Ochrana osobných údajov Európanov sa má zvýšiť, pravidlá upraví nariadenie

Bratislava 29. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Väčšiu ochranu majú dostať aj deti

Ochrana osobných údajov občanov Európskej únie (EÚ) by sa mala zvýšiť. Zabezpečiť to má európske nariadenie, ktoré má upraviť pravidlá ochrany osobných údajov. Má tiež uľahčiť život podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb. Európske nariadenie by malo byť prijaté v priebehu niekoľkých týždňov. Pre TASR to povedal vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik.

Na snímke vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik
Na snímke vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik

“Súčasné pravidlá sú v platnosti od roku 1995, kedy ešte neexistovala väčšina online služieb, ako elektronické obchody, sociálne siete, ktoré občania EÚ denne využívajú. A práve preto, že je potrebné posilniť ochranu osobných údajov a tiež zjednodušiť život pre podniky, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb, dochádza k tejto reforme,” vysvetlil Králik s tým, že reforma obsahuje viaceré prvky na posilnenie ochrany osobných údajov.

Napríklad právo byť zabudnutý. “Každý občan, keď sa rozhodne, že už nechce pôsobiť na nejakej sociálnej sieti alebo nechce poskytovať ďalej údaje o svojej osobe v rámci nejakej elektronickej platformy, tak všetky jeho osobné údaje budú musieť byť vymazané,” priblížil Králik.

Život európskym občanom má uľahčiť aj právo na prenosnosť údajov. Po novom by malo platiť, že si občan môže vziať späť svoje osobné údaje, ktoré dal organizácii alebo online službe, a preniesť si ich inde. Ďalšou zmenou má byť informačná povinnosť operátorov, ktorí sa stanú obeťou hackerského útoku. “Budú mať povinnosť bezodkladne informovať všetkých užívateľov, ktorých dáta spracovávajú,” uviedol Králik.

Jednotné pravidlá majú pomôcť aj podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb. “Dnes ak máte elektronický obchod a niekoľko pobočiek v členských štátoch, musíte oslovovať národné orgány na ochranu osobných údajov, všade si získavať potrebné autorizácie, poznať pravidlá každého z členských štátov, kde máte pobočku. Na základe tejto reformy dôjde k tomu, že bude platiť pravidlo jeden kontinent, jeden zákon a bude existovať jednotné kontaktné miesto,” opísal Králik.

Ak si teda slovenský elektronický obchod bude chcieť založiť pobočky vo viacerých členských krajinách únie, bude mu stačiť, ak si získa potrebné povolenia na slovenskom Úrade na ochranu osobných údajov. “A nebude musieť prácne oslovovať ďalších 15 rôznych autorít,” doplnil Králik.

Väčšiu ochranu majú dostať aj deti. “Nariadenie uznáva, že deti majú právo na osobitnú ochranu svojich osobných údajov. Deti sú viac zraniteľné, nemajú dostatočné povedomie o nebezpečenstvách ukladania osobných údajov v elektronickom priestore. Preto toto nariadenie vychádza z toho, že deti by mali mať posilnenú ochranu,” objasnil Králik.

Diskusia o nariadení o ochrane údajov trvala na európskej úrovni štyri roky. Očakáva sa od neho, že pomôže Európe čeliť výzvam digitálneho veku. Nariadenie má posilniť práva občanov a dať im skutočnú kontrolu nad ich osobnými údajmi. Prinesie už spomínaný jednotný rámec pre firmy. Formálne má byť nariadenie ratifikované začiatkom tohto roka a nadobudnúť účinnosť v celej únii má v roku 2018.

 

Žiaden obsah na tejto stránke nie je spoplatnený

Vážení čitatelia, žiaden článok na tejto stránke nie je spoplatnený, čo je dôvodom, prečo musí byť na nej viac reklamy. Chceme vás preto poprosiť o trpezlivosť a zhovievavosť. Vieme, že reklama je niekedy otravná, ale pomáha dofinancovať prevádzku vášho obľúbeného portálu. Chceme sa tiež obzvlášť poďakovať tým, ktorí nás finančne podporujú. Ak sa k nim chcete pripojiť, kliknite sem.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vybrali sme

NKÚ: V roku 2017 bude kontrolovať reformu ESO, vysoké školy aj právne služby

Bratislava 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR - Michal Svítok)   Reforma verejnej správy, eurofondy na informatizáciu, vysoké školy, ale aj právne služby štátu sa v budúcom roku stanú predmetom záujmu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Snahy vytvoriť osobitný kontrolný výbor parlamentu, ktorý by riešil jeho zistenia vo vzťahu k štátnym inštitúciám,…

V Augsburgu museli kvôli zneškodneniu bomby opustiť domy tisíce ľudí

Augsburg 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Tobias Hase/tha/dpa via AP)   Neobvyklý priebeh mal dnes prvý sviatok vianočný v bavorskom Augsburgu. Desaťtisíce obyvateľov mesta ho nemohli stráviť vo svojich domovoch vzhľadom na zneškodňovanie veľkej leteckej bomby z druhej svetovej vojny. Najväčšia evakuácia občanov v povojnovej histórii Nemecka prebiehala pomerne pokojne, vyplýva z…

Biskup Galis: V prežívaní Vianoc máme na výber, sme slobodné Božie deti

Žilina 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR - Duššan Hein)   Hlavným posolstvom Vianoc je príchod Pána Ježiša. Ježiš je dar. Dar otca, ktorý poslal na svet svojho syna, hovorí žilinský diecézny biskup Tomáš Galis Vianoce sú dnes aj pre mnohých kresťanov iba o štedrosti a daroch, čo považujú za dostatočné. Čo by…

V evanjelických chrámoch na Slovensku dnes čítajú Pastiersky list biskupov ECAV

Bratislava 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR - Michal Svítok)   Pôsobenie Božieho syna Ježiša Krista v ľudskom svete malo i má na ľudstvo nesmierne veľký vplyv. Pán Ježiš Kristus prišiel na svet ako svetlo do najrozličnejších situácií ľudskej tmy. Konštatujú to členovia Zboru biskupov ECAV na Slovensku v Pastierskom liste na…

Biskup Judák vyzval veriacich, aby boli “vianočnými ľuďmi” aj počas roka

Nitra 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR - Roman Hanc)   Spoločnou piesňou Tichá noc, svätá noc vyvrcholila nočná vianočná omša v katedrálnom chráme – Bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Na začiatku bohoslužby si stovky prítomných pripomenuli trpiacich, chorých, utečencov i tých, ktorí strávili svätú noc v práci Omšu celebroval nitriansky biskup Viliam Judák. V…

FotoNaši krajania v Srbsku tiež oslavujú najkrajšie sviatky roka

Belehrad 25. decembra 2016 (HSP/Foto:Oto Filip)   Sú tu Vianoce, za nimi aj Silvester, sviatky opodstatnene označované za najkrajšie v roku. Ich príchod a dych cítiť nielen v našich prostrediach, ale aj v Novom Sade, Belehrade, iných väčších a menších mestách Lebo sú to dni naše, rodinné, najpoetickejšie, plne dobrej pohody a dobrej vôle, porozumenia, štedrých…

Člen ruského parlamentu vylúčil, že by zrútenie lietadla spôsobili teroristi

Moskva 25. decembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Viktor Klyushin)   Zrútenie lietadla ruského ministerstva obrany, ktoré smerovalo z mesta Soči do Sýrie, mohlo byť zapríčinené zlyhaním techniky alebo posádky, súvislosť s terorizmom je však vylúčená. Povedal to dnes predseda výboru pre obranu a bezpečnosť v hornej komore ruského parlamentu Viktor Ozerov. V havarovanom…

„Keď je Krajniak taký epický, mal sa na protest upáliť,“ povedal Hlina pre PL. Po chuti mu nie je ani Kotleba

Bratislava 25. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Alojz Hlina, ktorý od júna tohto roku zastáva funkciu predsedu mimoparlamentného hnutia KDH sa pre portál Parlamentnelisty.sk vyjadril k viacerým udalostiam v kruhoch slovenskej politiky a takisto predstavil najbližšie plány hnutia KDH. Tiež komentoval ich potenciálne zastúpenie v koalícii. Poriadne sa obul do viacerých politikov, no najviac to…

Alexandrovovci mali onedlho koncertovať aj v Českej republike

Praha 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)   Správa o dnešnom tragickom páde lietadla, ktoré prevážalo obľúbený ruský armádny súbor Alexandrovovci, zasiahla aj občanov Českej republiky. Mnoho nadšených fanúšikov si už dokonca zakúpilo - alebo ako vianočný darček dostalo - lístky na ich májový koncert, píše na svojej webovej stránke televízna…

Odporkyňa EÚ Marine Le Penová už prvá v popularite medzi politikmi vo Francúzsku. Čaká nás v roku 2017 frexit a po ňom aj slovexit?

Paríž 25. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)   Predsedníčka Národného frontu Marine Le Penová štyri mesiace pred prezidentskými voľbami predbehla v rebríčku popularity svojho hlavného súpera v boji o kreslo hlavy francúzskeho štátu, bývalého premiéra Françoisa  Fillona. Noviny Journal du Dimanche informovali, že Le Penová obsadila 37. miesto medzi najpopulárnejšími ľuďmi vo Francúzsku, zatiaľ čo…

Pápež František vyzval veriacich, aby neboli ľahostajní k utrpeniu detí. Udelil aj tradičné Urbi et orbi

Vatikán 25. decembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gregorio Borgia)   Pápež František pri príležitosti celebrovania sobotnej polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra apeloval na veriacich, aby prijali výzvu dieťaťa z "válova", ako aj detí súčasného sveta, z ktorých mnohé trpia. Dnes na sviatok Narodenia Pána udelil tradičné požehnanie Urbi et orbi…

Nemecký minister vnútra chce predĺžiť hraničné kontroly o “mnoho mesiacov”

Berlín 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)   Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere v dnes zverejnenom rozhovore avizoval, že chce predĺžiť kontroly na hranici s Rakúskom. Termín ich ukončenia je podľa jeho slov zatiaľ v nedohľadne De Maiziere pre noviny Bild am Sonntag povedal, že jeho zámerom je to, aby…

Vybrali sme z blogu

Už nejsme kamarádi!

Tak se zdá, že ten, kdo měl být ještě vcelku nedávno naším přítelem, už definitivně naději na naši náklonnost ztratil. Že ten, s kým jsme se chtěli družit a jemuž jsme chystali cenné dary, se nedal „koupit“, a proto ho nyní má vzít čert. Nebylo to tak na

Zase jsme ti špatní

Lidé se mohou živit lecčím. A třeba badatelé z vídeňské Agentury EU pro základní práva (FRA) si přišli na své vydáním zprávy o tom, jak špatně se vede evropským Romům. Ty české nevyjímaje. A díky této zprávě (

Kto zasieva a orgnizuje "plazivú fašizáciu" krajiny a vo svete ? Časť III.

 Časť III. Ľudácky fašizmus postavil slovenský národ aj pred perspektívu účasti slovenských vojakov v bratovražednej vojne proti Sovietskemu zväzu. Podľa Hitlera jedným z hlavných úloh Nemecka bolo, aby všetkými prostriedkami zabránilo vzostupu slovanskej rasy. Slovenská fašistická vláda sa činila a z vlastnej iniciatívy vyslala do vojny proti Sovietskemu zväzu tisíce  slovenských chlapcov a to všetko…

Kto zasieva a organizuje "plazivú fašizáciu" krajiny a vo svete ? Časť II.

Časť II. Aj v novodobej histórií  ľudskej spoločnosti  je enormné úsilie niektorých jej skupín  jednoznačne zamerané na uchovanie a posilňovanie ich panstva nad absolútnou väčšinou  pracujúcej masy. Môžeme si dovoliť aj sami postupne skúmať túto novodobú históriu a môže sa nám pritom veľmi jasne ukázať súvislosť: stále platilo a platí panstvo za rakúsko -…

Skutočná Revolúcia

Ukrajinský Euromaidan mi otvoril oči. Pri sledovaní celého vývoja situácie, všetkých zvratov a tragického záveru som si uvedomil, aké je naše štátne zriadenie, koré nazývame systémom, krehke a vzácne. Ani si neuvedomujeme, za čo všetko vďačíme našim rodičom, rodičom našich rodičov a predkom vôbec. Je to už hádam národný šport,…

Euro-Islamský Terorizmus

Je pred vianocami a všetkými médiami sa rozliehajú moderné melódie sirén a vyhrážok spravodajov o terrorizme v európe. Štastné a veselé? Do dnes nerozumiem, prečo bolo nevyhnutné POZÝVAŤ nejakých utečencov do európy, a keď už boli pozvaní premiérkou Nemecka a nemeckou vládou, nerozumiem, čo majú znamenať tie prerozdeľovacie kvótiy v…

TopSpeed

Ryan Tuerck želá Veselé Vianoce

0

Aké by to boli Vianoce, bez poriadne gýčového videa? Aby to malo aj nejakú šťavu, o to sa postaral Ryan Tuerck. Zobral svoju driftovaciu mašinu, Toyotu GT86, do ktorej implantoval srdce z Ferrari 458, nahádzal na auto kopec svietiacich a blikajúcich blbostí a vedľa seba posadil Santa Clausa. Parádny zvuk motora Ferrari, kopec dymu,…

Nové Volvo S60/V60 bude vyzerať nejako takto

0

Volvo aktuálnym dizajnom chytilo svet za srdce. Začalo to XC90, pokračovalo reprezentatívnou limuzínou S90 a odvodeným kombíkom V90. Je načase osviežiť aj menší typový rad 60. Na trhu je už 6 rokov. Stále vyzerá dobre, ale už si pomaly pýta radikalnu zmenu. Obrázky, ktoré prinášame nie sú oficiálne, ale podľa…

WRC sa vracia do čias divokej skupiny B

3

V 80. roky boli motoršporte veľmi divoké. Pravidlá snáď až príliš otvorené prinášali doslova monštrá na kolesách. V F1 vrcholila turbo éra, ktorá priniesla až 1500 koňové kvalifikačné špeciály a monoposty s vnútornou aerodynamikou v ktorých aj trénovaní piloti od preťaženia v zákrutách zamdlievali.  A v rally boli veci ďaleko za únosnou hranicou. Násobne premotorované autá konštrukčne…

Test: Renault Talisman dCi160 Initiale

12

Je mi úprimne ľúto, že v 90. rokoch európsky výrobcovia svorne ustúpili prémiovým značkám a jeden po druhom veľké pohodlné autá prestali produkovať. Aby som spomenul len existujúce značky, Alfa Romeo mala typ 166, Ford Scorpio, Opel mal Omegu, Peugeot typ 605 a Renault Safrane. Citroen sa síce už desaťročie trápi…

Kto ukladá pokuty za prepadnutú STK a emisnú kontrolu?

12

Rozvinutá diskusia pod článkom kolegu Olivera, ktorý sa týkal možného zníženia pokút za nevykonanú technickú a emisnú kontrolu, ma primäla k súhrnu informácií. Ako, kto a kedy pokuty za prepadnutú ľudovo povedanú STK a EK rieši a vyberá? Bude to poňaté odbornejšie, preto odporúčam čítajte pomalšie a hlavne do konca :) Pokuty za…

Dartz Prombron Black Alligator je šialenosť roka. Jeden vraj bude v Prahe

2

Počuli ste už o firme Dartz? Ak nie, tak len v skratke. Je to lotyšsko-ruský úpravca, ktorý vyrába kontroverzné a riadne drahé autá. Je veľmi pravdepodobné, že sa dali inšpirovať značkou Mansory. Dartz už postavil autá na báze Mercedes GL, no „pohrali sa“ aj s bláznivým G 6x6. Najnovší prírastok volajú Prombron Black Alligator. Okrem toho,…

KAMzaKRÁSOU

Tip na krátku zimnú dovolenku – Neapol

3

Jeden preslávený starý výrok znie: vidieť Neapol a zomrieť. No s tým rozhodne nesúhlasíme. Skôr by sa podľa nás hodilo: vidieť Neapol a ešte aspoň raz sa vrátiť. Toto mesto ležiace v tieni majestátnej sopky Vezuv je totiž ozajstným skvostom južného Talianska. 

TEST: GOSH - Velvet Touch foundation primer - podkladová báza

1

Každá z nás chce vždy vyzerať čo najlepšie. O to viac v tomto predvianočnom čase, kedy sa stretávame so známymi a priateľmi. Preto, aby náš make-up vydržal čo najdlhšie a aby naša pleť vyzerala dokonalo krásna, odporúča sa použiť podkladovú bázu pod make up. Na trhu je možné nájsť niekoľko rôznych druhov báz,…

Ingrediencie z kuchyne - ako ich použiť pri starostlivosti o váš zovňajšok

2

Milujeme nákupy v drogériách a v značkových kozmetických predajniach. Ak však náš bankový účet už dýcha z posledného, je potrebné si spomenúť, koľko produktov využiteľných pri starostlivosti o pleť sa nachádza v našej kuchyni. Ušetríte peniaze, čas strávený v rade pri pokladni a koniec koncov, dáte na pleť prírodné produkty,…

6 najlepších receptov na vianočný punč

17

Počas vianočného obdobia máme plnú hlavu vymýšlaním darčekov, predsviatočným upratovaním, vypekaním koláčov a nemáme čas myslieť ešte aj na zábavu. Preto sme pre vás pripravili článok s receptami na 8 dokonalých vianočných punčov! A prečo 8? Aby ste od Štedrého večera každý deň počnús Silvestrom mohli uvariť a vyskúšať každý…

Vianočné prestieranie - Inšpirácie na štedrovečernú večeru

1

Čoskoro zasadnete za štedrovečerný stôl, strávite spoločné chvíle s rodinou a budete si užívať vianočnú atmosféru. Ak ste detailistka a milujete všetky tie vianočné dekorácie, ozdobovanie, tak by vám nemala uniknúť tá najdôležitejšia vec. Výzdoba štedrovečerného stola. My sme si pre vás pripravili pár ochutnávok, ktoré vás môžu inšpirovať a vy môžete ohúriť…

TEST: GOSH – Mineral Powder – minerálny púder

2

Púder môže byť naozaj skvelým pomocníkom modernej ženy. Dokáže nielen zafixovať make-up, predĺžiť jeho životnosť alebo zbaviť pleti nadmerného lesku. On vám poslúži aj na predĺženie rúžu na perách alebo dokonca pri farbení líčiek pomocou lícenky vám dokáže po prepudrovaní vykúzliť krajší a naturálnejší efekt. Dnes už máme okrem kompaktných púdrov aj sypké,…

TopDesat

6 vecí, ktoré si pravdepodovne nevedel o Bluetooth

0

S názvom Bluetooth ste sa už určite stretli a zrejme túto technológiu aj denne využívate.  Ale koľko toho o nej vlastne viete? Zrejme budete prekvapení. MC Links Netušíte, čo sú to MC links? Je to práve Bluetooth. Alebo presnejšie, tak sa Bluetooth volal v úplných začiatkoch, pred jeho uvedením na trh v roku 1998. V preklade…

Ako si dopriať a nepribrať nielen počas Vianoc?

0

Máš pomalý metabolizmus? Nezvaľuj svoje zlé stravovacie návyky na zlú genetiku. Ruku na srdce, väčšina z nás nemá správny odhad, koľko množstva potravín je vhodné konzumovať bez ujmy na zdraví alebo na postave. Mnohokrát si nepripúšťame, že chyby robíme v stravovaní, rovnako tak zabúdame na pohyb a tieto faktory sa na nás podpíšu.…

Nebezpečnú explóziu batérie v nákupnom centre zachytili bezpečnostné kamery

0

Povedzme si úprimne, koľkí z nás venujú veľkú pozornosť tomu, ako správne uskladňovať batérie z elektronickej cigarety alebo z hoci ktorého iného zariadenia? Po vzhliadnutí tohto videa, budeš skladovaniu batérií venovať určite väčšiu pozornosť. Záznam z bezpečnostných kamier, ktoré sa nachádzajú v jednom z nákupných centier v Leedse, odhalil explóziu jednej z takýchto batérií, ktoré sa nachádzali vo…

Ako vyzerala predvianočná atmosféra na Slovensku v roku 1984?

0

Vianoce, sviatky pokoja a radosti, ale aj spomienok na minulosť. Rovnako ako doba, aj Vianoce sa vyvíjajú a pre dnešných moderných ľudí môže byť obtiažne predstaviť si, ako najväčšie sviatky roka vyzerali pred viac ako tridsiatimi rokmi. Preto Ti prinášame túto unikátnu zbierku fotografií Vianoc z roku 1984 z najväčšej…

Čo nás naučili princezné v klasických rozprávkach?

0

Už x-krát si videl šialene smutnú princeznú či Shreka? A stále majú niečo do seba... Tie klasické príbehy, pri ktorých cítiš, že život je na chvíľu rozprávkou. Vyrástli na nich už naše mamky. Aj keď majú desaťročia a ty poznáš všetky repliky naspamäť, stále si ich pozrieš znova a znova.  Prečo? Pretože to čaro nikdy nevymizne. My ti ponúkame aj…

TOP 10 zaujímavostí o Vianociach, o ktorých si pravdepodobne netušil

0

  DNES PRE TEBA MÁME REBRÍČEK NAJZAUJÍMAVEJŠÍCH FAKTOV O NAJČAROVNEJŠÍCH SVIATKOCH ROKA. VEDEL SI, ŽE...? V Puerto Rico dáva každé dieťa pod svoju posteľ trávu pre ťavy a ráno tam namiesto trávy nájde darčeky. V Dánsku začínajú Vianoce zdobením adventných vencov, na ktorých sú 4 sviečky. Na rozdiel od našich sviečok, tie…