OECD: Na Slovensku sa vynakladá nízky objem financií na školstvo

OECD: Na Slovensku sa vynakladá nízky objem financií na školstvo

Bratislava 19. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR- Michal Svítok)

 

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj tvrdí, že slovenské školstvo má rezervy i v nedostatočnej inklúzii detí a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a zo sociálne znevýhodneného prostredi

Slovensko by malo na školstvo vynakladať väčší objem finančných prostriedkov. Prioritne by sa malo zamerať na rozšírenie predškolského vzdelávania či zvýšenie platov učiteľov i vedúcich pracovníkov školy.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Vyplýva to z dvoch štúdií Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o zdrojoch v slovenskom školstve či o prehľadoch v oblasti odborného vzdelávania a prípravy, ktoré dnes prezentovali zástupcovia OECD v Bratislave.

Experti na školstvo OECD pozitívne zhodnotili súčasný systém normatívneho financovania na Slovensku. Ten považujú za transparentný, dobre zavedený a poskytujúci školám vysoký stupeň finančnej autonómie. Za nedostatok však považujú nízky objem finančných prostriedkov vynakladaných na školstvo. Podľa OECD je teraz vhodný čas to zmeniť.

Reklama

“Slovensko sa úspešne zameralo na kvalitu a rovnosť pri prístupe ku vzdelaniu, veľmi silný záujem o medzinárodné štandardy a osvedčené praxe vo vzdelávaní. Normatívne financovanie, zavedené na Slovensku, je veľmi úspešným výdobytkom,” povedal generálny tajomník OECD Angel Gurría.

Viaceré racionalizačné opatrenia, ktoré by zvýšili efektivitu vynakladaných financií i kvalitu poskytovaného vzdelávania, navrhuje OECD realizovať v prípade siete škôl. Odborníci odporúčajú napríklad zlepšiť spoluprácu medzi zriaďovateľmi menších škôl, ktoré by sa mohli deliť o spoločné vybavenia, ako učebne, športoviská, ale aj o učiteľov. Rezort školstva by mal podľa nich racionalizáciu podporiť prostredníctvom finančných nástrojov. Ako príklad uvádzajú stanovenie minimálnej veľkosti triedy či úpravu kompenzačného mechanizmu pre školy s počtom žiakov do 250.

Pri financovaní materských škôl odporúča OECD presun finančnej zodpovednosti z obcí na štát. Organizácia taktiež upozorňuje na vytvorenie takých podmienok, aby sa mohli v škôlkach zaškoliť všetky deti vo veku tri až päť rokov. “Dôležité je financovanie predškolského vzdelávania. Hlavná zodpovednosť by mala prejsť z obcí na štát, pretože toto vzdelávanie je veľmi dôležité a nie vždy jednotlivé obce majú rovnakú schopnosť a záujem adekvátne podporiť toto vzdelávanie,” skonštatoval Gurría.

OECD tvrdí, že slovenské školstvo má rezervy i v nedostatočnej inklúzii detí a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a zo sociálne znevýhodneného prostredie. Gurría podotkol, že rómska komunita na Slovensku je pre vzdelávací sektor výzvou.

Vláda má podľa odborníkov OECD opäť posúdiť svoju politiku poskytovania rovnakej sumy na žiakov neštátnym a štátnym škola za predpokladu, že neštátne školy môžu vyberať školné. Zároveň experti oceňujú značnú autonómiu škôl pri prijímaní učiteľov, ako aj na rozvíjanie kompetencií pedagogického zboru v súlade s plánmi rozvoja školy. Zmeniť by sa mal však systém prípravy budúcich pedagógov. OECD navrhuje do tohto systému vniesť väčšiu selekciu pri výbere študentov a viac praxe.

Reklama

Pozitívne hodnotní vysoké percento žiakov v systéme stredného odborného školstva z celkového počtu stredoškolákov. “Vítame iniciatívy v oblasti odborného vzdelávania. Ešte však treba popracovať na silnejšom zastúpení praktického vzdelávania, aby sa výučba odohrávala priamo v závodoch jednotlivých podnikoch,” skonštatoval Gurría.

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) uviedol, že obe štúdie OECD identifikujú, čo robí Slovensko v oblasti školstva dobre, ale aj zdôrazňujú, v čom sa môže zlepšiť. “Obe z dnešných tém sú pre nás pritom kľúčové,” povedal minister s tým, že rezort školstva chce dbať na konsolidáciu školskej siete, na objem verejných financií vynaložených na školstvo či o vytvorenie zodpovedných kvalitatívnych kritérií na školách.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali