Ochrana osobných údajov Európanov sa má zvýšiť, pravidlá upraví nariadenie

Bratislava 29. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Väčšiu ochranu majú dostať aj deti

Ochrana osobných údajov občanov Európskej únie (EÚ) by sa mala zvýšiť. Zabezpečiť to má európske nariadenie, ktoré má upraviť pravidlá ochrany osobných údajov. Má tiež uľahčiť život podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb. Európske nariadenie by malo byť prijaté v priebehu niekoľkých týždňov. Pre TASR to povedal vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik.

Na snímke vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik
Na snímke vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik

“Súčasné pravidlá sú v platnosti od roku 1995, kedy ešte neexistovala väčšina online služieb, ako elektronické obchody, sociálne siete, ktoré občania EÚ denne využívajú. A práve preto, že je potrebné posilniť ochranu osobných údajov a tiež zjednodušiť život pre podniky, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb, dochádza k tejto reforme,” vysvetlil Králik s tým, že reforma obsahuje viaceré prvky na posilnenie ochrany osobných údajov.

Napríklad právo byť zabudnutý. “Každý občan, keď sa rozhodne, že už nechce pôsobiť na nejakej sociálnej sieti alebo nechce poskytovať ďalej údaje o svojej osobe v rámci nejakej elektronickej platformy, tak všetky jeho osobné údaje budú musieť byť vymazané,” priblížil Králik.

Život európskym občanom má uľahčiť aj právo na prenosnosť údajov. Po novom by malo platiť, že si občan môže vziať späť svoje osobné údaje, ktoré dal organizácii alebo online službe, a preniesť si ich inde. Ďalšou zmenou má byť informačná povinnosť operátorov, ktorí sa stanú obeťou hackerského útoku. “Budú mať povinnosť bezodkladne informovať všetkých užívateľov, ktorých dáta spracovávajú,” uviedol Králik.

Jednotné pravidlá majú pomôcť aj podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb. “Dnes ak máte elektronický obchod a niekoľko pobočiek v členských štátoch, musíte oslovovať národné orgány na ochranu osobných údajov, všade si získavať potrebné autorizácie, poznať pravidlá každého z členských štátov, kde máte pobočku. Na základe tejto reformy dôjde k tomu, že bude platiť pravidlo jeden kontinent, jeden zákon a bude existovať jednotné kontaktné miesto,” opísal Králik.

Ak si teda slovenský elektronický obchod bude chcieť založiť pobočky vo viacerých členských krajinách únie, bude mu stačiť, ak si získa potrebné povolenia na slovenskom Úrade na ochranu osobných údajov. “A nebude musieť prácne oslovovať ďalších 15 rôznych autorít,” doplnil Králik.

Väčšiu ochranu majú dostať aj deti. “Nariadenie uznáva, že deti majú právo na osobitnú ochranu svojich osobných údajov. Deti sú viac zraniteľné, nemajú dostatočné povedomie o nebezpečenstvách ukladania osobných údajov v elektronickom priestore. Preto toto nariadenie vychádza z toho, že deti by mali mať posilnenú ochranu,” objasnil Králik.

Diskusia o nariadení o ochrane údajov trvala na európskej úrovni štyri roky. Očakáva sa od neho, že pomôže Európe čeliť výzvam digitálneho veku. Nariadenie má posilniť práva občanov a dať im skutočnú kontrolu nad ich osobnými údajmi. Prinesie už spomínaný jednotný rámec pre firmy. Formálne má byť nariadenie ratifikované začiatkom tohto roka a nadobudnúť účinnosť v celej únii má v roku 2018.

 

Žiaden obsah na tejto stránke nie je spoplatnený

Vážení čitatelia, žiaden článok na tejto stránke nie je spoplatnený, čo je dôvodom, prečo musí byť na nej viac reklamy. Chceme vás preto poprosiť o trpezlivosť a zhovievavosť. Vieme, že reklama je niekedy otravná, ale pomáha dofinancovať prevádzku vášho obľúbeného portálu. Chceme sa tiež obzvlášť poďakovať tým, ktorí nás finančne podporujú. Ak sa k nim chcete pripojiť, kliknite sem.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vybrali sme

Putin: Rozhovory s Erdoganom boli konštruktívne a dôležité pre ďalšie vzťahy

Petrohrad 9. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin/AP)   Ruský prezident Vladimir Putin označil svoje dnešné stretnutie s tureckou hlavou štátu Recepom Tayyipom Erdoganom za konštruktívne. Podľa slov šéfa Kremľu malo stretnutie v Petrohrade veľký význam pre ďalšie bilaterálne vzťahy medzi Moskvou a Ankarou, píše agentúra TASS. "Absolvovali sme dôležitú a…

Beňuš vybojoval pre Slovensko prvú medailu, získal striebro

Rio de Janeiro 9. augusta 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)   Beňuš predviedol fantastickú jazdu, čo mu vynieslo striebro Matej predviedol svoju životnú jazdu a premiéra na olympiáde sa mu vydarila viac než fantasticky. Získal pre Slovensko prvú medailu, striebro. Jeho čistá jazda v čase 95:02 bola najrýchlejšia počas dnešného dňa.…

The Nation: Americké médiá zamlčujú novú vojenskú operáciu USA

Washington 9. Augusta 2016 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Alik Keplicz)   USA rozšírili vojenskú operáciu proti Islamskému štátu už na štvrtú krajinu - teraz vykonávajú letecké útoky v Líbyi, v amerických médiách však informácie o tom prakticky nie sú, píše The Nation. Vojenská kampaň USA začala pred dvoma rokmi v Iraku, za mesiac a…

Bulharsko zmenilo názor. Má záujem rokovať o plynovode South Stream

8Sofia 9. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Mikhail Metzel)   Bulharsko zrejme zmenilo svoj názor na dodávanie ruského zemného plynu do južnej Európy a obnovuje rokovania o plynovode South Stream Podľa bulharského premiéra Bojka Borisova budú obe krajiny vytvárať pracovné skupiny na obnovenie spolupráce v oblasti energetiky. Okrem plynovodu South Stream by mala…

Filipínsky prezident urazil amerického veľvyslanca, USA požadujú vysvetlenie

Filipíny/USA 9. Augusta 2016 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/Radio Television Malacanang)   Washington požaduje od Filipín vysvetlenie v súvislosti s urážkami, ktorými prezident tejto krajiny Rodrigo Duterte častoval amerického veľvyslanca v Manile Philipa Goldberga, vyhlásila oficiálny hovorca ministerstva zahraničia USA Elizabeth Trudeauová. Filipínsky prezident obvinil Goldberga zo zasahovania do záležitostí jeho krajiny, a zahrnul…

Stretnutie s Putinom. Erdogan vidí šancu na otvorenie “inej fázy” vo vzájomných vzťahoch. USA nepotešil, Turecký prúd sa bude stavať

Moskva 9. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil dnes pri stretnutí s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, že vidí šancu na otvorenie "inej fázy" vo vzájomných vzťahoch. Agentúra DPA informovala, že počas jedenapolhodinovej schôdzky v Petrohrade sa Erdogan poďakoval Putinovi za príležitosť zhovárať sa spolu pred…

Danko útočí “rokovákom” na demokraciu, hovorí opozícia; koalícia to odmieta

Bratislava 9. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Návrh nového rokovacieho poriadku z dielne predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) je útokom na demokraciu a snaha znefunkčniť parlament. Tvrdia to opoziční poslanci Martin Poliačik (SaS) a Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA). Danko hovorí, že podobné pravidlá sú aj v iných štátoch. Oslovení…

Francúzsko vo veľkom buduje záložné dobrovoľnícke jednotky

Paríž 09. augusta 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Eric Gaillard/Pool via AP)   Francúzska vláda stavia záložnú jednotku polície, mestskej polície a armády. "Žiadame mladých ľudí, ktorí sa chcú venovať ochrane Francúzska, aby sa dobrovoľne prihlásili", vyhlásil prezident Hollande. Záujem sa zdá byť vysoký po teroristickom útoku z Nice V rámci boja proti terorizmu Francúzsko…

OPEC: Nový pokus obmedziť produkciu ropy

Svet 09. augusta 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Hasan Jamali, file)   Niektorí členovia OPEC chcú obmedziť ťažbu. Tento nápad bol hnacou silou cien ropy v pondelok. Avšak je nepravdepodobné, že Arabi zmenia svoj kurz Mediá informovali o možnom znížení ťažby ropy, čo v pondelok dalo do pohybu ceny ropy. Severomorská ropa Brent vzrástla o…

Nóri utiekli s deťmi z vlasti a žiadajú o azyl v chudobnejšom štáte. Dôvodom je Barnevernet

Poľsko/Česká republika 9. augusta 2016 (HSP/Foto: Screenshot SBS)   Nórsky pár Natasha a Erik sa zaradili do zoznamu ľudí, ktorým nórska sociálka Barnevernet ničí život. Rodičia dvojčiat odobratých len 4 hodiny po pôrode v nemocnici na základe klamlivých tvrdení, že matka je mentálne retardovaná, utiekli s deťmi z Nórska do Poľska. Prípadu nórskych rodičov…

VideoVývoj v komerčných letoch na Mesiac pokračuje: povolenie dostala Moon Express

USA 9. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-NASA)   Moon Express sa stala prvou súkromnou firmou, ktorá v USA získala súhlas na vývoj bezpilotného komerčného letu na Mesiac Na uskutočnenie letu dal povolenie úrad Federal Aviation Administration's Office of Commercial Space Transportation. V pláne je poslať modul veľkosti kufra pomocou rakety spoločnosti Rocket Lab do konca…

Nemecká polícia zadržala údajného vysokopostaveného člena IS

Berlín 9. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Timur Nisametdinov/NIPA)   Nemecké špeciálne komando zadržalo sýrskeho žiadateľa o azyl, ktorý údajne môže byť vysokopostaveným členom extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Nemenovaného muža zatkli ešte minulý piatok v meste Mutterstadt v spolkovej krajine Porýnie-Falcko na juhozápade krajiny, oznámilo dnes krajinské ministerstvo vnútra. Podozrivého 24-ročného Sýrčana…

Vybrali sme z blogu

Taliansko ma prekvapilo

Približne pred 20 rokmi som navštívil Taliansko, oblasť okolo mesta La Spezia. Cestovali sme autobusom, skoro ráno, ešte sa rozvidnievalo, sme prechádzali Korutánskom. Uchvátení čarovnou atmosférou, tie roztrúsené domy v horách, pozerať sa, ako sa práve začína ich deň, v rannom šere z nich prúdilo svetlo. No ale k Taliansku. …

POTVRDENÉ!! ĽSNS sú populisti!!

Niekto ich obdivuje, niekto s nimi sympatizuje, niekto ich nenávidí a niekto ich označuje rôznymi prívlastkami (fašisti, neonacisti, rasisti, a pod). Prvá národná strana, ktorá sa dostala do parlamentu. Prvá strana, ktorá presvedčila ľudí svojou láskou k národu a obetavosťou ľudí, aby ich zvolili. Hovoríme o strane Kotleba - Ľudová…

Slovenská pôda patrí nám!

DAV/ (čítaj DAV DVA) je proti schváleniu možnosti predaja slovenskej pôdy do zahraničných rúk. Cieľom vytvorenia potravinovej závislosti krajiny na dovoze potravín je jej politické ovládanie - žiadna vláda nie je totiž schopná čeliť hladu alebo nedostatkom v zásobovaní potravinami! V situácii stupňovaného vojenského napätia je Slovensko bez fungujúceho poľnohospodárstva…

Ekonomické teórie bludov na Slovensku od 1989 časť 5.3

... pokračovanie článku z 5.1 a 5.2 2. Rozvoj politiky Silná loby obrovských majetkov spôsobuje, že spoločnosť sa nerozvíja harmonicky vo všetkých oblastiach, ale primárne je zameraná na zhromažďovanie majetku jednotlivcami Ak sa spoločnosti nepodarí zmeniť túto cestu, tak pochybujem, že kapitalizmus ešte niekedy bude vedieť fungovať aj pre všeobecné blaho ľudí…

Pár slov k veriacim

Dnešná cirkev akosi tápa, stráca vplyv. Ubúda veriacich, ktorí majú tendenciu riadiť sa vo svojom živote podľa vyhlásení, odporúčaní cirkevných autorít. Nemožno pochybovať o tom, že Ježiš by mal byť pre každého veriaceho človeka autoritou najväčšou. Skúsme sa zamyslieť, aký postoj by asi Ježiš v dnešnej dobe zaujal k nasledovným…

Hor sa do elektronického koncentračného tábora?!

Ktosi si asi myslí, že my sme tu všetci duchovne negramotní. Potichučky sa pripravia zákony, vytvorí sa časový tlak, legislatívny nátlak, a od nás sa očakáva, že sa nemo a dobrovoľne pohrnieme do narafičeného elegantného košiara. Nič to, že je ohradený elektronickým ostnatým drôtom. Nič to, že tvorí komplexne pripravený systém na…

TopSpeed

Predstavujeme jazdcov MX-5 Cupu: #919 Tibor Gloznek

0

Hovorí sa, že vek je len číslo. Niektorí páni v najlepších rokoch akurát sedia pri pive, nadávajú a pozerajú futbal. To však nie je prípad Tibora Glozneka, ktorého by ste márne hľadali niekde, kde sa frfle. Tibor sa vždy usmieva a je plný energie, ktorú rozdáva všade, kam príde, navyše žije motoršportom. A keď…

Od r2019 bude v Česku benzín, ktorý škodí starším motorom

4

Niekto raz prišiel s nápadom, že namiesto toho, aby sme na pôde pestovali jedlo, tak tam budeme pestovať palivo. O čom hovorím? O biozložke v palive. V bežnom benzíne môže byť maximálne 5 % etanolu, teda biozložky. Biozložka v benzíne je údajne ekologická a údajne znižuje európsku závislosť na rope.

Aj Mustang dokáže jazdiť so spotrebou pod 5 l. Vážne!

6

Spotreba je v poslednom období veľmi diskutovaná téma. Rozdiely medzi udávanou a reálnou spotrebou sú väčšie, či menšie takmer v každom aute a väčšinou v neprospech reality. Sú však aj ľudia, ktorí dokážu výrobcom udávané čísla "podliezť". Možno patríte medzi nich a je vám jasné, že vždy záleží na podmienkach a…

Ukradnúť sošku Rolls-Royce je skoro nemožné. Pozrite prečo

1

Myslel som si, že éra kradnutia znakov áut ostala v 80. a 90. rokoch. Teda v čase, keď sa tu začali vo väčšom predávať autá zo západu prostredníctvom siete tuzex a v čase, keď po revolúcii naše cesty zaplavili "zahraničné" značky s modelmi, ktoré sme dovtedy poznali len z magazínu…

Tunel Branisko potrebujeme dokončiť kvôli bezpečnosti do r2022

0

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) informuje o potrebe výstavby druhej rúry tunela Branisko. Ak sa má zachovať štandard bezpečnosti pre motoristov, tak celý tunel by mal byť hotový v roku 2022. Jazda tunelom totiž predstavuje vysoké riziko, v prípade vzniku nehody môžu byť následky omnoho horšie ako na otvorenej ceste. Ešte…

Porsche 911 Singer hodné milión dokáže ísť 283 km/h

1

Na zákazku stavané, plne individualizovateľné poršáky 911 od americkej značky Singer sú okamžitými legendami a klasikami zároveň. Od predstavenia prvých kúskov sa po nich svet automobilových nadšencov zbláznil. Absolútne nikomu sa za to nedivím, tiež patrím k obdivovateľom týchto moderných klasík. Za ostatné roky sme o týchto retro 911 napísali…

KAMzaKRÁSOU

Aké šortky zvoliť na leto?

0

Momentálne máme ideálne obdobie na nahodenie šortiek, samozrejme, čo najkratších, aby nám nebolo veľmi horúco. Myslíte si, že  nákup šortiek nie je žiadna veda? No verte mi, nie všetky lichotia každej postave. Preto by sme si mali vedieť správne zvoliť ich typ, aby naša postava v nich vynikla čo najlepšie. V lete…

Oplatí sa vidieť na východnom Slovensku

2

Východné Slovensko ponúka návštevníkom bohatú kultúru, zaujímavé historické pamiatky, desiatky turistických trás a nádhernú prírodu. Ak ste doteraz nenavštívili túto časť Slovenska, ponúkame vám niekoľko tipov na zaujímavé a obľúbené miesta, ktoré by ste pri prvej návšteve tohto kraja určite nemali vynechať.  

Zdravá maškrta: Čoko–cuketová torta

3

Nastáva  čas kedy si susedia núkajú cez plot cukety, každému sa urodilo dostatok. Táto chutná zeleniny sa dá použiť do chutných polievok, ako príloha grilovaná, pečená, dusená, väčšie cukety sú chutné s rôznymi mäsitými, ale aj bezmäsitými plnkami, nakladáme ju spolu s uhorkami, pripravujeme tradičné placky,  dokonca varíme z nej aj džem (veľmi…

Zdravý recept: Vynikajúci tekvicový quiche

0

Máte doma tekvicu a hľadáte inšpiráciu, čo si z nej pripraviť? Jeden skvelý tip som si pre vás dnes pripravila. Pokiaľ vás už omrzeli sladké koláče a radi by ste vyskúšali niečo nové, určite neváhajte a upečte si tento slaný tekvicový quiche, ktorý si môžete pokojne vychutnať ako poobedný olovrant, poprípade ako…

Elegancia od Façonnable

2

Jednoduchá a pritom tak čarovná kolekcia, ktorá vás dostane svojou obyčajnosťou. Aj dnes som si pre vám pripravila ukážku jednej kolekcie, ktorá je aktuálna vo svete módy - prezrieť si tak môžete nádhernú jednoduchú kolekciu značky Yulia Yanina.   Celá táto kolekcia tejto značky sa nechala inšpirovať ulicami mestom Moskva. Avšak pozor nie je inšpirovanie…

Grace Portraits - svadobné portréty

1

Kreslený portrét ako ideálny darček za 300 amerických dolárov?  Ak hladáte originálny darček pre vašich blízkych, darujte im fotoportrét a zaručene ich potešíte. Grace Portraits sú vo svete známi ako majstri svadobných kreslených portrétov. Čo poviete na takýto darček, či už pre vašich blízkych alebo priamo pre vás?