Nové hranice na Blízkom východe, alebo je na rade Saudská Arábia?

Nové hranice na Blízkom východe, alebo je na rade Saudská Arábia?

Blízky východ 17. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Gill Allen, Hani Mohammed)

 

Server katehon uverejnil zaujímavý článok od autora Adnana Oktara, ktorý sa venuje zaujímavým úvahám o osude viacerých krajín na Blízkom východe

Pri všetkej protirečivosti, ktorá sa objavuje v prognózach o ďalších osudoch Blízkeho východu je očividný jeden fakt, na ktorom sa zhodnú všetky strany. Občianska vojna v Iraku a Sýrii priniesla ako tému dňa úvahy o nevyhnutnosti zmeny súčasných hraníc. Otázka zmeny hraníc sa dnes prakticky každodenne posudzuje na stránkach svetovej tlače.

Reklama

Napríklad koncom októbra nemecký Der Tagesspiegel publikoval mapu, na ktorej majú Irak a Sýria odlišné hranice a rozdelené sú na tri časti. (Analýzu zverejnil Adnan Oktar pred americkými voľbami, málokto zo svetových politikov rátal s víťazstvom Donalda Trumpa. Der Tagesspiegel publikoval názory blízke Obamovej administratíve, dnes už môže byť situácia iná. Analýza Adnana Oktara je však napriek prípadnej neaktuálnosti veľmi zaujímavá).

Saudská Arábia
Saudská Arábia

Na zobrazenej mapke v denníku  Der Tagesspiegel je územie Sýrie a Iraku spojené a nachádzajú sa tri pracovné názvy nových štátov – Kurdistan, Sunnistan a Siitstan. Na území bývalej Sýrie sa nachádza ešte aj Alawitestan, Saudská Arábia je rozdelená na päť časti, pričom Jemen si zachováva samostatnosť. Der Tagesspiegel naznačuje, že hranice sa môžu meniť aj v Lýbii.

Reklama

Európski a americkí politici by si už mali uvedomiť, že obdobie, kedy oni mohli z pozície sily určovať, ako budú vyzerať hranice jednotlivých štátov, sa pomaly končí. Dnešné hranice krajín Blízkeho východu boli z veľkej väčšiny narysované na začiatku 20.storočia po rozpade Osmanskej ríše, pričom k ďalším zmenám prišlo po 2. svetovej vojne, kedy vznikol štát Izrael, ďalšie zmeny súviseli so Suezskou krízou či vojnami, ktorých sa zúčastnil Izrael. Pri väčšine týchto zmien stála najmä Veľká Británia, neskôr USA, Francúzsko i ZSSR.

Vplyv Veľkej Británie pri určovaní hraníc nových štátov je nepopierateľný. Rozdelenie hraníc bolo principiálne také, aby v budúcnosti umožnilo nárast napätia a vznik konfliktov. Britániou určené hranice nerešpektovali náboženské, sociálne a ani etnické parametre, pretože cieľom takéhoto rozdelenia bolo využívať v budúcnosti vojny a napätie na ovládanie celého regiónu.

V roku 2013, kedy boli pozície Bašára Assada veľmi ohrozené, uverejnil americký denník New York Times ďalšiu zaujímavú mapu, na ktorej bolo územie Saudskej Arábie bohatej na ropu rozdelené na 5 malých a slabých štátov, ktoré možno ľahko ovládať. Podľa tejto mapy mala existovať Východná Arábia (oblasť pri Ormuzskom prielive), Západná Arábia, Južná Arábia, dva Jemeny, Severná Arábia a Stredná Arábia, de facto nástupca Saudskej Arábie s hlavným mestom el Rijádom.

Stredná Arábia sa podľa amerického denníka mala pracovne nazývať Wahhábistan. Na rozdiel od Britov, ktorí naschvál určovali hranice tak, aby v nových štátoch už pri ich vzniku existovali zárodky budúcich nepokojov, na mape zverejnenej Američanmi sa hranice nových štátov kryli s výskytom piatich najdôležitejších saudských kmeňov. (Američania si vo vazalských štátoch neželali žiadne problémy a vojny, ropné náleziská mali fungovať pod americkou kontrolou bez problémov).

Zverejnená mapa Saudskej Arábie jednoznačne dokazovala, aké majú v najbližšej budúcnosti USA plány so svojím spojencom Saudskou Arábiou. USA tak jednoznačne ukázali, že v roku 2013 nepotrebovali priateľov, ale mali len svoje záujmy, ktoré tvrdo presadzovali.

Reklama

Niekomu sa môžu tieto tvrdenia zdať absurdnými, no USA si svoje plány pripravili naozaj podrobne. V roku 2013 sa z pomocou USA rozpútal konflikt v Jemene, ktorý prerástol do občianskej vojny. Saudská Arábia vstúpila do konfliktu v Jemene, ktorý jej pomaly prerastal cez hlavu.

V Saudskej Arábii približne 15% obyvateľov tvoria šiíti, rovnako ako v Jemene a tí okamžite začali s protestami, dokonca uvažovali, že sa od Saudskej Arábie odpútajú a pričlenia sa k šiítskemu Bahrajnu. Po smrti kráľa Fahda v Saudskej Arábii začal boj o nástupníctvo na tróne a jednota krajiny sa začala drobiť, čo takisto vyhovovalo Američanom. Aby sa situácia ešte viac radikalizovala a oslabili sa všetky krajiny v regióne, začali USA destabilizovať situáciu v Lýbii, Iraku, Sýrii a Egypte. Destabilizácia pomerov priniesla so sebou masívny pohyb obyvateľstva, stratu sociálnych istôt, takže dostatok zradikalizovaných ozbrojených mužov mohol poslúžiť USA  v zástupných armádach pri presadzovaní ich plánov. Americké plány však zhatil vstup Ruska do konfliktu v Sýrii na jeseň 2015, vďaka ktorému sa Bašár Asad zachránil. To že Asad nepadol, vážne narušilo americké plány na Blízkom východe.

Posledných 250 rokov sa v histórii Saudskej Arábie nesie v znamení nekonečnej série kmeňových a náboženských vojen, atentátov a vraždenia. Od konca 18. storočia vznikli na území Saudskej Arábie 3 – 4 kráľovstvá, ktoré proti sebe bojovali a tieto boje často rozdúchavala práve Veľká Británia, ktorá podporovala postupne všetkých členov konfliktu s cieľom destabilizovať celú oblasť a následne ju jednoduchšie ovládať.

Posledné hranice Saudskej Arábie sa určili na Káhirskej konferencii v roku 1921, pričom podobu hraníc určila Veľká Británia. Británia potom v roku 1932 súhlasila s nezávislosťou Saudskej Arábie, hlava krajiny sultán Abdul Aziz však bol bábkou v britských rukách. Po jeho smrti sa pomerne rýchlo menili panovníci v čele Saudskej Arábie aj pomocou štátnych prevratov či atentátov. Na saudský trón si totiž vždy robí a robilo zálusk viacero pretendetov, z čoho jednoznačne ťažili Briti, až pokiaľ ich vplyv v Saudskej Arábii neprevzali USA.

Na snímke bývalý saudskoarabský kráľ Fahd
Na snímke bývalý saudskoarabský kráľ Fahd

Saudská Arábia patrila v minulosti k najbohatším krajinám na svete. Na jej území sa nachádzajú obrovské ložiská ropy a napriek tomu, že obchod s ropou v Saudskej Arábii vždy kontrolovali USA, Saudskej Arábii ostávalo dostatok možností, aby bohatla. No v poslednej dobe sa bohatstvo Saudskej Arábie ocitlo pod hrozbou. Dnes má síce Saudská Arábia v USA a Veľkej Británii investície približne vo výške 1,5 bilióna dolárov (oficiálna a priznaná suma), no kongres USA už odhlasoval zákon o tom, aby Saudská Arábia uhradila USA kompenzácie vo výške 7,5 biliónov dolárov za útoky z 11. septembra 2001. Takže, ak by USA zatlačili, Saudi by sa ocitli vo veľmi nevýhodnej a riskantnej finančnej situácii.

Reklama

Hrozbou pre Saudskú Arábiu je aj nestabilita zapríčinená šiítsko-sunnitským konfliktom. Šiíti nenávidia sunnitských vahhábistov. Brutálna poprava šiítskeho lídra an Nimra v januári 2016 zvýšila napätie aj medzi Iránom a Saudskou Arábiou, pričom obe krajiny sa ocitli na prahu vojny. Irán krátko po poprave zvýšil podporu pre šiítskych jemenských povstalcov, ktorí v posledných týždňoch už prakticky ovládli juhoarabské provincie.

Saudská Arábia si nedokáže poradiť s guerillovými skupinami jemenských šiítov, ktoré sú mobilné a ich morálka je podstatne vyššia, ako morálka saudskoarabských žoldnierov a príslušníkov saudskej armády. Saudi sa môžu spoľahnúť na letectvo, v pozemných bojoch im však jemenskí husíovia uštedrili už viacero tvrdých úderov. Saudi si porážky na bojiskách kompenzujú leteckými útokmi, pri ktorých však často zomierajú civilisti, medzi nimi aj ženy a deti. Zúrivé a nepremyslené útoky saudského letectva kritizuje aj svetová verejnosť a pochopiteľne aj USA. Majú dopad aj na vnútropolitickú situáciu, ktorá sa v krajine čoraz viac radikalizuje.

Na snímke šiitskí povstalci, tzv. húsíovia pochodujú počas zhromaždenia na vyjdrenie podpory svojmu hnutiu v Saná
Na snímke šiitskí povstalci, tzv. húsíovia pochodujú počas zhromaždenia na vyjdrenie podpory svojmu hnutiu v Saná

Nový saudský král Salman bin Abdulaziz chápe nebezpečenstvo a hľadá nových spojencov. Saudi chápu nebezpečenstvo, ktoré im hrozí od USA a Západu, takže sa postupne v saudskej politike vykryštalizovala skupina, ktorá sa snaží upevniť svoje vzťahy s Tureckom a cez Turecko prípadne aj s Ruskom. Saudi už čoraz častejšie odmietajú robiť figúrku na americkej blízkovýchodnej šachovnici, pretože chápu, že USA s nimi nehrajú čistú hru. (uvedenú analýzu publikoval Adnan Oktar ešte pred prezidentskými voľbami v USA, v ktorých prekvapivo zvíťazil Donald Trump. Víťazstvo Donalda Trumpa pravdepodobne ešte viac zamieša kartami na Blízkom východe, kde sa v geopolitickom súperení objavili nové možnosti).

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali