Víťazom českých parlamentných volieb je so ziskom 29,64 percenta hnutie ANO

Víťazom českých parlamentných volieb je so ziskom 29,64 percenta hnutie ANO

Praha 21. októbra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: TASR – Martin Baumann)

 

Volebná účasť vo väčšine krajov v Česku dosiahla v sobotu predpoludním vyše 50 percent, na niektorých miestach to bolo až 60 percent, vyplýva z informácií jednotlivých krajov a obcí.

Grafické vyjadrenie výsledkov českých volieb (idnes.cz)

O 14.00 hod. sa v sobotu uzavreli hlasovacie miestnosti, v ktorých českí voliči rozhodli o novom zložení Poslaneckej snemovne (dolnej komory) parlamentu ČR.

Reklama

22:30 Analytik: Keby sa volilo len v Prahe, Babiš by parlamentnú väčšinu nezložil

Keby sa volilo len v Prahe, tak šéf víťaznej strany v českých parlamentných voľbách Andrej Babiš by väčšinu v snemovni zrejme nezložil. V reakcii na výsledky sobotných volieb to pre TASR uviedol český politológ špecializujúci sa na volebné obvody Vojtěch Navrátil.

Reklama

Ako pripomenul politológ, práve v Prahe a najbližšom okolí sa miestne výsledky najviac líšili od celoštátnych čísel. ANO v Prahe so skóre iba jednej pätiny voličov zaznamenalo svoj vôbec najnižší volebný výsledok v republike.

„Podpriemerný výsledok tu dosiahli aj komunisti a SPD Tomia Okamuru, kým naopak svoje suverénne najvyššie podiely voličov tu mali ODS, Piráti a TOP 09,“ konštatoval Navrátil.

V prípade TOP 09 dvojciferný výsledok v hlavnom meste zohral zásadnú úlohu pri prekonaní päťpercentného kvóra pre vstup do snemovne. „V rámci väčšiny ďalších regiónov TOP 09 iba paberkovala pod päťpercentnou hranicou,“ upozornil politológ.

„Piráti a ODS, ktoré môžu vnímať výsledok tohtoročných volieb nepochybne ako úspech, mali v rámci územnej dichotómie Čechy-Morava vyššiu podporu v Čechách, kým sociálni demokrati a ľudovci, teda strany s koreňmi až hlboko v dobách Rakúsko-Uhorska, tradične na Morave,“ povedal analytik.

Víťazné ANO – a podobne aj SPD – bodovalo so ziskom viac než 35 percent hlasov najviac v krajoch s nadpriemernou nezamestnanosťou. To sa týka severu a severozápadu Čiech a Moravy, teda na územiach v minulosti obývaného sudetskými Nemcami. Tu podľa analytika tradične dosahujú najvýraznejšie výsledky ľavicové a antisystémové strany. Spolu s KSČM tu tieto strany získali v tohtoročných voľbách 56-60 percent hlasov.

Reklama

„Ponúka sa tu teda istá paralela s voľbami v roku 1946 a vtedajšou podporou KSČ. Do budúcich volieb môžeme len dúfať, že to bude snáď jediná pripomienka diania pred 70 rokmi,“ uzavrel politológ.

21:45 Babiš: Nie sme ohrozením demokracie, budeme rokovať so všetkými stranami

Predseda ANO Andrej Babiš na margo víťazstva svojho hnutia v sobotňajších voľbách do Poslaneckej snemovne českého parlamentu vyhlásil, že takýto výborný výsledok nečakal. „Je to úžasné,“ povedal Babiš novinárom na tlačovej konferencii v Prahe po sčítaní hlasov.

Zdôraznil, že jeho hnutie nie je žiadnym ohrozením pre demokraciu, ako tvrdia niektorí politickí konkurenti ANO. Vyslovil tiež želanie, aby bol kabinet zostavený rýchlo a aby s hnutím ANO chceli ostatné politické strany vyjednávať. Chcel by vládu, ktorá bude „tímom“. O jej zložení však odmietol špekulovať.

Predsedom všetkých ďalších ôsmich strán, ktoré sa dostali do Snemovne, preto poslal SMS a ponúkol im rokovania. „Budeme rokovať so všetkými stranami a hnutiami, nekladieme si žiadne podmienky v rámci rozhovorov o Snemovni,“ podotkol líder ANO. Naznačil pritom , že sa bude chcieť uchádzať o post premiéra.

Reklama

Poukázal na vysoký počet preferenčných hlasov, ktorých dostal bezmála 50.000. „Určite budeme radi, keď budeme poverení zostavením vlády a dúfame, že vznikne rýchlo,“ uviedol Babiš, ktorého cituje webový portál Novinky.cz.

Babiš tiež okomentoval skutočnosť, že sa do Snemovne dostalo deväť strán: „Počet strán nie je dobrý, je ich tam veľmi veľa. Ale voliči tak rozhodli, takže to rešpektujeme,“ povedal.

Hnutie ANO volilo v tohtoročných parlamentných voľbách približne o pol milióna ľudí viac, ako tomu bolo vo voľbách pred štyrmi rokmi. Hlas pre hnutie vedené týmto podnikateľom a exministrom financií ČR odovzdalo takmer 1,5 milióna ľudí. Vyplýva to z údajov na volebnom serveri Českého štatistického úradu.

V roku 2013 skončilo hnutie ANO na druhom mieste za víťaznou ČSSD. Vtedy získalo vyše 927.000 hlasov. Tento rok bolo ANO favoritom volieb, čo sa aj potvrdilo. Okrem ANO si oproti minulým voľbám polepšili tiež ODS a Piráti. Lepšie je na tom aj líder SPD Tomio Okamura, ktorý však v ostatných voľbách kandidoval za hnutie Úsvit.

 

Na snímke predseda hnutia ANO Andrej Babiš v centrále hnutia po skončení volieb do Poslaneckej snemovne (dolnej komory) parlamentu ČR v sobotu 21. októbra 2017 v Prahe.

21:25 Piráti odmietajú SPD, KSČM i ANO; vo volebnom štábe SPD zasahovala polícia

Pirátska strana si pred českými parlamentnými voľbami dala podľa vlastných slov nereálny cieľ, a síce prekonať vo voľbách hranicu desiatich percent. To, že sa jej to v sobotu napokon podarilo (10,79 percenta), vzbudilo v pirátskom volebnom štábe obrovskú eufóriu, uviedol portál iDNES.cz.

Podľa šéfa strany Ivana Bartoša na tom nie je nič divného: „Kampaň sme si robili sami, žiadna agentúra. Keď človek do niečoho vloží veľké množstvo práce a voľného času, tak sú emócie o to hlbšie,“ vysvetlil.

Piráti podľa serveru Novinky.cz zamieria do opozície. Bartoš totiž vylúčil spoluprácu s KSČM i SPD Tomia Okamuru. Odmietol aj víťazné hnutie ANO kvôli stíhaniu šéfa Andreja Babiša i jeho pravej ruky Jaroslava Faltýnka. A to aj v prípade, že by sa obaja stiahli do úzadia.

„Vylúčili sme už pred voľbami rokovania s SPD a KSČM. Domnievam sa, že tá situácia jasne vylučuje hnutie ANO, pretože pán Faltýnek s pánom Babišom sú momentálne stíhaní,“ povedal Bartoš na tlačovej konferencii po tom, ako už bolo rozloženie novej Snemovne jasné. Riešením by podľa neho nebolo ani ich nahradenie inými osobnosťami.
X X X
Vo volebnom štábe hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru zasahovala v sobotu dvakrát polícia, ktorá odtiaľ vykázala novinárov zo serveru Info.cz a z relácie Reportéři ČT, informoval portál televízie ČT24.

Reklama

Predseda Okamura povedal, že SPD zavolalo políciu na „cudzích ľudí“, ktorí sa snažili „násilne vstúpiť“ do volebného štábu. Na jedného z novinárov bolo údajne podané trestné oznámenie.

Hnutie uviedlo, že podrobné vyjadrenie k incidentom vydá prostredníctvom tlačovej správy v nasledujúcich dňoch. „Platí, že každý novinár, každý štáb sa mal akreditovať vopred. Nebola udelená akreditácia tým, ktorí o nás pred voľbami klamali, cenzurovali nás alebo manipulovali. S týmito médiami neplánujeme spolupracovať ani do budúcna,“ vyhlásil šéf SPD Okamura.

21:07 Prieskum: Takmer polovica obyvateľov Česka si nepraje Babiša za premiéra

České obyvateľstvo je rozdelené v názore na vymenovanie predsedu hnutia ANO Andreja Babiša za českého premiéra. Podporu mu v prieskume agentúry Kantar TNS pre Českú televíziu (ČT) vyjadrilo 47 percent respondentov, proti je 48 percent. Prieskum sa uskutočnil 17.-19. októbra.

„Andrej Babiš nám vychádza ako veľmi kontroverzná osobnosť,“ uviedol analytik Kantar TNS Pavel Ranocha. Respondenti odpovedali aj na otázku, pri ktorej hodnotili ďalších lídrov politických strán. „Babiš spolu s Tomiom Okamurom zbierali percentá najmä na krajoch škály, teda určite áno alebo určite nie,“ podotkol.

Reklama

Ľudia, ktorí Babiša ako predsedu českej vlády odmietajú, by najčastejšie vo funkcii videli niekoho iného bez ohľadu na jeho stranícku príslušnosť. Podľa štvrtiny ľudí by to mal byť líder druhej najsilnejšej strany. 18 percent opýtaných uviedlo, že premiér by mal byť vymenovaný z radov ANO. 13 percent sa nevedelo vyjadriť.

Dve pätiny z opýtaných zároveň v predchádzajúcich prieskumoch uviedli, že veria, že sa hnutiu ANO v prípade výrazného víťazstva podarí zostaviť vládnu koalíciu, a to s jednou alebo viacerými stranami. Zhruba pätina obyvateľov je však toho názoru, že sa nepodarí zostaviť žiadnu vládu. To, že by výsledkom bol kabinet, v ktorom by bolo iba ANO, aj keby išlo o menšinovú vládu, očakáva viac ľudí, než to, že by sa vláda obišla bez Babišovho hnutia.

Na snímke vpravo predseda hnutia ANO Andrej Babiš , uprostred šéf sociálnych sietí Marek Prchal a vľavo prvý podpredseda ANO Jaroslav Faltýnek počas tlačovej konferencie v centrále hnutia po skončení volieb do Poslaneckej snemovne (dolnej komory) parlamentu ČR v sobotu 21. októbra 2017 v Prahe.

20:50 Víťazom parlamentných volieb je so ziskom 29,64 percenta hnutie ANO 

Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov. Po spracovaní údajov z 99,99 percenta volebných obvodov o tom na svojej webovej stránke Volby.cz informoval Český štatistický úrad.

Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov – ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,80 percenta), TOP 09 (5,30 percenta) a STAN (5,18 percenta). Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.

Reklama

O poslanecké miesta v Snemovni sa uchádzalo 31 politických strán a hnutí, pričom pred bránou päťpercentnej zvoliteľnosti zostalo 22 subjektov vrátane Slobodných (1,56 percenta) a Zelených (1,46 percenta).

Hnutie ANO 2011 obsadí v Poslaneckej snemovni 78 kresiel, Občianska demokratická strana (ODS) 25, Česká pirátska strana (Piráti) a hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) zhodne po 22, Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) a Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) zhodne po 15, Kresťanská a demokratická únia – Československá strana ľudová (KDU-ČSL) 11 kresiel, TOP 09  a hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) po šesť kresiel.

Hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša zároveň zvíťazilo vo všetkých 14 krajoch, čo sa dosiaľ nepodarilo žiadnemu politickému subjektu. Voliči mohli svoj hlas odovzdať v 14.865 volebných obvodoch.

20:40 ČSSD skončila s najhorším výsledkom od roku 1993 

Česká sociálna demokracia skončila vo voľbách do Poslaneckej snemovne ČR s najhorším výsledkom od momentu, keď jej v roku 1993 začal predsedať Miloš Zeman, konštatoval v sobotu portál českej spravodajskej televízie ČT24.

ČSSD, dlhoročná vedúca strana českej ľavice, ktorá v Českej republike vládla 12 z uplynulých 25 rokov, získala po dvojdňovom hlasovaní podľa takmer konečných výsledkov iba niečo cez sedem percent, a síce 15 poslaneckých mandátov. V novej Snemovni tak príde strana s oranžovou ružou v znaku o svoj doterajší vplyv.

Výsledok volieb spôsobil v ČSSD šok a sklamanie. Špičky strany do poslednej chvíle v dvojciferný výsledok dúfali.

Reklama

Volebný líder ČSSD Lubomír Zaorálek novinárom povedal, že výsledok je zlý a že sa zaň cíti byť osobne zodpovedný.

„Idem do tohto a budem z tohto skladať účty. Môžem si vyčítať, že som nedokázal presvedčiť viac ľudí,“ povedal Zaorálek pre spravodajský portál Novinky.cz s tým, že volebný výsledok pod osem percent je cestou do opozície.

Zaorálek priznal, že do kampane mal nastúpiť skôr, čo sa ale nestalo. ČSSD podľa neho potrebuje zmenu, ktorá by ale mala prísť až na mimoriadnom zjazde.

Po volebnej prehre rokovalo za zatvorenými dverami stranícke grémium, ktoré zrejme zvolá na jar mimoriadny zjazd a zloží funkcie. Strana pravdepodobne zamieri v novej Snemovni do opozičných lavíc.

20:15 Babiš: Brusel musí prestať hovoriť o dvojrýchlostnej Európe 

Víťaz českých parlamentných volieb Andrej Babiš (ANO) na tlačovej konferencii v sobotu večer vyhlásil, že je pripravený bojovať za záujmy Českej republiky v Bruseli.

„Ja som jediný český minister, ktorý presadil jedinú legislatívnu zmenu v Bruseli. Pracoval som na tom tri roky. Poznám viacero európskych politikov a určite som pripravený presadzovať naše záujmy a bojovať za ne,“ povedal Babiš.

Reklama

„My sme pevnou súčasťou EÚ, my sme pevnou súčasťou NATO. Ja by som bol strašne rád, aby niektorí ľudia prestali strašiť, že sme orientovaní na východ. Nie sme orientovaní na východ,“ zdôraznil Babiš. Dodal však, že EÚ by mala podstúpiť sebareflexiu a zamyslieť sa nad dôvodmi odchodu Británie.

„EÚ musí prestať hovoriť o dvojrýchlostnej Európe. Ja sa vždy pýtam zahraničných novinárov – čo je to tá rýchlosť? Ako to meriate? My sme predsa vo verejných financiách boli minulý rok druhí za Luxemburskom. Ja myslím, že niektoré veľké štáty a niektoré štáty eurozóny k nám môžu chodiť na školenie, ako sa bojuje proti podvodom na DPH,“ uviedol Babiš.

20:00 ODS oznámila, že s Babišom vyjednávať nebude

Predseda českej ODS Petr Fiala v sobotu po tom, ako už bolo jednoznačné, že jeho strana skončila v parlamentných voľbách s 11 percentami na druhom mieste vyhlásil, že ODS s ANO do vlády nepôjde. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. „Chcem jasne prehlásiť, že ODS nebude s ANO vyjednávať o novej vláde,“ zdôraznil Fiala. Hnutie ANO Andreja Babiša dosiahlo takmer 30 percent hlasov.

ODS chce podľa Fialu pokračovať v posilňovaní poctivej pravicovej politiky. „Pred štyrmi rokmi bola ODS na dne,“ pokračoval Fiala s tým, že sa nakoniec ukázalo, že cesta ODS bola správna.

Fiala zároveň vylúčil, že by ODS mohla vládu ANO, napríklad aj bez Andreja Babiša ako premiéra, ticho podporovať. „Varianta podpory neexistuje,“ povedal Fiala.

Momentálne podľa jeho slov nie je pravá chvíľa volať po zjednocovaní pravicových strán. „Ja mám svoju vlastnú predstavu pre českú pravicu a budem ju realizovať,“ povedal Fiala.

Reklama

Predseda ODS zablahoželal Václavovi Klausovi ml., ktorý na pražskej kandidátke získal vyše 20.000 preferenčných hlasov a z tretieho preskočil na prvé miesto.

19:00 Babiš 1,5 milióna voličov nám dalo dôveru napriek dezinformačnej kampani 

Strana podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša ANO získala v českých parlamentných voľbách v piatok a sobotu hlasy približne 1,5 milióna voličov.

„To sme skutočne nečakali a vy ste nám dali dôveru, aj keď tu na nás beží už dva roky masívna dezinformačná kampaň,“ povedal v sobotu večer Babiš na tlačovej konferencii vo volebnej centrále strany.      Babiš, ktorý je nielen potravinárskym, ale aj mediálnym magnátom a je často obviňovaný z ovplyvňovania verejnej mienky prostredníctvom svojich médií, na tlačovej konferencii so smiechom poznamenal, že 75 percent médií v krajine je pod vplyvom tradičných politických strán.

„Ale ja chcem poďakovať ľuďom, že týmto lžiam neuverili,“ vyhlásil Babiš a dodal, že ANO zvíťazilo vo všetkých krajoch. „To je skutočne neuveriteľné,“ skonštatoval.

„Budeme radi, ak nás pán prezident poverí zostavením vlády,“ povedal Babiš a prihlásil sa so svojou stranou k členstvu Českej republiky v EÚ i NATO. Zároveň požiadal, aby niektorí ľudia prestali strašiť, že zvolenie jeho strany bude znamenať obrat krajiny na východ.

ANO získalo vo voľbách 29.64 percenta hlasov pred druhou ODS s 11,32 percentami a tretími Pirátmi s 10,79 percentami.

Reklama

18:00 Šéf zelených po volebnom prepade rezignoval na svoju funkciu

Krátko pred spočítaním hlasov zo všetkých volebných obvodov v českých parlamentných voľbách rezignoval v sobotu po volebnom prepade na svoju funkciu predseda Zelených Matěj Stropnický.

Česi mohli voliť aj v zahraničí. Medzi českými voličmi v zahraničí viedla podľa čiastkových výsledkov TOP 09 (19,55 percenta), pred hnutím Piráti (18,26 percenta), ODS (12,39 percenta) a ANO (10,62 percenta). Nasledovali KDU-ČSL (8,13 percenta), ČSSD (7,8 percenta), STAN (6,84 percenta) a Zelení (5,63 percenta).

Líder hnutia ANO, ktoré sa stalo jasným víťazom dvojdňového hlasovania, je jediným kandidátom strany na premiéra, zhodli sa Karla Šlechtová, Martin Stropnický i Richard Brabec. Všetci traja zhodne odmietli spoluprácu s hnutím SPD Tomia Okamuru.

Dosluhujúci premiér Bohuslav Sobotka vyjadril sklamanie z počtu hlasov, ktoré získala jeho ČSSD i z celkových výsledkov volieb. Znepokojuje ho vzostup extrémistických strán.

Podľa spravodajského servera Novinky.cz označila svetová agentúra AFP Andreja Babiša za „českého Donalda Trumpa“.

Štatistici priznali krátko pred 15.00 h problémy, na špecializovaný web volby.cz sa nedalo prihlásiť. Išlo o dočasný výpadok na strane externého dodávateľa. „Spracovávanie výsledkov beží normálne,“ uviedol Český štatistický úrad v odkaze na Twitteri, ktorý citoval portál denníka iDNES.cz.

Reklama

Podľa webu Českej televízie jasne okrem hnutia ANO (takmer 30 percent hlasov) bodovalo aj hnutie Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru, ktorá sa za ODS zaradila na tretie miesto. Na štvrtej priečke skončili Piráti s približne desiatimi percentami hlasov.

Doposiaľ najsilnejšia vládna strana ČSSD skončila so značným prepadom hlboko medzi porazenými. Spoločne s KSČM majú niečo nad sedem percent. ODS sa podľa priebežných výsledkov teší z druhého miesta a 11 percent. KDU-ČSL nazbieralo necelých šesť percent. Tesne nad hranicou zvoliteľnosti do Snemovne sa pohybujú STAN a TOP 09.

Zelení ani Slobodní sa do parlamentu nedostali.

17:20 Faltýnek: Ľudia volili Babiša, lebo na rozdiel od Sobotku dokáže vládu riadiť

Zo strany hnutia ANO, ktoré pravdepodobne jasne zvíťazilo v piatkových a sobotných parlamentných voľbách v ČR, by bolo fér najprv osloviť k debate súčasných koaličných partnerov – sociálnych demokratov (ČSSD) a ľudovcov (KDÚ-ČSL) – ale aj ostatné subjekty, ktoré sa dostanú do snemovne vrátane SPD Tomia Okamuru. Ide totiž o fungovanie snemovne a jej výborov. Vo volebnej centrále strany to v sobotu povedal prvý podpredseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Zároveň odmietol špekulácie, že by sa šéf strany Andrej Babiš mal zriecť premiérskeho kresla v rámci koaličných rozhovorov.

„Ja si to neviem predstaviť. Pán Babiš je predseda nášho hnutia, bol to líder, ktorý tú kampaň odmakal najviac. Ja sám mám voči nemu výčitky svedomia, že som nebol 20 hodín vonku ako on a jeho tím. Ľudia volili predovšetkým pána Babiša, pretože veria, že je to človek, ktorý dokáže tú vládu riadiť – na rozdiel od pána Sobotku,“ vyhlásil Faltýnek a pripomenul, ako Sobotka na jar tohto odvolal Babiša z postu ministra financií. Podľa Faltýnka tak dehonestoval úspechy celej vlády a voliči mu to vo voľbách spočítali.

17:00 Hnutiu ANO by mohol na zostavenie vlády stačiť iba jeden koaličný partner

Hnutiu ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša by mohol stačiť na zostavenie novej českej vlády iba jeden koaličný partner. Naznačujú to predbežné volebné výsledky po sčítaní 90 percent volebných obvodov, uvádza webový spravodajský portál Novinky.cz.

ANO má predbežný zisk 30,5 percenta, čo znamená obsadenie 80 poslaneckých kresiel. Na to, aby Babiš získal pre svoju vládu väčšinovú podporu v 200-člennej Snemovni, by potreboval najmenej ďalších 20 hlasov.

Tie by teoreticky mohol dať dohromady s niekoľkými subjektmi. Sloboda a priama demokracia (SPD) podnikateľa česko-japonského pôvodu Tomia Okamuru by podľa priebežných výsledkov získala 25 mandátov, Občianska demokratická strana (ODS) 24 mandátov a Česká pirátska strana (Piráti) 22 mandátov.

Pomerne blízko je aj Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) so 16 mandátmi.

Podľa sobotňajšieho vyhlásenia českého ministra obrany za ANO Martina Stropnického by však SPD nebola pre Babišovo hnutie prijateľná. Volebný úspech SPD podľa Stropnického nie je šokom; šokom je iba politický obsah tejto strany – politika strachu, nenávisti, prílišných emócií a vízie vystúpenia z EÚ.

Niektoré strany však dali dopredu najavo, že s hnutím ANO do vlády nepôjdu. Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD), ktorá o možnej spolupráci hovorila a je prijateľná aj pre ANO, by musela vo volebných výsledkoch ešte výrazne posilniť; predbežne by do Snemovne zasadlo 15 jej poslancov. Volebná účasť podľa Českej televízie dosiahla 60 percent.

 16:40 Po sčítaní vyše polovice obvodov by voľby vyhralo ANO so ziskom 31 percent

Podľa odhadov, ktoré priniesla Česká televízia (ČT), by sa do Poslaneckej snemovne dostalo predbežne osem politických strán. Po sčítaní takmer 70 percent volebných obvodov skončilo na prvom mieste hnutie ANO so ziskom 31 percent.

Nasleduje Sloboda a priama demokracia (SPD) s 11,3 percentami, Občianska demokratická strana (ODS) s 10,1 percentami, Česká pirátska strana (Piráti) s 9,7 percentami, Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) s 8,6 percentami, Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) so 7,7 percentami, ľudovci (KDU-ČSL) so 5,8 percentami a hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) s piatimi percentami.

Hranicu piatich percent potrebných pre vstup do Snemovne zatiaľ neprekročila strana TOP 09 ani Slobodní.

V 200-člennej dolnej komore parlamentu by ANO obsadilo 82 kresiel, SPD 26, ODS 24, Piráti 23, KSČM 17, ČSSD 14, KDU-ČSL 12 a STAN štyri kreslá. Volebná účast podľa Českej televízie dosiahla predbežne 60 percent.

16:17 Stropnický: ANO nepôjde do vlády s Okamurom

Reklama

Pre pravdepodobného víťaza českých parlamentných volieb stranu ANO Andreja Babiša by bola neprijateľná koalícia so Slobodou a priamou demokraciou (SPD) Tomia Okamuru, ktorá je v priebežných súčtoch volebných výsledkov na druhom mieste. Vyhlásil to v sobotu minister obrany za ANO Martin Stropnický.

Volebný úspech strany SPD Tomia Okamuru podľa Stropnického nie je šokom, šokom je iba politický obsah tejto strany – politika strachu, nenávisti, prílišných emócií a vystúpenia z EÚ. „To sú pre mňa úplne neprijateľné veci,“ zdôraznil Stropnický.

Babiš by zároveň nemal ustupovať prípadnému tlaku možných koaličných partnerov, aby sa nestal premiérom. Priebežné výsledky volieb podľa Stropnického nasvedčujú, že verejnosť si Babiša na tomto poste želá.

„Ja to beriem ako určitý plebiscit o tom, či ľudia veria pánovi Babišovi alebo nie. A mne to vychádza, že mu veria,“ povedal Stropnický.

V čase, keď boli spočítané hlasy z viac než 80 percent okrskov, Babišovo ANO viedlo s 30,7 percentami pred SPD s 11,17 percentami a ODS s 10,6 percentami.

14:00 Prebežné výsledky

Podľa prieskumu agentúry STEM pre televíziu Nova by sa víťazom volieb malo stať hnutie ANO so ziskom 26-27 percent, uvádza webový spravodajský portál Novinky.cz.

O druhé miesto sa predbežne delia Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) a Sloboda a priama demokracia (SPD). Ďalšie predbežné poradie podľa agentúry STEM je: Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) s deviatimi až desiatimi percentami, Občianska demokratická strana (ODS) a strana Piráti zhodne po osem až deväť percent, ľudovci (KDU-ČSL) a TOP 09 zhodne po päť až šesť percent. Pod ziskom piatich percent skončili Zelení a hnutie Starostovia a nezávislí (STAN).

Predbežné výsledky sa vzťahujú na prieskum, ktorý sa uskutočnil ešte v sobotu predpoludním. Ukončenie sčítavania hlasov sa očakáva približne o 20.00 h. V jednom volebnom okrsku v meste Opava je možné odovzdať hlasy mimoriadne do 15.00 h vzhľadom na technické problémy, ktoré sa tam v sobotu vyskytli.

13:00 Volebná účasť

Volebná účasť v českej metropole Praha sa podľa správ z jednotlivých radníc pohybovala nad 50 percentami. V Prahe 11 vystúpila účasť dokonca na 57 percent, informoval webový spravodajský portál Novinky.cz.

Situácia bola obdobná aj v mnohých mestách Stredočeského kraja. Napríklad Kolín hlási 53 percent, Příbram a Mělník zhodne 51 percent a Beroun s Benešovom 50 percent. Aj v Karlovarskom kraji sa účasť blížila k 50 percentám.

V Plzenskom kraji sa podľa tamojšieho krajského úradu účasť pohybuje tiež okolo 50 percent. O niečo nižšia je napríklad na Tachovsku – zhruba 40 percent, naopak v Plzni je zase vyššia – zhruba 55 percent.

Rovnako v Moravskosliezskom kraji sa účasť blíži k 50 percentám, uviedla hovorkyňa tamojšieho krajského úradu. Napríklad v Českom Těšíne odvolilo 47,4 percenta oprávnených voličov.

V Libereckom kraji je účasť 40 až 50 percent, a je tak vyššia ako pred štyrmi rokmi. V Olomouckom kraji síce v sobotu už bola účasť nižšia ako v piatok, ale stále prichádzalo veľa ľudí. Podľa tamojšieho krajského úradu doterajšia účasť v kraji presiahla 45 percent.

Reklama

V Zlínskom kraji prišlo v Zlíne predpoludním odovzdať hlas vyše 51 percent voličov. V okrskoch na Vysočine účasť prekročila 50 percent. V Ústeckom kraji podľa odhadov komisií odvolili viac ako dve pätiny ľudí. V Litoměřiciach účasť v niektorých okrskoch prekročila 50 percent.

Volebná účasť v Juhočeskom kraji sa dopoludnia pohybovala okolo 45 percent. Zástupcovia volebných komisií sa zhodli, že viac ľudí chodilo v piatok ako v sobotu ráno. Volebná účasť v Pardubickom kraji sa pohybovala okolo 50 percent. V stotisícovom meste Hradec Králové v susednom Hradeckom kraji vzrástla účasť na 55 percent.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali