Nový zákon o štátnej službe sľubuje odpolitizovanú štátnu správu

Nový zákon o štátnej službe sľubuje odpolitizovanú štátnu správu

Bratislava 6. decembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Právnu normu vypracoval Úrad vlády SR

Odpolitizovanú štátnu správu má priniesť nový zákon o štátnej službe, ktorý dnes 78 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Právnu normu vypracoval Úrad vlády SR, pričom zákon nahradí doterajšiu právnu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009, ktorá bola novelizovaná 21-krát, avšak ani takýto veľký počet noviel nedokázal odstrániť viaceré nedostatky.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

V záujme skvalitnenia výkonu štátnej služby sa podľa zákona zriaďuje Rada pre štátnu službu, ktorá má byť nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Jeho základnou úlohou bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná a dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca.

Princípy štátnej služby majú vymedzovať prijímanie štátnych zamestnancov, stabilitu ich štátnozamestnaneckého pomeru, kariérny rast, hodnotenie výkonností a tiež odmeňovanie. V porovnaní s doterajšími princípmi sa ich počet rozšíril zo šesť na deväť a boli podrobnejšie rozpracované. Ide o princíp politickej neutrality, zákonnosti, transparentného zamestnávania, efektívneho riadenia štátnych zamestnancov, nestrannosti, profesionality, transparentného a rovnakého odmeňovania, stability a rovnakého zaobchádzania.

Reklama

Úradu vlády však ide aj o to, aby zabezpečil vyššiu transparentnosť výberových konaní pri obsadzovaní štátnozamestnaneckých miest ich štandardizáciou. Definuje možnosti prístupu k informáciám o vyhlásenom výberovom konaní, upravuje zriaďovanie výberovej komisie a tiež menovanie jej členov.

Zavádza aj nové druhy výberových konaní a inštitút hromadného výberového konania, čo má byť centralizovaný spôsob obsadzovania väčšieho počtu voľných štátnozamestnaneckých miest nielen pre absolventov.

Štátni zamestnanci budú po novom tiež prechádzať pravidelným služobným hodnotením. Zavádzajú sa aj zásady ich vzdelávania, ktoré má byť systémové, flexibilné, hospodárne a účelné. Tiež inštitút mentora, ktorý by mal takisto prispieť k vyššej kvalite úrovne vzdelávania.

Zákon, ktorý sa má do praxe dostať od polovice budúceho roka, stanovuje aj nové právne inštitúty, najmä prešetrenie výpovede a zavedenie jednotného postupu pri disciplinárnej zodpovednosti štátneho zamestnanca. Rovnako aj jednotný spôsob doručovania všetkých písomností. S elektronizáciou v oblasti štátnej služby súvisí predpokladané zavedenie jej centrálneho informačného systému. Prostredníctvom neho sa má zlepšiť strategické plánovanie a riadenie ľudských zdrojov.

Právnu normu dnes kritizovalo opozičné hnutie OĽaNO-NOVA, podľa ktorého zákon len predstiera, že odpolitizuje štátnu správu, ale v skutočnosti to nerobí. Plénu preto Obyčajní predložili viac ako desať pozmeňujúcich návrhov, ktorými chceli napraviť chyby. Parlament ich však nepodporil. Opoziční poslanci napríklad jedným pozmeňujúcim návrhom riešili celý proces konfliktu záujmov v štátnej správe alebo chceli zaviesť to, aby ľudia na vedúce pozície v štátnej správe museli prejsť cez výberové konania.

Reklama

“Je mi ľúto, že vláda premrhala jednu veľkú príležitosť od základov prekopať štátnu službu a urobiť z nej modernú, profesionálnu službu, ktorá v prvom rade bude slúžiť občanovi a nie politickým záujmom ministrov a politikov,” zdôraznila Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na dnešnej tlačovej konferencii.

 

Ministerstvo vnútra: Vláda i poslanci odobrili zákon o štátnej službe, ktorý pomôže napĺňať ciele OP EVS

Nový zákon o štátnej službe, ktorého autorom je Úrad vlády Slovenskej republiky, má ambíciu zmodernizovať a odpolitizovať verejnú správu. Zároveň pomôže napĺňať ciele Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS), ktorého riadiacim orgánom je Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Zákon schválila Vláda Slovenskej republiky na svojom rokovaní 21. septembra 2016. Dnes ho na aktuálnej schôdzi odobrili aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky. Nový zákon nahradí doterajší z roku 2009. Úrad vlády ho označil za reformu štátnozamestnaneckých vzťahov.

Rezort vnútra si ako riadiaci orgán stanovil v rámci OP EVS viaceré ciele. Okrem iného chce skvalitniť systémy a procesy vo verejnej správe, ako aj zmodernizovať ľudské zdroje či pomôcť pri tvorbe kvalitných a užitočných politík.

Reklama

Úrad vlády v novoprijatom zákone navrhuje zriadiť Radu pre štátnu službu, ktorá bude nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Jej cieľom bude skvalitniť vykonávanie štátnej služby a hlavnou úlohou ochraňovať princípy, na ktorých je štátna služba budovaná. V novom zákone je to politická neutralita, zákonnosť, transparentné zamestnávanie, efektívne riadenie štátnych zamestnancov, nestrannosť, profesionalita, transparentné a rovnaké odmeňovanie, stabilita a rovnaké zaobchádzanie. Vzniknúť má tiež centrálny informačný systém, prostredníctvom ktorého sa zlepší strategické plánovanie či riadenie ľudských zdrojov. Jeho súčasťou budú registre výberových konaní, úspešných absolventov, nadbytočných štátnych zamestnancov, štátnozamestnaneckých miest a štátnych zamestnancov.

Úrad vlády chce novým zákonom zabezpečiť i vyššiu transparentnosť výberových konaní pri obsadzovaní miest v štátnej službe. Zavedie sa nová koncepcia procesu obsadzovania miest, upravené budú takisto nové druhy výberových konaní. Novinkou je tzv. hromadné výberové konanie, ktoré sa bude týkať obsadzovania väčšieho počtu voľných štátnozamestnaneckých miest vhodných nielen pre absolventov. Zmeny v novom zákone o štátnej službe významne pomôžu napĺňať ciele Operačného programu Efektívna verejná správa.

OP EVS pokrýva niekoľko prioritných oblastí. Ide o zefektívnenie fungovania verejnej správy a súdneho systému ako aj o zvýšenie vymáhateľnosti práva. “Cieľom operačného programu je optimalizovať procesy vo verejnej správe tak, aby fungovala efektívnejšie a zároveň poskytovala kvalitné služby občanom a podnikateľom na Slovensku. Okrem kvality poskytovaných služieb je jeho ambíciou aj zvýšenie ich dostupnosti a odstránenie zbytočnej administratívnej záťaže pri styku verejnosti s verejnou správou,” vysvetlila generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková.

Operačný program, ako prvý tohto zamerania na Slovensku, prešiel obsahovo a časovo náročnou prípravou. “V rámci operačného programu Efektívna verejná správa chceme podporovať ambiciózne projekty, ktoré sú orientované na výsledky. Reformné projekty majú priniesť pozitívnu zmenu vo fungovaní verejnej správy a musia vytvárať hodnotu. Najdôležitejší je občan, ktorý má nárok na kvalitné služby,” dodal riaditeľ odboru operačného programu Efektívna verejná správa Samuel Arbe. Prvé vyzvania z programu už riadiaci orgán vyhlásil, a to na dva národné projekty “Implementácia systému ďalšieho vzdelávania zamestnancov verejnej správy” a “Optimalizácia procesov vo verejnej správe”. V oboch prípadoch je žiadateľom a prijímateľom ministerstvo vnútra.

TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali