Oslavy Dňa víťazstva ako dôvod rozporuplných reakcií, politických hádok a vojen

Oslavy Dňa víťazstva ako dôvod rozporuplných reakcií, politických hádok a vojen

Moskva, 18. apríla, 2015 (HSP/HSP/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev)

 

Ostatných 70 rokov medzi Východom a Západom neboli žiadne nedorozumenia a spory ohľadom osláv ukončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Moderná studená vojna však zasa vytvorila dva nepriateľské tábory, ktoré si “nerozumejú”…

Najnovšie “nedorozumenia” vypukli na margo toho, kto pôjde a kto nepôjde na oslavy Dňa víťazstva do Moskvy a ohľadom “kompletného prepisovania histórie”, ktorého sa chopilo nové ukrajinské vedenie. Východnému “medveďovi” sa to, samozrejme, nepáči: v Rusku poukazujú na to, že kríza na Ukrajine nie je dostatočným dôvodom na to, aby Kyjev prepisoval históriu druhej svetovej vojny a vlastne aj celú históriu Ukrajiny. Moskva zdôrazňuje, že Kyjev to robí, jemne povedané, veľmi neobjektívne…

Reklama
Na archívnej snímke ruský prezident Vladimír Putin (druhý vľavo) a Dmitrij Medvedev (vľavo) stoja s veteránmi II. svetovej vojny počas vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva na Červenom námestí v Moskve

V tejto súvislosti ministerstvo zahraničných vecí Ruska vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrilo znepokojenie Kremľa v súvislosti so snahami o prepísanie dejín štátu na Ukrajine. “V Moskve so znepokojením a obavami pozorujú expanziu znevažovania hrdinskej minulosti ukrajinského národa zo strany ukrajinských mocenských síl, ktoré sa chopili vedenia štátu. V týchto dňoch Najvyššia rada Ukrajiny schválila ďalší balík zákonov zameraných na prepisovanie dejín vlastného štátu a potlačenie politického disentu v krajine. Je to séria zákonov “O právnom postavení a uctievaní pamiatky účastníkov boja za nezávislosť Ukrajiny v XX. storočí”, “O odsúdení komunistického a národno-socialistického (nacistického) totalitných režimov na Ukrajine a zákaze propagácie ich symbolov” , “O sprístupnení archívov orgánov represie komunistického totalitného režimu 1917-1991”,  “O zvečnení víťazstva nad nacizmom v Druhej svetovej vojne 1939-1945,” uvádza sa vo vyhlásení MZV Ruska.

“Prezentujúc roky 1917-1991 ako obdobie boja za nezávislosť Ukrajiny a vyhlasujúc “komunistický totalitný režim” za “zločinecké obdobie a štátny teror”, terajšie ukrajinské mocenské štruktúry sa snažia vymazať z pamäti miliónov Ukrajincov skutočné dejinné udalosti Ukrajiny XX. storočia, jej postupného rozvoja v rámci Sovietskeho zväzu. Vychádzajúc z logiky autorov najčerstvejších ukrajinských inovácií, inšpirovaných prevažne externými poradcami, nedá sa pochopiť, čím sa vlastne zaoberalo niekoľko generácií Ukrajincov, ktorí budovali moderný štát, ale neskrývali sa v tom istom čase v brlohoch banderovcov a ani sa nepodieľali na nacionalistickom disente,“ prízvukuje MZV Ruska.

Reklama

“Na pozadí hlásaného boja proti údajne totalitnej minulosti Kyjev v podstate, nastoľuje skutočné totalitné metódy likvidácie nežiaducich politických strán, spoločenských organizácií a hnutí. Fakticky sa zavádza tvrdá cenzúra politického myslenia v záujme dodržiavania zvrátených predstáv o dobre a zle, propagovaných súčasným ukrajinským vedením.

Ukrajinskí zákonodarcovia, skrývajúc sa za  rétorikou boja za občianske práva a slobody, v podstate prijali akty, ktoré priamo obmedzujú realizovanie práva na slobodu myslenia, svedomia, presvedčenia a prejavu,! upozorňuje ruské ministerstvo.

“Treba tiež poznamenať, že niektoré ustanovenia uvedených zákonov vyvolávajú opodstatnené otázky o ich protirečení záväzkom Ukrajiny vyplývajúcich z Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach a Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie. Evidentný je rozpor týchto dokumentov s uznesením 69/160 Valného zhromaždenia OSN odsudzujúceho glorifikáciu nacizmu, neonacizmu a iných praktík, ktoré prispievajú k posilňovaniu súčasných foriem rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie a súvisiacej intolerancie,“ uvádza sa ďalej.

” V čase, keď Ukrajina potrebuje kompetentné a kvalifikované rozhodovanie o spôsoboch, ktoré dostanú krajinu z hlbokej sociálnej, ekonomickej, politickej a kultúrnej krízy, zmienené zákony ponúkajú vtiahnuť krajinu do víru rozsiahleho premenovania miest, námestí, ulíc, podnikov a iných objektov pod heslom oslobodenia od symbolov minulého režimu. Poskytujú právny základ pre vandalizmus na štátnej úrovni, strhnutie obrovského množstva pomníkov, z ktorých mnohé sú zahrnuté v Národnom registri pamiatok Ukrajiny. Na jednu rovinu sa v súčasnej Ukrajine stavajú fašistickí agresori a bojovníci za oslobodenie krajiny od fašizmu.

Pokračuje sa glorifikovanie nacistických kolaborantov z radov OUN – UPA, usilovne sa ich snažia pripodobiť k  veteránom Veľkej vlasteneckej vojny,“ upozorňuje ruské ministerstvo.

Reklama

“Zarážajúce je rúhanie, s akým Najvyššia rada Ukrajiny usporiadala toto “epochálne” prijatie balíka “protikomunistických”, fakticky protiruských a protiukrajinských zákonov na prahu 70. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Snahou vyplieniť pojem “Veľká vlastenecká vojna” v dnešnej Ukrajine a nahradiť ho označením “Druhá svetová vojna” sa pokúša súčasná ukrajinská vládna garnitúra nielen zvrátiť podstatu rozsiahleho dejinného stretu ale týmto vystaviť potupe svojich veteránov, okradnúc ich o svetlý sviatok, zradiť pamiatku miliónov Ukrajincov, ktorí bojovali v Červenej armáde a obetovali svoje životy práve za obranu vlasti pred  fašizmom,” zdôrazňuje sa vo vyhlásení.

“Všetky pokusy dnešného Kyjeva o prekrútenie minulosti krajiny, popieranie úspechov ruského a sovietskeho obdobia svojich dejín budú mať za následok len hlbokú roztržku v súčasnej spoločnosti. Používané metódy a prostriedky nanucovania nacionalistickej ideológie vo všeobecnosti spochybňujú perspektívy úspešného rozvoja ukrajinskej štátnosti,” uvádza  v závere svojho vyhlásenia ruské ministerstvo zahraničných vecí.

eu

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali