NRSR: Plénum čaká skladanie sľubov, boj so schránkami aj obmedzenie vývozu liekov

NRSR: Plénum čaká skladanie sľubov, boj so schránkami aj obmedzenie vývozu liekov

Bratislava 9. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Neubauer)

 

Skladanie sľubu nových poslancov čaká na plénum Národnej rady (NR) SR v úvode desiatej schôdze, ktorá sa začína v utorok (11.10.) popoludní. Zmeny v zložení parlamentu si vyžiadal odchod Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) a vymenovanie Pavla Pavlisa (Smer-SD) za šéfa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Lipšic sa vzdal mandátu po dopravnej nehode, zrazil pri nej chodca, ktorý následne zomrel. V parlamente ho nahradí Ján Marosz (OĽaNO-NOVA). Za Pavlisa sa do zákonodarného zboru vracia Vladimír Baláž (Smer-SD). Keďže Lipšic bol aj šéfom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, parlament bude musieť zvoliť nového. OĽaNO-NOVA navrhuje svojho poslanca Gábora Grendela.

Reklama

Celkovo čaká na členov snemovne 81-bodový program. V prvom čítaní je 43 návrhov zákonov, z toho 17 predložila vláda a 26 poslanci. Na definitívne schválenie čaká 28 návrhov v druhom čítaní. Z nich je 26 vládnych a dva sú z poslaneckej dielne. Na programe sú aj dve medzinárodné zmluvy.

V úvode rokovania predstaví svoje návrhy minister práce Ján Richter (Smer-SD). Podobne ako roky predtým dáva na stôl návrh na vianočný príspevok pre dôchodcov. Richterova novela zákona o sociálnom poistení zase počíta so zvyšovaním dôchodkov v budúcom roku o minimálne dve percentá z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku.

Reklama

Poslancov čaká aj definitívne hlasovanie o novele zákona o liekoch od ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Právna norma hovorí, že lieky hradené z verejného zdravotného poistenia by mali vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Novela má riešiť chýbajúce lieky pre slovenských pacientov. Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky asi za 280 miliónov eur. “Nedostupnosť niektorých liekov v Slovenskej republike je závažným problémom. Pacienti sa veľmi často nevedia dostať k svojim liekom, ktoré im boli predpísané ošetrujúcim lekárom. Často pritom ide o lieky, ktoré sú život zachraňujúce,” upozornilo v návrhu ministerstvo.

Druckerova novela zákona o zdravotných poisťovniach (ZP) zase počíta s tým, že v dozorných radách ZP budú po novom sedieť aj zamestnanci Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Národnej banky Slovenska (NBS). Ministerstvo zdravotníctva chce takto umožniť širšie zastúpenie odborníkov v týchto dozorných orgánoch. Realizuje sa tým aj jedna z priorít Programového vyhlásenia vlády SR. Menia sa aj požiadavky na odbornú spôsobilosť osôb navrhovaných za členov jednotlivých orgánov zdravotných poisťovní. Doterajšia prísna definícia mohla podľa ministerstva diskvalifikovať šikovných a schopných ľudí so vzdelaním z iných oblastí.

Na definitívne schválenie čaká aj séria návrhov od ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Jeden z nich prináša zvýšenie sadzby osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach. Odvod sa má zvýšiť zo súčasných 0,00363 na 0,00726. “Odvodom reagujeme na nedokonalosť regulácie a na to, že firmy, ktoré ho platia, pôsobia v prostredí, kde dosahujú extra marže. Dohodli sme sa, že zvyšujeme sadzbu odvodu a zároveň sme sa dohodli na akejsi cestovnej mape. Výška odvodu, ktorá je dnes v zákone, bude platiť pre roky 2017 a 2018. Pre roky 2019 a 2020 pôjdeme o štvrtinu dole z tohto odvodu, v podstate sa vrátime na pôvodnú výšku odvodu od roku 2021,” povedal Kažimír.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa zase pokúsi získať definitívnu podporu pre svoj návrh protischránkového zákona. Úlohou právnej normy je zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. “Protischránkovým zákonom odkrývame, s kým obchoduje štát. Ten, kto chce klamať, sa vystavuje sankciám až po výmaz z registra a zákaz uchádzať sa o verejné zdroje,” uviedla Žitňanská. Právna norma má pokrývať všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi. Firmy uchádzajúce sa o ne sa majú povinne registrovať v registri partnerov verejného sektora. Zároveň by mali zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali