O neúspechu sýrskych vládnych vojsk pod Rakkou

O neúspechu sýrskych vládnych vojsk pod Rakkou

Sýria 25. júna 2016 (HSP/Foto:imperiyanews.ruň

 

Pred niekoľkými hodinami sa na ruskom servri warfiles.ru objavila správa autora, ktorý vystupuje pod prezývkou Colonel Cassad. Ide o autora, ktorý má blízko k ruskej tajnej službe, jeho články a analýzy sledujem na ruských servroch už od apríla 2014 na Ukrajine.

Na snímke ruskí vojaci
Na snímke ruskí vojaci

Colonel Cassad sa venoval sýrskemu neúspechu pod Rakkou a reagoval tak na viaceré protichodné informácie, ktoré sa v posledných hodinách objavili v tlači. O neúspechu sýrskych vojsk pri Rakke sme písali aj tu.

Reklama

Záujemci o presné znenie správy Colonela Cassada v ruštine na servri warfiles.ru sa môžu pozrieť tu.

Colonel Cassad svoje komentáre podložil faktami, pričom mňa najviac potešil účet na twitteri od Ivana Sidorenka, ruského profesionála, bojujúceho v Sýrii na strane sýrskych vládnych vojsk. Sidorenkov účet na Twitteri som nepoznal, hoci jeho fotky z iných servrov som už videl a dokonca sme ich uviedli aj na Hlavných správach. Netušil som však, že Sidorenko informácie z bojového poľa publikuje na twitteri.

Reklama

Včera som tak namiesto písania správy o situácii v Sýrii pre čitateľov Hlavných správ študoval Sidorenkov účet na Twitteri. Pre záujemcov o dianie v Sýrii preto dávam priamy link na Sidorenkov účet, ktorý je v angličtine. Super informácie, doporučujem sledovať neustále. Informácie zo Sidorenkovho účtu si môžete pozrieť tu.

Vo svojom príspevku na warfiles.ru Colonel Cassad vysvetľuje priebeh boja o vojenskú leteckú základňu Tabka. Podľa Cassadových slov aj sýrske oficiálne zdroje aj zdroje islamského chalifátu potvrdzujú, že armáda ustúpila z väčšej časti územia, ktoré sýrske vládne jednotky získali v posledných dňoch, najmä v obblasti Itrie.

Podľa Cassadových slov ide o naozajstný neúspech a chalifát si pripísal cenné víťazstvo.
Nepotvrdili sa však katastrofické informácie o vysokých stratách v sýrskych vládnych jednotkách. Na fotografiách a videách chalifátu nevidieť žiadne kolosálne úspechy, teroristi ukazujú zopár zničených vozidiel sýrskych vládnych vojsk a skromné sú aj fotografie či videá s mŕtvymi sýrskymi vojakmi.

Chalifát oznámil, že v bitke o Fallúdžu v Iraku a Tabku v oblasti Rakky zlikvidovali teroristi 1840 vojakov a 240 vozidiel. Podľa teroristov sú šítske sily Iraku a Sýrie vážne otrasené. Fotografie a videá, ktoré teroristi zverejnili, však ukazujú na približne 20 zničených nákladných áut, 2 podbité tanky.

Colonel Cassad upozorňuje na skutočnosť, že 1840 mŕtvych v rámci jednej ofenzívy je obrovský počet. Ak by tento počet bol pravdivý, stránky teroristov by prekypovali záplavou fotografií a videí mŕtvych sýrskych a irackých šítskych vojakov, pričom tieto zábery by podfarbovala islamistická hudba. Časť záberov by s určitosťou odvysielali aj americké a európske televízne stanice.

Reklama

Na stránkach teroristov sú však len fotografie niekoľkých mŕtvych, 2 zajatí a už spomenutá zničená technika. Colonel Cassad pritom dáva aj link na teroristickú Amaq agency, ktorá na twitteri informuje o priebehu bojov v Sýrii a Iraku z pohľadu teroristov Islamského štátu. Texty sú najmä v arabčine, angličtine a francúzštine – záujemci o link na jednu z oficiálnych stránok ISIL sa môžu pozrieť tu.

Na ďalšom teroristickom účte na twitteri pod názvom Khalid Ghazali sa nachádzajú nepravdivé informácie o vysokých počtoch mŕtvych sýrskych a irackých vojakov. Záujemci o presné znenie správy sa môžu pozrieť tu.

Evidentne chýbajú videá a fotografie mŕtvych sýrskych a irackých vojakov, takisto chýbajú informácie o obkľúčených sýrskych jednotkách. Na účte sú však informácie o odrazení ofenzívy vládnych vojsk a obsadení časti stratených území v posledných cca 10 dňoch pri ofenzíve sýrskej armády.

Colonel Cassad ohodnotil situáciu ako stabilizovanú. Predvčerom večer sa podarilo ofenzívu islamistov zastaviť, pričom podľa ruského analytika nemali na ďalší postup islamisti dostatok síl a záloh. Vládne vojská sa sústredili na novej línii, pričom podľa Cassada dočasný úspech islamistov bol podmienený aj odvolaním časti vládnych jednotiek z tejto oblasti bojových operácii a ich presunutie k Aleppu a Damasku, kde pokračujú tvrdé boje s členmi “umiernenej opozície”. Navyše ofenzívna akcia islamistov sa zastavila po útoku ruského letectva, pričom islamisti utrpeli výrazné straty.

Colonel Cassad sa venoval aj informácii o údajnej smrti troch ruských vojakov v Sýrii, ktorí podľa teroristov zahynuli pri útoku protitankovej strely na vojenský nákladiak Kamaz. Informáciu zverejnila ruská jpgazeta.ru, záujemci o presné znenie správy sa môžu pozrieť tu http://jpgazeta.ru/srazhenie-na-perekryostke-rakka-tabka-podrobnosti-ot-romana-saponkova/

Reklama

Na teroristických weboch však opätovne nie sú žiadne fotografie mŕtvych ruských vojakov.

Čo teroristom bránilo odfotiť mŕtve telá ruských vojakov? Ak sa dostali k telefónu mŕtveho ruského vojaka, museli sa dostať aj k telám padlých. Informáciu o mŕtvych ruských vojakoch by už prebrala aj zahraničná tlač. O tom, že žiaden z uvedených ruských vojakov nezahynul a že ide o fejk je zrejmé aj zo správy zverejnenej na webe chervonec. Presné znenie článku si môžete prečítať tu.

Podľa Colonela Cassada sa nič až tak hrozného v Rakke nestalo, front je stabilizovaný a sýrska armáda, spolu s ruským letectvom a svojími spojencami pokračujú v tlaku na jednotky teroristov.

Porážka pri Rakke síce zbrzdila načas sýrsku ofenzívu, ktorá sa znovuobnoví keď sa k Rakke vrátia sýrske jednotky, ktoré boli odvolané kvôli bojom v oblasti Aleppa a Damasku. Rusi Asada samozrejme neopustili a v bojoch budú spolu so sýrskymi jednotkami pokračovať až do úspešného a víťazného konca. Čiastočné neúspechy a straty sú bežnou súčasťou každej vojenskej kampane.

Branislav Krasnovský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali