“Nezlomný Petrohrad” a Máša a Medveď doslova trhajú YouTube a sociálne siete

“Nezlomný Petrohrad” a Máša a Medveď doslova trhajú YouTube a sociálne siete

Moskva 1. marca 2016 (HSP/Foto:YouTube)

 

V dnešnej dobe vojna nezúri iba v Sýrii, Iraku alebo na Ukrajine, ale aj na internete. Používajú sa tam iné zbrane a je tam oveľa širší „front“, ktorý zahŕňa propagandistickú, psychologickú, ideologickú, mediálnu a iné druhy vojen

Prakticky pred týždňom na YouTube uviedli  novú časť známeho ruského kresleného seriálu Maša a Medveď
Prakticky pred týždňom na YouTube uviedli novú časť známeho ruského kresleného seriálu Maša a Medveď

Rusko zasa musí čeliť vojne na viacerých frontoch. Bombarduje islamistov v Sýrii, vzdoruje Spojeným štátom a EÚ v sankčnej vojne, odoláva Washingtonu a Bruselu, no a v ideologickej a propagandisticko-mediálnej vojne bojuje aj na „fronte kultúry“.

Reklama

Mnohí ruskí politici, analytici a médiá poukazujú na to, že jediné, čo dosiahol Západ v snahe postaviť Rusko na kolená, je to, že vyvolal neobyčajnú vlnu patriotizmu a zjednotenie sa drvivej väčšiny obyvateľstva tejto krajiny. Nie náhodou patriotické nálady šíria aj mnohí ruskí umelci: herci, režiséri, hudobníci, maliari, spisovatelia a iní. Občas vstupujú do priamej konfrontácie s nepriateľmi, niekedy si počínajú dosť diplomaticky a prezieravo a inokedy sa chopia tej najúčinnejšej zbrane – humor a smiech.

Z obrovského množstvá príkladov „ruskej propagandy“, ktorej sa tak obávajú mnohí politici na Západe a v USA sme vybrali na ukážku iba dva. Oba sú z úplne iných súdkov, ale oba sú pozoruhodné…

Reklama

Príkladov, keď ruskí umelci svojou činnosťou takpovediac „bojujú proti západným hodnotám“ a posilňujú patriotický duch obyvateľstva je neúrekom. Uvedieme iba jeden z mnohých podobných príkladov.

Videoklip ruskej rokovej kapely Valerija Kipelova doslova trhá sociálne siete
Videoklip ruskej rokovej kapely Valerija Kipelova doslova trhá sociálne siete

Videoklip ruskej rokovej kapely Valerija Kipelova doslova trhá sociálne siete. Pesničku Nepokorennyj (Nezlomný, Nepoddajný) venovanú obrancom a obyvateľom Petrohradu (Leningradu) z obdobia blokády tohto mesta v časoch druhej svetovej vojny v priebehu  jedného mesiaca videlo a vypočulo si viac ako 800 tisíc návštevníkov sociálnych sieti.

Svoj videoklip, v ktorom historické dokumentárne zábery z obdobia blokády Leningradu sa striedajú s vystúpením samotnej rokovej skupiny, hudobníci venovali 70. výročiu víťazstva nad fašizmom. Tisíce ľudí zanechávajú svoje komentáre na sociálnych sieťach a prízvukujú, že všetci občania sa v ťažkých časoch musia spojiť a vydržať, aby zvíťazili.

Rusi majú aj iné “zbrane”. Na „kultúrnom fronte“ útočia absolútne odlišným spôsobom ako ich americkí kolegovia. Napríklad, v ruských kreslených filmoch a seriáloch prakticky nestretnete násilie a nenávisť, ako je tomu v amerických kreslených seriáloch. Naopak, mnohé ruské kreslené filmy sú plné dobra, humoru, zábavy, a preto sú populárne po celom svete.

Zasa iba jediný príklad z veľkého množstva. Prakticky pred týždňom na YouTube uviedli novú časť známeho ruského kresleného seriálu Maša a Medveď. Už 55. časť tohto seriálu zverejnili 22. februára. V priebehu týždňa tento kreslený film videlo 25 miliónov divákov z celého sveta.

Reklama

Tento kreslený seriál sa už dávnejšie stal jedným z najobľúbenejších na celej planéte. Preložili ho do 25 rečí a uvádzajú ho vo viac ako 100 štátoch sveta. V decembri 2015 sa dostal do Top 5 najpopulárnejších projektov YouTube.

Eugen Rusnák

 

Videá si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Nezlomný Petrograd

 

Maša a Medveď

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali