Odsúdeného exšéfa Horizontu Matíka previezli zo Srbska na Slovensko

Odsúdeného exšéfa Horizontu Matíka previezli zo Srbska na Slovensko

Bratislava 22. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Prezídium policajného zboru SR)

 

Právoplatne odsúdeného bývalého šéfa nebankového subjektu Horizont Slovakia Františka Matíka, ktorý bol na úteku približne 13 rokov, previezli dnes letecky zo Srbska na Slovensko.

Na snímke František Matík
Na snímke František Matík

 

Reklama

Formálne podpisom o jeho vydaní tento týždeň rozhodol srbský minister spravodlivosti Nikola Selaković. “Dnes bola vykonaná extradícia osoby Františka M. zo Srbska do Slovenskej republiky. Osoba bola zadržaná srbskou políciou dňa 28. januára 2015 na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného Špecializovaným trestným súdom v Pezinku pre trestný čin podvodu. Bola odsúdená na 11 rokov a šesť mesiacov. Extradíciu osoby dnes realizovala Národná ústredňa Interpol v spolupráci s Útvarom osobitného určenia a Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky. Osoba bola následne dodaná do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave,” uviedol dnes pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

“Odsúdený nastupuje alebo sa prijíma do výkonu trestu v Ústave na výkon väzby, kde po vykonaní psychologického vyšetrenia, určenia zdravotnej klasifikácie a s ohľadom na súdom stanovený stupeň stráženia rozhodne generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže o ústave, v ktorom bude následne vykonávať trest odňatia slobody,” uviedol dnes pre TASR riaditeľ kancelárie Generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Reklama

“Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky bolo 31. decembra minulého roku informované Úradom medzinárodnej spolupráce národnej ústredne Interpol PPZ SR, že Odvolací súd v Novom Sade rozhodol v prípade sťažnosti Františka Matíka proti rozhodnutiu Vyššieho súdu v Novom Sade z 10. novembra 2015, že v danom prípade sú splnené zákonné požiadavky na vydanie menovaného na trestné konanie do Slovenskej republiky. Vyššie uvedené rozhodnutie Odvolacieho súdu v Novom Sade Ministerstvo spravodlivosti SR víta, ide o dôležitý krok na to, aby aj v tomto prípade bolo učinené spravodlivosti zadosť,” uviedla nedávno hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Matíka zadržali v Srbsku v januári 2015, na úteku bol od roku 2002. Na Slovensku mu Špecializovaný trestný súd v kauze Horizont Slovakia vymeral trest 11,5 roka a prepadnutie majetku v prospech štátu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali