Obama: Hystéria okolo brexitu je prehnaná; priemerný občan si zmeny ani nevšimne

Obama: Hystéria okolo brexitu je prehnaná; priemerný občan si zmeny ani nevšimne

Washington 28. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Harnik)

 

Americký prezident Barack Obama varoval dnes pred “hystériou” v súvislosti s minulotýždňovým hlasovaním Británie za odchod z Európskej únie.

“Nezveličoval by som to,” povedal Obama v dnes odvysielanom rozhovore pre americkú rozhlasovú stanicu National Public Radio (NPR). “Po hlasovaní za brexit je trochu hystéria, akoby končilo NATO, akoby sa rozpúšťala transatlantická aliancia a každá krajina utekala do vlastného kúta. To sa ale nedeje,” dodal šéf Bieleho domu.

Reklama
Na snímke americký prezident Barack Obama
Na snímke americký prezident Barack Obama

Podľa Obamu treba hlasovanie Britov vnímať ako “tlačidlo pauza” na “projekte úplnej európskej integrácie”. Prezident povedal, že výsledok referenda je potrebné brať ako reakciu na rast EÚ, “ktorá sa pravdepodobne hýbala rýchlejšie a bez väčšinového a silnejšieho súhlasu, než mala”.

Obama prirovnal Britániu k Nórsku, ktoré nie je členom EÚ, ale stále je neodlučiteľným spoluhráčom USA a Európy. Ak si Británia vyrokuje podobnú rolu, “priemerný občan si veľkú zmenu ani nevšimne”, uviedol Obama.

Reklama

Americký prezident na návšteve Londýna začiatkom tohto roka vyhlásil, že dúfa, že Británia zostane súčasťou únie. Po referende však zdôraznil, že americko-britské vzťahy zostanú aj naďalej pevné.

 

Tsipras: EÚ si privodila krízu opovrhovaním demokraciou

Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil, že kríza v Európskej únii po rozhodnutí Britov ukončiť svoje členstvo sa dala očakávať, keďže únia príliš dlho nedbala na základné princípy demokracie.

“Európa dospela k predvídateľnej kríze kvôli demokratickému deficitu, kvôli chýbajúcej sociálnej kohézii a solidarite,” cituje Tsiprasove slová agentúra AP. Grécky líder zároveň vyjadril nádej, že výsledok britského referenda zapôsobí ako “budíček pre Európu”.

Reklama

Tsipras sa sporí s vedením EÚ, odkedy vlani vyjednal prísne podmienky poskytnutia ďalšej finančnej pomoci Grécku. Európskym partnerom vtedy často vyčítal nedostatok otvorenosti.

Podľa AP sú priamym útokom na politiku EÚ jeho slová o potrebe “nahradiť šetrenie rastom, nejednotu zbližovaním, nezamestnanosť slušnými pracovnými miestami a nekonečné rokovania za zatvorenými dverami transparentnosťou a demokraciou”.

K téme tzv. brexitu sa vyjadrili aj ďalší lídri vrátane dánskeho premiéra Larsa Lökkeho Rasmussena, ktorý podľa vlastných slov dúfa, že šéfa britskej vlády Davida Camerona prijmú kolegovia “s pochopením”. Upozornil tiež na to, že skepticizmus voči EÚ nie je iba problémom Británie a že tamojšie udalosti “sa mohli odohrať aj inde”. Dodal, že “má zmysel pripustiť, že Británia potrebuje čas” na rokovania o vystúpení z EÚ.

Švédsky premiér Stefan Löfven sa naproti tomu priklonil k názoru, že “by bolo skvelé, keby nám Spojené kráľovstvo povedalo, čo chce, najrýchlejšie, ako sa bude dať”.

 

Reklama

Stoltenberg vyzval po brexite na jednotu a spoluprácu

V súvislosti s brexitom generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že v čase chaosu, do ktorého sa Európa prepadla po hlasovaní o odchode Británie z Európskej únie, je o to dôležitejšia spolupráca medzi úniou a Severoatlantickou alianciou.

“Musíme vyslať jasné posolstvo, že hlasovanie Spojeného kráľovstva o vystúpení z Európskej únie neznamená, že nie sme schopní spolupracovať,” konštatoval.

Británia je členom NATO spolu s ďalšími 22 krajinami EÚ. Po minulotýždňovom britskom referende vyvstali obavy, že odchodom Londýna z únie by sa mohlo narušiť úsilie o kolektívnu bezpečnosť – napríklad pri spoločných operáciách proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) či spoločnom postoji voči ruským aktivitám na Ukrajine, píše agentúra AP. “Moje dnešné posolstvo je o spolupráci a jednote,” uviedol Stoltenberg.

 

Mogherinová: Britskí politici vysielajú po referende veľmi rozporuplné signály

Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová uviedla, že zo strany britských politikov prichádzajú veľmi rozporuplné signály o tom, či naozaj chcú, aby ich krajina opustila Európsku úniu.

Šéfka európskej diplomacie pred novinármi prítomnými na summite uviedla, že z jej pohľadu britskí politici vysielajú protichodné správy týkajúce sa zámeru realizovať brexit.
Problém je teraz určiť, či Briti chcú alebo nechcú vstupovať do rokovaní o odchode svojej krajiny z únie, konštatovala Mogheriniová.

Spresnila, že v referende z 23. júna sa britskí voliči úplne jasne vyjadrili na túto tému, teraz sa však britská politická scéna správa zmätočne ohľadom scenárov, ako ďalej naložiť s výsledkami referenda.

Mogheriniová bola pozvaná na dnešný summit premiérov a prezidentov krajín EÚ, aby im predstavila pripravovaný nový strategický dokument pre oblasť zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali