bieloruské cvičenia Západ 2017 sa skončili a Rusko nás ešte nenapadlo“

PAHREBA. „Ako mi odľahlo. Rusko-bieloruské cvičenia Západ 2017 sa skončili a Rusko nás ešte nenapadlo“

Bratislava, 24. septembra 2017 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

Fakt, mnohým európskym politikom, analytikom a médiám odľahlo: tak zúfalo obávané a hrôzostrašné cvičenia Západ 2017, ktoré sa konali blízko hraníc EÚ, skončili a Rusko nás /a ani okolité krajiny/ doposiaľ ešte nenapadlo. Jaj, to im ale obľahlo…

Ilustračné foto

Nazdar, Jožo, prežili sme to! Cvičenia Západ 2017 skončili a Rusi nás nenapadli!

Reklama

 

Hádam si nemyslel, že nás Rusi napadnú? Preboha, načo by to robili? Majú málo vlastných problémov, ešte by nás si chceli zavesiť na krk? Prečo by nás mali napadnúť? Načo?

Reklama

 

To ja neviem, ale zo všetkých strán sa kričalo, že nás bezpodmienečne musia napadnúť. Noviny, televízia, rozhlas, politici, analytici, experti – všetci nás presviedčali, že tie cvičenia v Bielorusku a Kaliningrade je to strašná hrozba a Rusi sa určite pripravujú na útok – inak prečo potom cvičia blízko hraníc EÚ a čo je horšie – blízko hraníc NATO? 

 

No, o tom sme sa už bavili. Ruský medveď sa strašne rozťahuje! A je taký prefíkaný: Rusko je stále tam, kde bolo, stále je na tom istom mieste, ale v posledných rokoch sa ruský medveď strašne priblížil k hraniciam NATO!.. V EÚ a USA sa veľmi čudujú: ako to dokázal?..

 

Reklama

No a čo tie cvičenia? Už som celkom poblaznený. Rusi tvrdili, že sa na cvičeniach  zúčastnilo 13 tisíc vojakov, dokonca o tri stovky menej. Takmer všetky naše média a analytici najprv prisahali, že Rusi zapojili do cvičení asi 100 tisíc vojakov a potom už ich „napočítali“ aj 200 tisíc. Asi sa rozmnožujú… No a, prosím ťa, komu mám veriť? 

 

Komu? Asi svojmu sedliackemu rozumu. Keby Rusi hodili do týchto cvičení tých 100 tisíc vojakov, tak by ich mali mesiac zvážať vlakmi. A podľa rozsahu a vykonaných úloh nie je ťažko zistiť: kde by sa tam tých 100 tisíc zmestilo? To by bola tlačenica, ako v MHD.

 

No dobre, o tých počtoch dá sa diskutovať, ale to, že sa cvičenia konali blízko hraníc EÚ, hlavne Poľska a pobaltských štátov, je to neodškriepiteľný fakt. Tak potom niet sa čomu čudovať, že sa Poliaci a Pobalti mali obavy a boli trochu nervózni…

Reklama

 

Iba trochu? Podľa mňa tam bola hystéria a neskončila ani dodnes. No a čo takí Rusi? Raz si „zatancovali“ blízko našich hraníc a už celá EÚ a celé USA sú z toho na nervy. Opakujem, a čo Rusi? NATO takmer každý mesiac organizuje blízko ruských hraníc vojenské cvičenia: zapája do nich väčší počet vojakov a techniky, ako Rusi, a nezúčastňujú sa na nich iba dve krajiny, ale bežne 10. Ak si to všetko spočítame, tak by práve Rusi mali hystérizovať, nie my. Ale deje sa práve naopak. Rusi trochu nadávajú, veď na to majú dôvod, ale sú pokojní, ruské média každý deň nezavíjajú, že ich NATO čoskoro napadne. Ale EÚ a USA denne prepisujú katastrofické scenáre – jeden horší ako druhý. Rusi nás napadnú!! Ale furt nenapadajú…

 

Neviem, je to zložité. Predsa sme v EÚ, v NATO – treba veriť svojim politikom, analytikom a médiám, však? Ale akosi to nesedí… Všetko, čo hovoria, nesedí…

 

No vidíš a ty sa ešte pýtaš, komu máš veriť? Môžeš veriť, komu chceš, len nie našim politikom, médiám a analytikom. Sú strašne „pravdiví“, iba akosi vždy netrafia správne…

 

No vidíš, preto tie obavy zostávajú. Všetci sa boja, že nás Rusi napadnú a už stávajú ploty. Nie som odborník – myslíš si, že to pomôže? Zdrží to nejako ruskú armádu?

 

Nie nezdrží. A to z dvoch dôvodov. Po prvé, čo s tými svojimi roľníckymi plotmi chcú zastaviť? Modernú techniku alebo nebodaj rakety? Pre koho sú tie ploty? Chcú zastaviť ruské jazdectvo a husárov? No a po druhé, Rusko nikoho nemieni napadať a nenapadá, to je celé…

Reklama

 

Tak načo stávajú tie ploty? Nedáva to zmysel. Zbytočne vyhodené na vietor milióny…

 

Presne tak, ale aspoň niekto sa na nich dobre nabalí. Je to presne, ako v prípadoch s tými kruhovými objazdmi. Budujú ich často tam, kde vôbec netreba. Ale niekto známy získa lukratívnu zákazku a nabalí sa, no a ten, kto mu tú zákazku prihral, tiež dostane svoje „vreckové“… Klasika! Porozprávam ti, ako sa stávajú diaľnice, nemocnice a pod.?

 

Reklama

Nie, chcel som iba vedieť, načo stávajú tie ploty… Veď mohli za tie prachy ozaj postaviť aj tie niektoré nemocnice či školy. Načo stávajú ploty, keď Rusov vôbec nezastavia?

 

No vidíš, brate, a práve to sa volá politika – veľká politika. A čím je väčšia politika, tým je väčší plot. Súdruh Trump postaví obrovský plot na hranice s Mexikom – to je totiž, aby si vedel, veľká politika. A napríklad, také Lotyšsko na hraniciach s Ruskom buduje taký „družstevný“ plot. Je vysoký dva metre a dlhý 44,6 km. Nie 4 tisíc, ale iba 40 km… Určite táto hrôzostrašná vec zastaví ruské tanky, lietadla a rakety – ak si, samozrejme, ten plot po ceste náhodou všimnú… Ale to nevadí: vraj do konca roka Litva ten plot postaví a odvtedy obyvatelia tejto krajiny budú spávať pokojne. Blahoželám! Ako v Andersenovej rozprávke…

 

Jaj, už viem. Pochopil som, načo tie ploty budú užitočné! Bohužiaľ, nie pre nás. Keď o pár rokov tých migrantov v EÚ budú už desiatky miliónov a takpovediac „trh bude preplnený“, tak migranti budú hľadať nové regióny, kam by mohli presťahovať. A pokúsia sa preboxovať na východ – do Ruska či Bieloruska. Ale tam ich tie ploty, ktoré postavíme na východe EÚ, nepustia… Takže ozaj, tie ploty neskôr využijú. A Rusi sa nám za ne ešte poďakujú… Bohužiaľ, nám to bude figu borovú platné…

Reklama

 

Asi tak nejako… Tak v tomto prípade by som využil situáciu, kým je ešte viac-menej pokojná, a začal by som stavať ploty – no nie na našich východných hraniciach, ale na západných.  Myslím si, že z tej strany budú užitočnejšie. Jednoducho, keď si spočítaš: ktorá hrozba je strašnejšia a reálnejšia – od východu alebo od západu? Odpoveď poznáme asi všetci…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali