Do P18 v Prešove zostáva presne 260 dní, prípravy sú v plnom prúde

Do P18 v Prešove zostáva presne 260 dní, prípravy sú v plnom prúde

Prešov 9. novembra 2017 (HSP/Foto:P18)

 

Do metropoly Šariša dnes, vo štvrtok 9. novembra 2017, pricestoval celý centrálny tím P18, ktorý má na starosti prípravu budúcoročného Národného stretnutia mládeže v Prešove. Na pracovných raňajkách s novinármi predstavil hlavnú myšlienku celonárodného podujatia, ktoré sa uskutoční už o 260 dní (od 26. do 29. júla 2018). Do Prešova pozýva mladých Rada pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a Kanet, n. o. Slovenskí organizátori očakávajú, že do mesta príde tri až päťtisíc mladých. Tradícia Národného stretnutia mládeže začala v roku 2013, keď sa konalo v Ružomberku. O dva roku neskôr ho privítalo mesto Poprad.

Pracovné raňajky s médiami

„Národné stretnutie mládeže vznikli z tradície Svetových dní mládeže (SDM), ktoré presahujú hranice. Veríme, že aj v meste Prešov presiahneme hranice. Sme radi, že sme miesto konania oznámili v čase, keď si mesto pripomína 770. výročie prvej písomnej zmienky. Pozývame všetkých mladých, aby v lete budúceho roka prišli do mesta na P18. Mesto nám viackrát vyjadrilo otvorenú náruč a tešíme sa, že sa tam môžeme vidieť,“ hovorí Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS, s ktorým do mesta pricestovala aj administrátorka Rady Monika Koláriková, „pravá ruka“ Ondreja Kristína Šešerová a zodpovedný za program Pavol Danko, za fundraising Ján Michalský, za vzťahy s mestom Marek Roják a komunikačný tím Michal Lipiak. „Hoci nás čaká akcia až budúce leto, už teraz sa môžeme na ňu chystať. Ponúkame im nielen skvelú akciu, na ktorú nikdy nezabudnú, ale najmä osobné stretnutie s Kristom a zážitok živej Cirkvi,“ dodáva Ondrej Chrvala, hlavný zodpovedný za prípravu P18.

Reklama
Odovzdanie symbolického šeku autorovi logu Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove Petrovi Sedlákovi (zľava – hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny-Gazdová, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS Ondrej Chrvala, autor loga Peter Sedlák, režisér programu P18 Pavol Danko a hovorca Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík)

Nevyhnutnou podmienkou k účasti bude prihlásenie, ktoré bude – pre účastníkov i dobrovoľníkov – spustené v januári 2018 na internetovej stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk. Prihlásiť sa bude dať do 1. júla 2018. Po tomto dátume sa bude dať prihlásiť iba na mieste, ale bez možnosti získať ubytovanie a stravu. Uvádzacia cenu bude 18 eur. V ďalšom časovom období bude cena rásť (25/30/35 eur). Bližšie informácie o prihlasovaní budú zverejnené na začiatku Týždňa Cirkvi pre mládež (13. novembra 2017). Na príprave dvoch akcií predtým (Národné stretnutie mládeže R13 v Ružomberku – 2013/Národné stretnutie mládeže P15 v Poprade – 2015) sa podieľal centrálny tím (šesť až sedem ľudí), okolo štyridsať vedúcich pracovných tímov a okolo osemsto dobrovoľníkov z viacerých krajín. Na Liptov prišlo celkovo vyše tri a pol tisíc a pod Tatry viac ako štyritisíc mladých ľudí z celého Slovenska i zahraničia.

Centrálny tím Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove

Program bude zverejnený v prvej polovici budúceho roka. Pripravený bude tak, aby pripomínal SDM – špeciálne katechézy s biskupmi pre mladých, krížová cesta, duchovné, kultúrne a ďalšie spoločenské aktivity. Tieto programy majú nielen formačný charakter, ale aj túžbu, aby mladí zažili živú Cirkev. Ponúknu tiež silné svedectvá, kvalitné umelecká čísla a liturgiu. Najbližšie Svetové dni mládeže (SDM) sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Slovenskí mladí sa na toto podujatie začnú oficiálne chystať v Prešove. Ideu programu dnes tím predstavil zástupcom mesta, prešovskému arcibiskupovi metropolitovi Jánovi Babjakovi, dekanovi farnosti sv. Mikuláša Jozefovi Dronzekovi a novozvolenému predsedovi Prešovského samosprávneho kraja Milanovi Majerskému. V Prešove tím zároveň symbolicky odovzdal šek autorovi víťazného loga Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove. Vytvoril ho Peter Sedlák z Prešova. Odhalili ho na ceremoniáli po blahorečení Titusa Zemana v Bratislave.

Reklama
Prijatie u prešovského arcibiskupa metropolitu Mons. Jána Babjaka

Zámer pripraviť celoslovenské podujatie mladých odsúhlasili vlani v októbri biskupi Slovenska. O mesiac neskôr oznámili, že jeho skratkou bude P18 a dejiskom Prešov. Biskupi vtedy poverili Radu, aby sa venovala príprave podujatia. Vytvorila tím, ktorý na začiatku roka po prvýkrát oficiálne zoznámil s myšlienkou akcie vedenie mesta Prešov. Po tom, ako v apríli partneri podpísali spoločné memorandum o spolupráci, bola vyhlásená súťaž o logo P18. Zverejnené bolo v septembri, kedy zároveň odštartovala duchovná príprava s názvom Odvážny rok. Od októbra je možné podporiť akciu priamo darom. Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove bude, podobne ako dve predošlé podujatia, späté so Svetovými dňami mládeže. Za ich myšlienkou stojí svätý Ján Pavol II., ktorý zavítal do mesta 2. júla 1995. Jeho návštevu pripomína Ulica Jána Pavla II. pri Mestskej hale, ale aj socha v nadživotnej veľkosti pri Konkatedrále sv. Mikuláša či pamätné tabule v Katedrále sv. Jána Krstiteľa a pri pomníku obetí prešovských jatiek.

Komunikačný tím P18

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali